Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Marián Hossa: Som hrdý, že som mohol potešiť našu krajinu

Hráč Chicaga Blackhawks Marián Hossa (uprostred) sa raduje so spoluhráčmi zo zisku Stanleyho pohárom po tom, čo zvíťazili nad Tampou Bay v šiestom súboji finále play off NHL doma 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy, 15. júna 2015 v Chicagu. Foto: TASR/AP

Zásluhou Hossu sa najslávnejšia hokejová trofej ukáže v prázdninovom období opäť v Trenčíne, už šiestykrát v priebehu ôsmich rokov.

Chicago 16. júna (TASR) - Marián Hossa sa stal prvým slovenským hokejistom v histórii, ktorý dokázal trikrát vyhrať slávny Stanleyho pohár. Trofej pre víťaza zámorskej NHL získal 36-ročný krídelník zakaždým ako hráč Chicaga, okrem toho bol od roku 2008, teda za uplynulých sedem rokov ešte dvakrát vo finále.



Starší z hokejových bratov Hossovcov vybojoval Stanley Cup s Chicagom už v rokoch 2010 a 2013, tretím triumfom sa v historickom poradí slovenských víťazov odpútal od Tomáša Kopeckého, ktorý má v zbierke dva prstene za zisk pohára. Práve s Kopeckým podpísali v lete 2009 kontrakty s čiernymi jastrabmi a na konci prvej sezóny sa spolu tešili z triumfu. Hossa na tretí pokus v rade, keď najprv bol smoliarom v drese Pittsburghu proti Detroitu, s ktorým sa tešil práve jeho krajan a o rok neskôr bol v rovnakom zložení finále opäť na strane zdolaných, tentoraz v tíme Detroitu. V Chicagu si však všetko vynahradil a stal sa výraznou súčasťou ďalšej z slávnych klubových dynastií v NHL.

Hráči Chicaga Blackhawks pózujú so Stanleyho pohárom po tom, čo zvíťazili nad Tampu Bay v šiestom súboji finále play off NHL doma 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy, 15. júna 2015 v Chicagu. Uprostred vľavo nad pohárom slovenský hokejista Marián Hossa.
Foto: TASR/AP


"Je to úžasné takto vyhrať pred vlastnými divákmi. Sme úžasná partia. V týchto chvíľach myslím na moju rodinu a pozdravujem všetkých priaznivcov. Som hrdý, že som mohol potešiť našu krajinu tým, že som súčasťou fantastického tímu. Bola to ťažká sezóna, na ktorej konci sa tešíme," vyhlásil slovenský šampión NHL v televíznom prenose.



Zásluhou Hossu sa najslávnejšia hokejová trofej ukáže v prázdninovom období opäť v Trenčíne, už šiestykrát v priebehu ôsmich rokov. Po prvý raz získal Stanleyho pohár slovenský rodák v roku 1961, keď sa radoval s Chicagom Stan Mikita. Odvtedy ho vybojovali ešte ďalší ôsmi Slováci - Jiří Bicek, Martin Cibák, Tomáš Kopecký (2x), Miroslav Šatan, Marián Hossa (3x), Zdeno Chára, Michal Handzuš a Marián Gáborík.

Fotogaléria z finále


Prehľad slovenských víťazov Stanleyho pohára:
1961 - Stan Mikita (Chicago)
2003 - Jiří Bicek (New Jersey)
2004 - Martin Cibák (Tampa Bay)
2008 - Tomáš Kopecký (Detroit)
2009 - Miroslav Šatan (Pittsburgh)
2010 - Marián Hossa a Tomáš Kopecký (Chicago)
2011 - Zdeno Chára (Boston)
2013 - Marián Hossa a Michal Handzuš (Chicago)
2014 - Marián Gáborík (Los Angeles)
2015 - Marián Hossa (Chicago)