Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Marián Gáborík oficiálne ukončil kariéru

Na snímke Marián Gáborík sa teší z gólu počas zápasu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Slovenský hokejista pôsobil okrem iných tímov aj v Columbuse Blue Jackets a Los Angeles Kings, s ktorými v roku 2014 získal slávny Stanleyho pohár.

Trenčín 4. novembra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík vo štvrtok oficiálne ukončil kariéru. Urobil tak vo veku 39 rokov, no od sezóny 2017/18 pre problémy s chrbtom súťažne nehral. O svojom rozhodnutí informoval na sociálnych sieťach.

"Bolo mi veľkou cťou a výsadou hrať v najlepšej lige sveta od mojich osemnástich rokov. Tá cesta bola veľkolepá, úžasná a neuveriteľná. Často to bolo ako na horskej dráhe, ale vždy som našiel cestu späť. Ďakujem mojej rodine, agentovi, spoluhráčom a trénerom," uviedol na svojom profile najvyššie draftovaný Slovák v NHL.

Gáborík odštartoval kariéru v Dukle Trenčín, za ktorú debutoval v najvyššej slovenskej súťaži už ako šesťnásťročný a dlho držal rekord najmladšieho strelca najvyššej slovenskej súťaže. Až tento rok ho prekonal útočník Banskej Bystrice Dalibor Dvorský vo veku 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní.
Hráč Los Angeles Kings Slovák Marián Gáborík (v popredí) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Florida Panthers - Los Angeles Kings v Sunrise 23. novembra 2015, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Už bývalý elitný krídelník odohral za Duklu pred odchodom do zámoria dve sezóny a svojimi výkonmi upútal natoľko, že si ho Minnesota vybrala z 3. miesta draftu v roku 2000. V NHL si zahral hneď v nasledujúcej sezóne, v 71 dueloch nazbieral 36 bodov (18+18). V tej ďalšej už pokoril 30-gólovú métu, čo sa mu v profilige podarilo dokopy sedemkrát. V ročníku 2007/08 nosil na drese Minnesoty kapitánske céčko a urobil si kariérne maximum 42 gólov, čo zopakoval aj o dva roky neskôr v New Yorku Rangers. Následne pôsobil aj v Columbuse Blue Jackets a Los Angeles Kings, s ktorými v roku 2014 získal slávny Stanleyho pohár. Po piatich rokoch v Kalifornii zamieril počas sezóny 2017/18 do Ottawy, za ktorú odohral 16 zápasov a získal sedem bodov (4+3). Ročník už nedohral pre problémy s chrbtom. Od marca 2018 sa už v súťažnom zápase neobjavil.
Slovenský hokejista Marián Gáborík z Los Angeles Kings drží nad hlavou Stanleyho pohár po tom, čo jeho tím zvíťazil v piatom súboji finále play off NHL doma nad New Yorkom Rangers 3:2 po dvojnásobnom predĺžení a v celej sérii triumfoval 4:1 na zápasy, 13. júna 2014 v Los Angeles, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Posledné tri roky strávil na listine zranených hráčov a keďže mal stále platný kontrakt, Ottawa vlani v decembri vymenila jeho práva spolu s brankárom Andersom Nilssonom do Tampy Bay za obrancu Braydona Coburna, útočníka Cedrica Paquettea a výber v 2. kole draftu 2022. Tampa si týmto ťahom urobila miesto pod platovým stropom, keďže sa jeho plat ako dlhodobo zraneného nepočítal.

V základnej časti NHL odohral dokopy 1035 s bilanciou 407 gólov a 408 asistencií. V 84 dueloch play off zaznamenal 58 bodov (32+26). Trikrát si zahral v Zápase hviezd, v roku 2012 ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča exhibície.
Marián Gáborík sa teší zo svojho gólu spolu s obrancom Kings Drewom Doughtym, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

"Chcem sa poďakovať Minnesote, že ma draftovala a dala mi šancu na splnenie môjho sna zahrať si v NHL. Mojim spoluhráčom, trénerom a fanúšikom, že mi pomohli dospieť na ľade i mimo neho. Ďakujem NY Rangers za život v energetickom nebi na svete. Ďakujem Columbus za krátku zastávku, za podporu a pomoc prekonať zranenia a za výmenu do Los Angeles, kde som dosiahol môj veľký cieľ. Získať Stnaleyho pohár. Ďakujem LA, spoluhráčom, trénerom a fanúšikom za to, že ste mi verili a za spomienky, na ktoré nikdy nezabudnem. Ďakujem Ottawe za rešpekt a pomoc prekonať ťažké časy. V neposlednom rade aj aj Dukle Trenčín za to, že ma naučila najlepší šport, aký existuje," napísal Gáborík.

V slovenskom drese získal bronz na MS do 18 i 20 rokov, za A-tím odohral dokopy 73 zápasov a strelil 30 gólov. Predstavil sa na šiestich MS, dvakrát si zahral na zimných olympijských hrách a v roku 2016 získal s tímom Európy striebro na Svetovom pohári.