Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ManUtd vďaka Ronaldovi do osemfinále, víťazný debut Carricka

Futbalista Manchestru United Cristiano Ronaldo (druhý zľava) a hráč Villarrealu bojujú o loptu v zápase F-skupiny Ligy majstrov Villarreal - Manchester United v španielskom meste Villarreal v utorok 23. novembra 2021. Foto: TASR/AP

United pred záverečným skupinovým kolom vedú tabuľku s 10 bodmi, s trojbodovým náskokom pred druhým Villarrealom.

Madrid 23. novembra (TASR) - Michael Carrick zažil víťaznú premiéru v pozícii hlavného trénera futbalistov Manchestru United. Bývalý anglický reprezentant, ktorý dočasne nahradil na lavičke odvolaného Oleho Gunnara Solskjaera, slávil v utorok so svojimi zverencami triumf v dueli F-skupiny Ligy majstrov na pôde Villarrealu (2:0) a v predstihu postup do jarného osemfinále. Zariadil ho tradičný strelec Cristiano Ronaldo, ktorý v 78. minúte za stavu 0:0 oblúčikom prekonal Geronima Rulliho v domácej bránke a strelil kľúčový prvý gól hostí. Výhru poistil v 90. minúte po rýchlom protiútoku strelou pod brvno Jadon Sancho, pre ktorého to bol prvý presný zásah v drese "červených diablov" od prestupu z Borussie Dortmund.

"Beriem ako obrovské privilégium, že môžem viesť Manchester United," vyhlásil 40-ročný Carrick, ktorého budúcnosť je vo hviezdach. Vedenie United netají, že hľadá nového hlavného kormidelníka a bývalý asistent je na tomto poste len dočasne. I počas utorka sa špekulovalo o možnom príchode Mauricia Pochettina z PSG či bývalého kouča Barcelony Ernesta Valverdeho. Nič to však neubralo z Carrickovho zanietenia a nasadenia. "Prišli sme do Villarrealu vyhrať. Veril, som že to zvládneme. Chlapci museli v niektorých momentoch siahnuť až na dno síl a vydať zo seba všetko. Som šťastný, ako sa to pre nás skončilo," povedal bývalý stredopoliar ManU, ktorý s klubom slávil ako hráč triumf v Lige majstrov i Premier League. "Dosiahli sme výsledok, ktorý nie je dôležitý pre mňa osobne, ale predovšetkým je dôležitý pre hráčov i celý klub. Mám za sebou niekoľko emotívnych dní. Ole bola prvá osoba, s ktorou som hovoril po tom, ako mi Ed Woodward ponúkol toto miesto. Chcel som vedieť, čo si o tom myslí. Teraz preberám zodpovednosť za tím, som hrdý na to, že ho môžem viesť."

Ronaldo sa opäť ukázal byť záchrancom United. Jeho moment prišiel 12 minút pred vypršaním riadneho hracieho času, keď po chybe domácej obrany lišiacky preloboval Rulliho. Portugalský útočník zaznamenal svoj šiesty presný zásah v piatom tohtosezónnom zápase LM. Celkovo nastrieľal v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži už 140 gólov a dokopy 799 v kariére. Carrick po zápase vyzdvihol neoceniteľný prínos Ronalda: "Toto je to, čo vie. V týchto náročných zápasoch a kľúčových momentoch potrebujete niekoho, kto dá gól a Cristiano je tu presne na to. Má v sebe tú chladnokrvnosť, mentalitu zostať trpezlivý a pokojný. Vie si počkať na správny moment. Nepohŕda takýmito šancami. Som nadšený, že ho môžem mať v mužstve, vôbec ma neprekvapilo, že dokázal streliť pre náš tím taký dôležitý gól."

United pred záverečným skupinovým kolom vedú tabuľku s 10 bodmi, s trojbodovým náskokom pred druhým Villarrealom a štvorbodovým pred treťou Atalantou Bergamo, ktorá remizovala na pôde Young Boys Bern 3:3. Manchester tak má isté prvé miesto, keďže so "žltou ponorkou" má lepšie vzájomné zápasy. Skupinu zakončí o dva týždne domácim súbojom s Bernom. "Je to skvelý úspech z hľadiska celej sezóny. V uplynulých mesiacoch sme nehrali dostatočne dobre, potrebovali sme takýto výsledok pre našich fanúšikov," povedal podľa agentúry AP stopér United Harry Maguire, ktorý vychválil Ronalda: "Je brilantný. Potrebujeme opäť podávať stabilne solídne výkony. Ak sa nám to podarí, budeme pravidelne víťaziť, aj vďaka Ronaldovým gólom."

Podľa trénera domácich Unaia Emeryho doplatil Villarreal na nepremenené šance. Brankár ManU David de Gea sa vyznamenal najmä pri strelách Gomeza a Triguerosa. "De Gea bol opäť rozhodujúcim prvkom, podržal svoj tím. Pri prvom inkasovanom góle sme urobili chybu. Chceli sme za každú cenu udržať loptu, to je naša silná stránka, no vyplynula z toho kľúčová chyba. Musíme takéto chyby do budúcna eliminovať. No gól mohol padnúť na hociktorej strane, veď aj Rulli predviedol výborný zákrok pri šanci Sancha. Myslím si, že 60 až 70 minút sme boli lepší, no v konečnom zúčtovaní sme neboli schopní ani vybojovať remízu. Nezostáva nám nič iné, ako akceptovať túto prehru." O druhé postupové miesto si to v záverečnom skupinovom kole rozdajú v priamom dueli Atalanta s Villarrealom, španielskemu tímu stačí aj remíza.