Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Manchester City podľahol doma Brentfordu 1:2

Na snímke útočník Brentfordu Ivan Toney oslavuje gól v zápase 16. kola anglickej Premier League Manchester City - FC Brentford v Manchestri 12. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Hrdinom hostí bol autor dvoch gólov Ivan Toney, víťazný zásah zaznamenal v ôsmej minúte nadstaveného času.

Londýn 12. novembra (TASR) - Futbalisti Arsenalu Londýn zvíťazili v 16. kole anglickej Premier League na pôde Wolverhamptonu Wanderers 2:0. Na čele tabuľky tak majú už päťbodový náskok pred Manchestrom City. O triumfe "kanonierov" rozhodol dvoma gólmi nórsky reprezentant Martin Odegaard.

Futbalisti Manchestru City zaváhali v sobotnom zápase 16. kola Premier League, keď Brentfordu senzačne podľahli 1:2. Úradujúci šampióni prehrali na domácej pôde prvýkrát od februára. Hrdinom hostí bol autor dvoch gólov Ivan Toney. Víťazný zásah zaznamenal v ôsmej minúte nadstaveného času, keď zblízka zakončil rýchly brejk do otvorenej obrany súpera. Predtým skóroval hlavou v 16. minúte, za domácich odpovedal v závere prvého polčasu Phil Foden. City utrpeli iba druhú ligovú prehru v sezóne, prvú im uštedril v polovici októbra FC Liverpool.

Hostí poslal od vedenia v 17. minúte kapitán Ivan Toney a pripísal si desiaty gól v tejto sezóne. V osobnom súboji s Aymericom Laportom mal navrch a loptu poslal do siete hlavičkou z hranice malého vápna. Phil Foden vyrovnal v nadstavení prvého polčasu - lopta sa k nemu dostala pri rohovom kope a Davida Rayu prekonal prudkou strelou pod brvno zvnútra šestnástky. Blízko k ďalšiemu gólu bol v druhom dejstve Toney, tentokrát mal však navrch Laporte, keď prekazil prihrávku pred prázdnu bránu. Dvadsaťšesťročný útočník rozhodol nakoniec v nadstavenom čase - skóroval z brejku, ktorý hosťom vyšiel po rohovom kope "Citizens". Brentford prišiel o výhodu prečíslenia, no súper opäť nedokázal postrážiť Toneyho. Ten sa presadil z bezprostrednej blízkosti po centri z pravej strany. Šance si vytvárali aj domáci s hviezdnym Erlingom Haalandom, chýbala im však presnosť v koncovke.

Tréner domácich Pep Guardiola pred zápasom avizoval, že jeho zverenci zrejme nebudú plne sústredení na duel, keďže desať z jedenástich hráčov v základnej zostave čakajú majstrovstvá sveta v Katare. "Vyhral lepší tím. Mali sme mnoho problémov a nedokázali sme na nich tlačiť tak, ako oni na nás," uviedol Guardiola pre AFP.

Jeho náprotivok Thomas Frank neskrýval nadšenie. "Podľa niektorých ľudí v klube sme dosiahli najlepší výsledok v histórii. Stál proti nám jeden z najbohatších klubov na svete a my máme jeden z najnižších rozpočtov v lige," povedal Frank. Podľa špecializovaného portálu SofaScore bol dvojgólový Toney najlepší hráč hostí. Kvalitným výkonom odpovedal na nezaradenie do nominácie Anglicka na svetový šampionát. Jeho tím figuruje pred MS, ktoré spôsobia šesťtýždňovú prestávku v lige, na desiatom mieste s rovnakým počtom bodov ako jedenásty Crytsal Palace. Ten má zápas k dobru.

Hráčov Liverpoolu nevyviedla z miery ani absencia ich trénera Jürgena Kloppa na lavičke po tom, ako mu Anglická futbalová asociácia (FA) udelila jednozápasový dištanc. Southampton zdolali 3:1 aj vďaka dvom gólom uruguajského útočníka Darwina Nuneza.

Gólové hody priniesol duel Tottenhamu Hotspur s Leedsom United (4:3). Domáci prehrávali 1:2 i 2:3, o obrat sa dvoma zlepenými gólmi v záverečnej desaťminútovke postaral Rodrigo Bentancur. Londýnsky tím je v neúplnej tabuľke štvrtý za Newcastlom United, ktorý zdolal doma Chelsea 1:0 gólom Joea Willocka. "The Blues" natiahli šnúru bez výhry na päť duelov a v tabuľke klesli na ôsmu pozíciu.


Premier League - 16. kolo:

Wolverhampton Wanderers - Arsenal Londýn 0:2 (0:0)
Góly:55. a 75. Odegaard


Newcastle United - Chelsea Londýn 1:0 (0:0)
Gól: 67. Willock


Manchester City - FC Brentford 1:2 (1:1)
Góly: 45.+1 Foden - 16. a 90.+8 Toney


AFC Bournemouth - FC Everton 3:0 (2:0)
Góly: 18. Tavernier, 25. Moore, 69. Anthony


FC Liverpool - FC Southampton 3:1 (3:1)
Góly: 21. a 42. Nunez, 6. Firmino - 9. Adams


Nottingham Forest - Crystal Palace 1:0 (0:0)
Gól: 54. Gibbs-White


Tottenham Hotspur - Leeds United 4:3 (1:2)
Góly: 81. a 83. Bentancur, 25. Kane, 51. Davies - 43. a 76. Rodrigo, 10. Summerville, ČK: 87. Adams (Leeds)


West Ham United - Leicester City 0:2 (0:1)
Góly: 8. Maddison, 78. Barnes