Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Maradona vzdal hold vojakom, ktorí zahynuli vo vojne o Falklandy

Diego Maradona, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Deň veteránov a padlých vo vojne o Falklandy je v Argentíne štátny sviatok, oslavuje sa každý rok 2. apríla.

Buenos Aires 3. apríla (TASR) - Bývalý argentínsky futbalista Diego Maradona vzdal hold pamiatke svojim krajanom, ktorí zahynuli počas vojny o Falklandské ostrovy. Maradona zverejnil príspevok na Instagrame vo štvrtok, na 38. výročie začiatku konfliktu. Maradona na sociálnej sieti napísal: "Česť a sláva vám chlapci. Nestratili sme pýchu. Falklandské ostrovy patria do Argentíny!"

Deň veteránov a padlých vo vojne o Falklandy je v Argentíne štátny sviatok, oslavuje sa každý rok 2. apríla. Vojna o Falklandské ostrovy medzi Argentínou a Veľkou Britániou sa začala 2. apríla 1982 a skončila sa o tri mesiace neskôr 14. júna 1982. Juhoameričania chceli získať pod svoju kontrolu ostrovy, ktoré patrili Veľkej Británii. Argentína v konflikte neuspela a prišla o 655 vojakov, zatiaľ čo Briti prišli o 255 vojakov.

Štyri roky po vojne sa na MS 1986 v Mexiku hralo štvrťfinále medzi Anglickom a Argentínou. Na Aztéckom štadióne pred 114-tisíc divákmi prišiel v 51. minúte jeden z najkontroverznejších momentov v histórii futbalu. Za bezgólového stavu si na center nabehol Maradona a cez vybiehajúceho brankára Petra Shiltona usmernil loptu do siete rukou. Autor gólu tento moment dlho opisoval ako "Božia ruka." Neskôr vo svojej autobiografii priznal, že to bola pomsta za Falklandy, aj keď zakončiť rukou neplánoval. Všetko podľa jeho slov vyplynulo zo situácie, ale Angličanom sa za to nikdy neospravedlnil. V zápase triumfovali "Albicelestes" 2:1, keďže Maradona po kontroverznom góle ukázal svetu aj svoju genialitu. Loptu si prebral ešte na svojej polovici a potom doslova slalomárskym spôsobom prešiel cez hráčov až ku bránke a presným zakončením zvýšil na 2:0. Tento gól je v mnohých anketách označovaný za jeden z najkrajších v histórii.