Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

ManUtd získal skalp Liverpoolu, ten Hag: Takto musíme hrať stále

Na snímke tréner United Erik ten Hag sa teší výhre v zápase 3. kola anglickej Premier League vo futbale Manchester United - FC Liverpool (2:1) na štadióne Old Trafford v Manchestri v Anglicku v pondelok 22. augusta 2022. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

Podľa trénera Erika ten Haga je za úspechom najmä zmena v prístupe jeho zverencov.

Manchester 23. augusta (TASR) - Futbalisti Manchestru United oslavujú veľmi povzbudivé víťazstvo. Po biednom štarte do sezóny v pondelok prvýkrát zabodovali, keď v šlágri 3. kola anglickej Premier League zdolali doma vicemajstra FC Liverpool 2:1. Podľa trénera Erika ten Haga je za úspechom najmä zmena v prístupe jeho zverencov.

United pritom nastúpili bez Cristiana Ronalda, portugalský kanonier sa dostal do hry až v 86. minúte. Celý zápas sledovali iba z lavičky kapitán Harry Maguire či ďalší obranca Luke Shaw. "Mohli by sme hovoriť o taktike, no celé je to o prístupe. Chcel som od hráčov iný prístup a presne to som u nich aj videl na ihrisku. Je to však iba začiatok," zdôraznil ten Hag, ktorého tím začal ligový ročník prekvapujúcimi prehrami s Brightonom (1:2) a najmä v Brentforde (0:4).

"Červení diabli" mali proti Liverpoolu vydarený úvod. Vedenia sa mohli ujať už v 10. minúte, Anthony Elanga však po prihrávke Bruna Fernandesa trafil iba žrď. Domáci pokračovali v aktivite a v 16. minúte otvorili skóre, keď si Jadon Sancho zasekol Jamesa Milnera a strelou k žrdi prekonal Alissona. V 52. minúte Old Trafford zaburácal druhýkrát, striedajúci Anthony Martial vysunul Marcusa Rashforda, ktorý zoči-voči Alissonovi nezaváhal a ukončil 17-zápasové gólové suchoty. Rashford bol pri chuti a po peknej individuálnej akcii mohol pridať ďalší presný zásah, no z hranice šestnástky mieril nad brvno. "U mňa je to celé o mentalite. Keď sa cítim šťastný, hrám dobre, dávam góly a pomáham tímu," citovala Rashforda agentúra AP.

Liverpoolu sa v 82. minúte podarilo už iba skorigovať výsledok po hlavičke Mohameda Salaha. ManU sa vďaka výhre odpútal z dna tabuľky a posunul sa na 14. miesto. "Som spokojný s výkonom tímu, no musíme ho zopakovať v každom zápase, nie iba proti Liverpoolu," vyjadril sa ten Hag. "Každý duel v Premier League je náročný. Potrebujeme takto hrať stále, v každom stretnutí. Celé to stojí na tímovom duchu," vyhlásil nový kormidelník United a k absenciám dodal: "Nemusíme sa zaoberať Maguireom a Ronaldom. Obaja sú úžasní hráči a budú hrať v tíme dôležitú rolu v budúcnosti i v krátkodobom horizonte. Máme správnych hráčov, o tom som presvedčený. Prestupové okno však ešte nie je zavreté a vy potrebujete kvalitu."

Ten Hag po zahanbujúcej prehre 0:4 s Brentfordom zrušil hráčom voľno a naordinoval im 13,8-kilometrový beh. To bola vzdialenosť, ktorú súhrnne odbehali hráči Brentfordu naviac oproti futbalistom ManU. Trest zabral a proti Liverpoolu nastúpilo iné mužstvo, akoby pokropené živou vodou. Hráči United výkonom potešili aj svojich fanúšikov, tí pred duelom usporiadali protest proti americkým majiteľom. Glazerovcom vyčítali, že nedokázali investovať dostatok vlastných peňazí do tímu a sú za uplynulými neúspechmi slávneho anglického klubu. Pokriky "Chceme, aby Glazerovci vypadli" bolo počuť z tribún počas celého stretnutia. "Dnes to bol pre nás skutočne dôležitý zápas," povedal stredopoliar Bruno Fernandes, ktorý si pri absencii Maguirea navliekol na rukáv kapitánsku pásku. "Ukázali sme tú správnu intenzitu a čo je ešte dôležitejšie, aj správny charakter. Vybojovali sme tri body. Kľúčové bolo, že prvý gól sme dali my, dodalo nám to sebavedomie. Bolo pre nás dôležité, že sme urobili prvý víťazný krok v lige, na tom teraz musíme stavať."

Liverpool mal síce až 70-percentné držanie lopty, na strely vyhral 17:12 (na bránu 5:4), zahrával viac rohových (8:6) i priamych kopov (12:6), no k bodom mu to nepomohlo. S dvomi bodmi za remízy s Fulhamom (2:2) a Crystal Palace (1:1) figuruje po troch kolách až na 16. priečke. To sú výsledky, ktoré majú ďaleko od proklamovaného útoku na titul. "Také ticho na Old Trafforde som ešte nepočul, aké bolo teraz počas predzápasovej rozcvičky. Fanúšikovia tým naznačili hráčom, čo od nich žiadajú. A my sme im to darovali," konštatoval obranca hostí Andrew Robertson. "Domáci na nás od úvodu vybehli. Presne taký štart sa však dal od nich očakávať, takto si to priali fanúšikovia United. Súper začal agresívnejšie než my. Po inkasovanom góle nasadil štýl, akým chcel hrať," hodnotil zápas tréner "The Reds" Jürgen Klopp, ktorému chýbali v strede poľa zranení Thiago Alcantara i Naby Keita. Pri ich neúčasti dostal dôveru 36-ročný James Milner, ktorý nastúpil po boku 32-ročného kapitána Jordana Hendersona. Stredovej formácii Liverpoolu však chýbala energia, čo sa ukázalo aj pri druhom góle United, keď Henderson stratil loptu a nasledoval rýchly brejk s presným zakončením Rashforda. "Je to škoda. Mali sme mimoriadne vysoký počet striel, hrali sme lepšie, ak by sme si trochu viac verili, mohli sme vyhrať. Viem, že to pre niekoho môže znieť divne, no ja to takto vnímam," dodal Klopp.