Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Maradonov dres z MS 1986 predali za rekordných 7,1 milióna libier

Na archívnej snímke z 29. júna 1986 kapitán Argentíny Diego Maradona drží nad hlavou trofej po výhre 3:2 nad Západným Nemeckom vo finále svetového šampionátu vo futbale v Mexico City. Foto: Archív TASR

Maradona sa vo štvrťfinále MS 1986 v Mexiku postaral o oba góly Argentíny pri víťazstve nad Anglickom 2:1 a oba patria k najpamätnejším v histórii futbalu.

Londýn 4. mája (TASR) - Dres argentínskeho futbalistu Diega Maradonu, v ktorom na MS 1986 dvakrát skóroval proti Angličanom, predali v aukcii za 7,1 milióna libier (9,3 milióna dolárov). Ide o najvyššiu sumu v histórii trhu so športovými predmetmi. Meno kupujúceho nie je známe.

Predchádzajúci rekord najdrahšieho predmetu v oblasti športu držal manifest založenia olympijského hnutia. V decembri 2019 sa predal za 8,8 milióna dolárov.

Maradona sa vo štvrťfinále MS 1986 v Mexiku postaral o oba góly Argentíny pri víťazstve nad Anglickom 2:1 a oba patria k najpamätnejším v histórii futbalu. Najprv skóroval pomocou "božej ruky," aby následne rozvlnil sieť po individuálnej akcii, ktorá v roku 2002 zvíťazila v ankete FIFA o gól storočia. Maradona si po stretnutí vymenil dres so stredopoliarom Steveom Hodgeom. Ten ho na dlhé roky zapožičal Národnému futbalovému múzeu v Manchestri, až v apríli 2022 ho ponúkol do dražby. Najznámejší futbalista argentínskej histórie zomrel v novembri 2020 vo veku 60 rokov. Správu priniesla agentúra AP.