Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Manchester City získal tretí anglický titul a prvý po 44 rokoch

Futbalisti Manchesteru City sa tešia zo tisku anglického titulu. Foto: TASR/AP

Zverenci tréner Roberta Manciniho dali v nadstavenom čase do siete Queens Park Rangers potrebné dva góly.

Manchester 13. mája (TASR) - Futbalisti Manchestru City získali po dramatickom finiši tretí anglický titul v histórii a prvý po dlhých 44 rokoch.

Zverenci trénera Roberta Manciniho rozhodli o svojom čerstvom triumfe až dvomi gólmi v nadstavenom čase pri nedeľňajšej ligovej výhre 3:2 nad Queens Parkom Rangers.

Za zápletku zo záverečného 38. kola ostrovnej Premier League by sa nemusel hanbiť žiaden scenárista. Ešte v 90. minúte nebol totiž novým šampiónom Manchester City, ale mestský rival Manchester United, ktorý vyhral na pôde AFC Sunderlandu 1:0.

Zverenci tréner Roberta Manciniho prehrávali 1:2 s londýnskymi jazdcami, ale v nadstavenom čase dali do siete Queens Park Rangers ešte dva góly. Najskôr sa presadil hlavou Edžin Džeko a po individuálnej akcii posunul "citizens" k vytúženej trofeji Argentínčan Serio Agüero. "Citizens" tak získali tretí anglický primát po sezónach 1936/1937 a 1967/1968.

"Futbal je neuveriteľný, takéto finále ligy som ešte nezažil," citujú britské médiá Taliana Manciniho, ktorý už v závere uvžoval o nevydarenom poslednom kroku. "Päť minút pre koncom som už nemyslel, že ešte vyhráme tento zápas. Majstrovský titul sme si však zaslúžili. Po dlhých 44 rokoch ho venujem všetkým našim priaznivcom."

Naopak, napriek nepriaznivému vývoju na štadióne Etihad držal bojovú vlajku až do konca stále vztýčenú belgický kapitán Vincent Kompany: "Ja som neprestal veriť ani na chvíľu. Nikdy, nikdy. A keď Edin strelil gól, pripomenulo mi to zápas proti Tottenhamu, ktorý sme rozhodli v poslednej chvíli."

Na štadióne Svetla v Sunderlande síce "červení diabli" zdolali domáce "čierne mačky" 1:0, ale víťazný zásah kanoniera Wayne Rooneyho už na titul nestačil. Manchester United skončil sezónu s rovnakým počtom 89 bodov ako City, ale zverenci trénera Alexa Fergusona majú o osem gólov pasívnejšie skóre.

"Bol to brutálny finiš, ale gratulujeme našim susedom. Je to fantastický úspech. Každý, kto získa titul, si ho zaslúži," vzdal rivalom hold škótsky kouč Ferguson.