Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

ManCity potvrdil prvé miesto, Haaland dal 40. gól a vytvoril rekord

Hráč Lipska Lois Openda (vľavo) strieľa druhý gól v zápase G-skupiny Manchester City - RB Lipsko Ligy majstrov vo futbale v Manchesteri 28. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Tajnička postupujúcich tímov bola vylúštená už pred zápasmi 5. kola. Nemeckému bundesligistovi pritom vyšiel prvý polčas, keď chyby domácej obrany využil Lois Openda a strelil dva góly.

Manchester 29. novembra (TASR) - Nórsky futbalista Erling Haaland z Manchestru City strelil vo svojom 35. zápase v Lige majstrov jubilejný 40. gól, čím vytvoril nový rekord. Žiaden iný hráč v histórii súťaže nedal svojich prvých 40 presných zásahov tak rýchlo a zároveň sa stal najmladším futbalistom (23 rokov a 131 dní) s takýmto počtom gólov. Úradujúci šampión zdolal v "géčku" RB Lipsko 3:2 a potvrdil prvenstvo v skupine.

Tajnička postupujúcich tímov bola vylúštená už pred zápasmi 5. kola. Nemeckému bundesligistovi pritom vyšiel prvý polčas, keď chyby domácej obrany využil Lois Openda a strelil dva góly. "V prvom polčase sme hrali naozaj dobre, veľa sme toho súperovi nedovolili. Bolo náročné udržať takú intenzitu počas 90 minút proti City, ale tri inkasované góly sú príliš veľa. V prvom polčase sme však ukázali, že dokážeme držať krok s najlepšími tímami na svete," uviedol stredopoliar hostí Nicolas Seiwald podľa uefa.com.

Domáci sa v druhom polčase vzchopili, tréner Pep Guardiola po zmene strán urobil tri zmeny a prinieslo to obrat City, o ktorí sa postarali Haaland, Phil Foden a Julian Alvarez. V 54. minúte Foden vysunul nórskeho kanoniera, ten sa vyhol ofsajdu a prekonal brankára Janisa Blaswicha. Haaland tak prekonal rekord Holanďania Ruuda Van Nistelrooya, ktorý potreboval na 40 gólov o desať zápasov viac. Ústrednou postavou utorkového duelu bol práve Foden, ktorý v 70. minúte vyrovnal na 2:2 a závere aj so šťastím našiel Alvareza. Argentínsky útočník nezaváhal a rozhodol o triumfe City.

"Prvý polčas bol najhorší, aký som videl z našej strany. Druhý nám však vyšiel, hrali sme oveľa lepšie a zmenili sme priebeh zápasu. Tento tím má na to skvelú mentalitu," povedal Foden pre AFP. "Citizens" naposledy prehrali na Etihad Stadium v roku 2018. Anglický šampión odvtedy zvíťazil v 27 z 29 domácich zápasov v Lige majstrov. City tak môže prvýkrát vyhrať všetkých šesť zápasov v skupinovej fáze najprestížnejšej súťaže.

Alvarez sa dostal na ihrisko na začiatku druhej 45-minútovky a práve on zariadil domácim zisk troch bodov a zatiaľ stopercentnú bilanciu v tejto sezóne. Argentínsky útočník sa tak stal Guardiolovým žolíkom, zaznamenal štvrtý gól v súťaži. Spolu s ním nastúpil aj Jeremy Doku a kouč po stretnutí vyzdvihol ich výkony: "Jeremy zmenil rytmus našej hry a Julian je v blízkosti pokutového územia špeciálny hráč. Phil, Julian a Erling majú neuveriteľný zmysel pre to, ako streliť gól," konštatoval Guardiola a vyjadril sa aj k nevydarenému prvému polčasu: "Dopustili sme sa veľkého množstva chýb v obrane. V takýchto momentoch musíte vyhrávať súboje. V druhom sme však zareagovali veľmi dobre. Sme prví v skupine, takže s reakciou sme veľmi spokojní."

Nemecký bundesligista sa síce v 76. minúte tešil z vedenia 3:2, ale Fabio Carvalho bol v ofsajde a presný zásah tak neplatil: "City je jeden z najlepších tímov na svete s najlepšími hráčmi na svete. Oni sú vždy hrozbou bez ohľadu na to, či vediete 1:0, 2:0 alebo 3:0. V tomto zápase to ukázali. Mali sme úžasný prvý polčas a musíme na ňom stavať," uviedol Portugalčan a vyjadril sa aj k predchádzajúcim duelom skupiny: "V prvých zápasoch sme si počínali dobre, keď sme vyhrali. Hlavným cieľom bolo dostať sa na prvé miesto v skupine. Mali sme šancu, ale nevyužili sme ju. Postúpili sme však do ďalšej fázy a na to sa musíme sústrediť." V druhom zápase "géčka" si švajčiarsky Young Boys Bern poradil s CZ Belehrad 2:0 a zabezpečil si tretie miesto, ktoré mu garantuje účasť v jarnom šestnásťfinále Európskej ligy.