Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Manchester City zdolal vo finále FA Cupu mestského rivala United

Na snímke hráč Ilkay Gündogan (vľavo) z Manchestru City sa teší z druhého gólu počas finále Pohára FA Manchester City - Manchester United 3. júna 2023 v Londýne. Foto: TASR/AP

Prvýkrát v histórii sa vo finálovom stretnutí prestížneho pohára presadili obaja kapitáni, keď na Gündoganov pekný volej reagoval v 33. minúte z pokutového kopu Bruno Fernandes.

Londýn 3. júna (TASR) - Futbalisti Manchestru City získali druhú trofej v ročníku 2022/23 a udržali si nádej na zisk treble. V sobotňajšom finále FA Cupu zdolali vo Wembley mestského rivala United 2:1 a siedmykrát v histórii zodvihli nad hlavu Pohár FA. Hrdinom Citizens bol dvojgólový kapitán Ilkay Gündogan, ktorý sa presadil už po trinástich sekundách hry, čo bol najrýchlejší gól v histórii finále FA Cupu.

Prvýkrát v histórii sa vo finálovom stretnutí prestížneho pohára presadili obaja kapitáni, keď na Gündoganov pekný volej reagoval v 33. minúte z pokutového kopu Bruno Fernandes. Gündogan si však honor hrdinu duelu nenechal vziať. Krátko po zmene strán sa dokázal presadiť aj druhýkrát volejom, tentoraz prekonal de Geu ľavačkou a po triumfe v Premier League zabezpečil pre City druhú trofej v sezóne. Už o týždeň môžu zverenci Pepa Guardiolu zaknihovať treble v istanbulskom finále Ligy majstrov proti Interu Miláno.

Pohár FA - finále /Wembley/:

Manchester City - Manchester United 2:1 (1:1)

Góly: 1. a 51. Gündogan - 33. Fernandes (z 11 m)

City: Ortega - Walker (90.+5 Laporte), Dias, Akanji - Stones, Rodri – B. Silva, De Bruyne (76. Foden), Gündogan, Grealish (89. Ake) - Haaland

United: De Gea - Wan-Bissaka, Varane, Lindelöf (83. McTominay), Shaw - Casemiro, Fred - Eriksen (62. Garnacho), B. Fernandes, Sancho (78. Weghorst) - Rashford



Premiérové manchesterské finále FA Cupu začalo expresne rýchlym gólom. Už po trinástich sekundách sa lopta odrazila ku Gündoganovi, ktorý sa do nej oprel a pekným volejom nedal šancu De Geovi. V 4. minúte sa takmer radovali Citzens druhýkrát, ale nebezpečná hlavička Rodriho rozvlnila iba bočnú sieť. City výborne dostupovali hráčov súpera, čím im nedávali priestor na konštruktívny prechod. Po polhodine hry však zahral v šestnástke rukou nešikovne Grealish a hlavný arbiter Paul Tierney po porade s VAR-om nariadil pokutový kop, ktorý s prehľadom premenil jedenástkový špecialista Bruno Fernandes. V závere prvého dejstva mohol poslať "červených diablov" do vedenia Varane, lopta mu však nesadla a mierila vysoko nad Ortegovu bránu.

Po zmene strán prišiel ďalší veľký moment Gündogana, keď po rohu De Bruyneho volejom ľavou nohou prekonal druhýkrát De Geu. Nemecký stredopoliar sa v 72. minúte nachvíľu potešil z hetriku, ale tentoraz zakončoval z ofsajdu. City hru v druhom polčase kontrolovalo a United si nedokázali vypracovať sústavnejší tlak. Jedinú šancu na vyrovnanie zahodil v nadstavenom čase McTominay, ktorý hlavičkou mieril tesne nad brvno.