Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Martin Tešovič: Skúsenosť zo štvorbobu je na nezaplatenie

Martin Tešovič na OH v Aténach v roku 2004. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Len necelý týždeň sa stotožňoval trojnásobný majster sveta i Európy s faktom, že poletí na svoju štvrtú letnú olympiádu, spolu s exkurzom v štvorboboch vo Vancouveri na piatu.

Banská Bystrica 16. júna (TASR) - Martin Tešovič v úlohe ikony slovenského vzpierania si len pár dní zvyká, že poletí na svoju štvrtú letnú olympiádu. Počas majstrovstiev Slovenska si na banskobystrických Štiavničkách dôstojne a s pokorou k činke, ako sa na ikonu patrí, splnil základnú povinnosť. Otestoval sa, posúdil, koľko si môže dovoliť a viac sa nesilil. Súťaž zvládol bezchybne, v dvojboji (160+190) všetkých päť pokusov, ten tretí v nadhode už vynechal, pretože mu 190 kg stačilo.

Len necelý týždeň sa stotožňoval trojnásobný majster sveta i Európy s faktom, že poletí na svoju štvrtú letnú olympiádu, spolu s exkurzom v štvorboboch vo Vancouveri na piatu. "Potešilo ma to, aj keď som si predstavoval, že by tam mal byť niekto z mladšej generácie," povedal. "Vyšlo to na mňa a môžem byť len rád. Fakt, že idem na olympiádu ma nezaskočil, pripravoval som sa priebežne, natrénované mám, momentálne som v určitom štádiu a verím, že na olympiáde dôstojne činku oddvíham."

Odhadovať na čo si trúfnuť, to by mohol podľa Martina Tešoviča len jasnovidec. "Čo očakávam, asi plné zdravie. Predtým ma v Pekingu vyradilo zranenie, zdravie si treba strážiť, je prvoradé a ak pridám k nemu solídny výkon, budem spokojný."

Päť pokusov na majstrovstvách Slovenska a pokojný odchod z pódia. "Bol to tréning, v pohode, nechcel som sa veľmi siliť a ísť na maximá," odkryl taktiku Martin Tešovič. "Ani tretí pokus v nadhode nebol už nutný, nenastúpil som naň, nebolo treba. Predstavoval som si, koľko mám zdvihnúť a toľko som zdvihol, viac som sa už nepokúšal."

Boby a vzpieranie majú aj spoločného menovateľa. "Každá skúsenosť je dobrá, na úžitok a na nezaplatenie," myslí si Martin Tešovič. "Veľké preteky znamenajú aj veľkú psychiku a ustrážiť si ju je nesmierne zložité."

Nutné bude viac navzpierať. "Teraz sa zameriam na objemy, mesiac pred OH zvýšim intenzitu, súťažiť budem až na olympiáde. Do Londýna odlietam 2. augusta a myslím si, že je to dobre, aspoň sa vyhnem rôznym oficialitám, ktoré sú vždy dosť namáhavé. Už som ich zažil a viac nemusím."

Štefan Korpa v role dočasného trénera reprezentácie označil vystúpenie Tešoviča za dobrý test. "Nie je nováčik, vieme, čo treba ešte do olympiády urobiť, s tým problém nebude. Je to pre neho aj výzva, aby Londýn zvládol. Nepôjde tam s vidinou veľkého výkonu, prvoradé je slušné umiestenie a vystúpenie so cťou."

V akom stave trénovanosti je, toľko si nakládol na činky, vysvetlil Štefan Korpa. "Pri výraze dochádzalo k takzvaným 'motákom', treba ich doriešiť, vymazať, to bude nesmierne dôležité."

Rudolf Lukáč sa postupne zmieruje s búrkou, akú slovenské vzpieranie po dopingových kauzách zažilo. Prvý krok už urobil, vzdal sa pozície šéftrénera trénera reprezentácie. "Sú to čerstvé rany. Aj tento šampionát mal ukázať, že máme dobré zázemie, zdravé, aj s perspektívou. Postihnutí borci rozviažu pracovné pomery, namiesto nich prídu do Dukly mladí nádejní medailisti z majstrovstiev Európy juniorov a ja verím, že to bude opäť dobré."

Olympiáda a Tešovič sa už na seba pevne naviazali a bolo to cítiť aj v Banskej Bystrici, kde sa po 25 rokoch opäť naplno vzpieralo, na Štiavničkách úplne premiérovo. Rudolf Lukáč: "Zvýšené pódium, originálny softvér medzinárodnej federácie, čo viac sme si mohli želať. Bola to aj malá skúška pred majstrovstvami sveta do 17 rokov v Košiciach. Veľa očí viselo na Martinovi Tešovičovi. Treba pripomenúť, že len pokračuje v príprave a výkon bol adekvátny tomu, koľko ešte do olympiády zostáva času."

Predpoveď, čo sa v Londýne udeje, vyplýva z merateľných údajov. Rudolf Lukáč: "Silovo je na tom veľmi dobre. Vekom neodchádza sila, ale schopnosť trénovať, to vám povie každý veterán. Výkon nie je limitovaný silou, ale možnosťou, koľko si dovolí odtrénovať a aký je jeho zdravotný stav. Myslím si, že na 170 v trhu a 200 kg v nadhode si pokojne môže v Londýne trúfať."