Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Martinčania si pred play-off proti Košiciam veria, nemajú čo stratiť

ráči Martina sa radujú z gólu na 1:1 počas zápasu 43. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi MHC Mountfield Martin - HC 05 Banská Bystrica v Martine 24. januára 2014. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Po štyroch rokoch si hokejisti MHC Mountfield Martin zahrajú v play off extraligy.

Martin 7. marca (TASR) - Po štyroch rokoch si hokejisti MHC Mountfield Martin zahrajú v play off extraligy. Prakticky celú sezónu sa naháňali za ôsmou postupovou priečkou, no v rozhodujúcej chvíli zabrali a podarilo sa im to, v čo mnohí už ani nedúfali. Vo štvrťfinále ich ale čaká náročná úloha, do cesty sa im totiž postaví víťaz základnej časti a jeden z horúcich kandidátov na titul HC Košice.

Až víťazstvom nad Trenčínom v predposlednom kole základnej časti si Martinčania definitívne zabezpečili účasť vo vyraďovačke. "Sme radi, že sa nám po dlhej dobe podarilo dostať sa do play off. Bolo to veľmi zložité, na tomto úspechu sme pracovali dva roky. Predchádzali tomu bezsenné noci a kopec stresu," priznal generálny manažér MHC Mountfield Martin Kalnický. Vlani sužovali klub z Martina veľké finančné problémy, tím si udržal extraligovú príslušnosť až v baráži s Bardejovom. Ani táto sezóna nebola z finančného hľadiska jednoduchá. "Veľká vďaka patrí mestu na čele s primátorom a generálnemu partnerovi, vďaka nim sme zachránili to, čo sa zdalo byť už málo pravdepodobné. Dali nám chuť pokračovať. Dúfam, že sa nám podarí v play off zamiešať karty," uviedol GM v rozhovore pre TASR.

Košičania sú jasní favoriti série, zo šiestich vzájomných zápasov v základnej časti vyhral Martin iba jeden. "Košice sú určite veľkým favoritom nielen tejto série, ale celej vyraďovacej časti. Naši hráči sú však pripravení zabojovať. Až ma prekvapilo, ako si veria," povedal Kalnický. Podľa trénera MHC Daniela Babku je mužstvo pred sériou dobre naladené a hodlá sa využiť problémy vicemajstra, ktorí sa borí s veľkou maródkou: "Košice sme už dokázali v tejto sezóne zdolať, takže sa dá s nimi hrať. V každom prípade, všetky tromfy drží v rukách súper, ktorý disponuje veľkou hráčskou silou, má bohaté skúsenosti z bojov v play off a v zbierke niekoľko titulov."

Martinčania dali zo všetkých účastníkov play off najmenej gólov - iba 120. Z toho 25 vsietil najlepší kanonier mužstva Jaroslav Markovič, ktorý bol s 54 bodmi tretím najproduktívnejším hráčom celej základnej časti za Nitranmi Jozefom Stümpelom (67) a Romanom Tománkom (64). Okrem Markoviča dali už iba traja hráči MHC dvojciferný počet gólov - Michal Važan (15), Andrej Themár (10) a Ivan Ďatelinka (10). "Koncovka je našou slabinou. Síce si dokážeme vypracovať šance, no máme problémy s ich premieňaním. Musíme sa viac tlačiť do bránky a byť dôraznejší v zakončení," povedal Babka pre TASR.

Mužstvo z Turca nemá také individuality ako jeho štvrťfinálový súper, spoliehať sa bude najmä na dobre fungujúci "teamwork". "Vsádzať budeme na silu kolektívu, bojovnosť a takú správnu hokejovú drzosť. V základnej časti sme podali veľa bojovných výkonov, nezvykli sme prehrávať vysokým rozdielom. V závere sme sa mohli navyše spoľahnúť na dobrú defenzívu, tam vidím naše prednosti," pokračoval Babka. Svoje mužstvo špeciálne pripravoval na hru na veľkom košickom klzisku. "Pri tých rozmeroch hracej plochy si musíme dávať najmä pozor, aby sme dobre vykrývali priestor a príliš neprepadávali," zdôraznil tréner. Zdravotne je na tom jeho tím dobre, chýba jedine dlhodobo zranený Michal Beran (po operácii platničky).

Martinčania sú silní najmä v domácom prostredí, kde získali 48 zo svojich 66 nazbieraných bodov v základnej časti. "Počítame s podporou našich fanúšikov. Verím, že aj vďaka nim a našej veľkej túžbe po úspechu sa posunieme do polohy mužstva, ktoré môže prekvapiť. Nemáme čo stratiť," dodal Kalnický.

Vzájomná bilancia je jasne v prospech východniarov



Pred štvrťfinálovou sériou extraligovej play off medzi HC Košice a MHC Mountfield Martin je tím z východu republiky veľkým favoritom. Svedčí o tom nielen postavenie tímov po základnej časti, ale aj bilancia zo vzájomných zápasov.

Košičania, ako víťaz základnej časti, získali 125 bodov, ich súper z Turca obsadil v tabuľke 8. priečku so ziskom 66 bodov. V šiestich vzájomných zápasoch v dlhodobej časti sa viac darilo Košičanom. Tí dokázali päťkrát zvíťaziť, ich súper sa zo skalpu vlaňajšieho vicemajstra tešil iba raz (v 22. kole. 3:2). Košická dominancia vo vzájomných zápasoch sa prejavila aj v skóre, ktoré je výrazne priaznivejšie pre východniarov - 17:9.

Košičania boli prakticky od začiatku sezóny lídrom tabuľky. Vysoké ambície potvrdzovali od úvodu základnej časti, ktorú ukončili so ziskom 125 bodov, čo bolo o 12 viac ako mala druhá v poradí Nitra. Zatiaľ čo účasť Košíc v play off bola jasná už dávnejšie, Martinčania museli o príslušnosť k najlepšej osmičke súťaže bojovať do posledných kôl. Až víťazstvom nad Trenčínom v predposlednom kole základnej časti si definitívne zabezpečili postup do play off.

V histórii vyraďovacích bojov slovenskej extraligy sa Košice s Martinom stretli zatiaľ trikrát. Vo všetkých troch prípadoch bol úspešnejší košický klub. Naposledy na seba narazili pred štyrmi rokmi. Vtedy Košičania semifinálovým víťazstvom 4:1 na zápasy postúpili do finále, po ktorom sa tešili z majstrovského titulu.
Košice - Martin v play off: 1997/98, štvrťfinále: Košice 3:0 na zápasy 2002/03, štvrťfinále: Košice 4:0 na zápasy 2009/10, semifinále: Košice 4:1 na zápasy

Vzájomná bilancia z tejto sezóny z pohľadu Košíc: 3:1 (d), 3:1 (v), 2:3 (v), 1:0 (v), 5:2 (d), 3:2 (d)
Program štvrťfinálovej série Košice - Martin: 1. zápas: 8. marca, sobota: Košice – Martin 2. zápas: 9. marca, nedeľa: Košice – Martin 3. zápas: 12. marca, streda: Martin – Košice 4. zápas: 13. marca, štvrtok: Martin – Košice 5. zápas: 16. marca, nedeľa: Košice – Martin 6: zápas: 18. marca, utorok: Martin – Košice 7. zápas: 20. marca, štvrtok: Košice - Martin

Košičania s najvyššími ambíciami, Martin nepodceňujú



Hokejisti slovenského vicemajstra HC Košice v sobotu vstupujú do štvrťfinálovej série s najvyššími ambíciami. Počas víkendu v košickej Steel aréne privítajú hokejistov z Turca, s ktorými majú v tejto sezóne priaznivú bilanciu - 5 víťazstiev a jedna prehra.

Tréner Anton Tomko verí, že už v prvom zápase play off poskladá iné mužstvo ako to zoslabené, ktoré zakončilo základnú časť. "Odzvonili sme jej s dosť veľkou maródkou, vymenovať chorých hráčov si žiada aj dlhší čas. Trebárs Češík bojoval s chorobou, no verím, že sa z problémov dostane. Môžeme rátať s Kolbom, s Cebákom, ťažko však odhadnúť čerstvé zranenie Spilara po strete na rozkorčuľovaní s naším obrancom. Pomaličky sa dáva dokopy Marcinko, s ľahkým tréningom začína Pašek. Uvidíme, do akej formy sa maródi dostanú a kedy do kolotoča v plnej sile naskočia. A týka sa to aj Mareka Svatoša, rátame s ním, zvláda väčšiu tréningovú záťaž, podstatné slovo však pri každom hráčovi budú mať lekári," uviedol Tomko.

Súper ako každý iný, Anton Tomko v ňom na chvíľku zalistoval ako vo veľkej knihe poučení. "Martinčanov poznáme dôkladne zo vzájomných zápasov sezóny, vieme na kom a na čom zakladajú hru. Majú skúsených i mladých hráčov a aj tmel strednej generácie. V domácom prostredí vedia byť nepríjemní a ak sa dostanú do laufu, aj kolotoč vo svojom útočnom pásme zvládnu," povedal na margo súpera košický kouč.

Pred play off sa hra oboch mužstiev, ako povedal Anton Tomko, dôkladne rozpitvá. "Naša taktika vyjde z analýzy, prispôsobíme ju prostrediu, či doma, alebo vonku. Zápasy play off si žiadajú stopercentnú koncentrovanosť a inak to nebude ani v našom prípade. Žiadne podcenenie si nepripúšťame, čaká na nás nová súťaž, môže rozhodovať jeden gól, predĺženie, vždy sa ráta len a len víťazstvo. Nám je v podstatne jedno, s kým budem hrať. Ciele máme vysoké a chceme vyhrávať. Čo nás môže zabrzdiť je maródka, ak sa jej vyhneme, nepochybujem, že vytvoríme tím, ktorý bude ťahať za jeden povraz. Skúseností majú niektorí hráči na rozdávanie, s viacerými play off v kariére, so schopnosťou usmerniť mladších, a na tom budeme stavať," konštatoval.

Jiří Bicek si už zobral do rúk kresliace potreby, aby urobil on sám i všetci hráči hrubú čiaru za základnou časťou. "Zvíťazili sme, treba si čo najlepšie oddýchnuť, fyzicky a takticky sa pripraviť na nadchádzajúceho súpera. Martinčania postúpili do play off, niečo si splnili, nemajú čo stratiť. No a my musíme potvrdiť prvé miesto a makať tak, aby sme cez nich prešli. V hokeji nemôžete nikoho podceniť, každý vie korčuľovať, tvrdo napádať, sebamenšie zakolísanie sa nevypláca. Preto znovu opakujem, žiadne podcenenie," opakoval Bicek.

Útočník Peter Bartoš sa spolieha na očistu tela pred rušivými vplyvmi. "Posledné zápasy v základnej časti nám poslúžili na prípravu pred play off. Hlavne pre mladých to bola dobrá škola. Do play off vkročíme s vyčistenými hlavami a sústredíme sa už len na jedno. Martinu žiadne prívlastky nedávam, teda ani tie, že je pre nás prijateľný. Začína sa od nuly a my sa sústredíme na zápasy tak, akoby to bol najťažší súper," zamyslel sa Bartoš.

Kvalitu oboch mužstiev skúsený Peter Bartoš na misky váh nekladie. "Hráči, ani ja nerátam plusy, mínusy, nezvažujem prednosti, od toho sú iní ľudia. Oddych a doliečenie považujem za prvoradé, aby sme sa stopercentne pripravili a do play off vkročili tak, ako si všetci želáme," dodal Bartoš.