Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Martin Kližan na US Open postúpil suverénne do 2. kola dvojhry

Martin Kližan Foto: TASR/Martin Baumann

Jeho ďalším súperom bude víťaz utorňajšieho duelu medzi piatym nasadeným Francúzom Jo-Willfriedom Tsongom a ďalším Slovákom Karolom Beckom.

New York 28. augusta (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan sa suverénnym spôsobom prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Zverenec trénera Karola Kučeru si v úvodnom kole poradil s Kolumbijčanom Alejandrom Fallom hladko v troch setoch 6:4, 6:1 a 6:2. Jeho ďalším súperom bude víťaz utorňajšieho duelu medzi piatym nasadeným Francúzom Jo-Willfriedom Tsongom a ďalším Slovákom Karolom Beckom. Kližan vo Flushing Meadows vyrovnal svoje grandslamové maximum z tohtoročného Roland Garros a Wimbledonu.

O osude vyrovnaného prvého setu súboja medzi Kližanom a Fallom rozhodol deviaty gem, v ktorom slovenský daviscupový reprezentant prelomil podanie súpera. Od začiatku druhého dejstva Kližan ovládol dvorec číslo 12 a Juhoameričanovi dovolil v ďalšom priebehu zápasu uhrať iba tri gemy. Za stavu 5:2 premenil pri podaní Fallu hneď prvý mečbal. Kližan má vo Flushing Meadows už istú prémiu 37.000 dolárov a 45 bodov do rebríčka ATP Entry, v ktorom k 27. augustu figuroval na 52. mieste.

Kližan po postupe do 2. kola netajil spokojnosť. Priznal však, že dažďová prestávka ani zmena kurtu mu na pohode nepridali. "O jednej som bol pripravený, že si idem zatrénovať, keď zrazu začalo brutálne pršať. Videl som to na trojhodinovú prestávku. Čakali sme, kedy dážď prestane a budeme sa môcť ísť rozohrať. Nebolo to nič príjemné, spolu s ostatnými hráčmi sme sedeli na zemi. Manažér ATP nám potom oznámil, že nás presúvajú na iný kurt a začneme hrať skôr, z čoho som bol vytočený. Iba hodinu pred začiatkom duelu som totiž dovečeral a nestihol som vytráviť. V úvode stretnutia mi bolo dosť zle, no od stavu 4:4 som chytil opraty zápasu do svojich rúk. Prevýšil som súpera na podaní, na returne i vo výmenách. V druhom sete hral Falla veľmi zle, robil veľa chýb. V treťom dejstve som viedol už 4:0, no súper znížil na 2:4 a v siedmom geme mal šesť či sedem brejkbalov. Vtedy sa dostal na koňa a začal ma tlačiť. Aj so šťastím som mu napokon odskočil na 5:2, čo bolo veľmi dôležité. Keby bolo 4:3, mohlo to byť ešte otvorené a bol by to úplne iný zápas," povedal v konferenčnom hovore so slovenskými médiami Kližan, ktorý si v 2. kole želá slovenské derby s Beckom.

"Dúfam, že budem hrať s Bekysom. Keby vyhral nad piatym hráčom sveta a nastúpili by sme proti sebe, to by bola naozajstná "prča". Ak budem hrať s Tsongom, vynasnažím sa ukázať všetko, čo vo mne je, potrápiť ho a pokúsim sa ho zdolať."



muži - dvojhra - 1. kolo:

Martin KLIŽAN (SR) - Alejandro Falla (Kol.) 6:4, 6:1, 6:2