Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Martinez prevzal pásku od Škriniara a rozhodol derby: Som hrdý

Futbalista Interu Miláno Lautaro Martinez (vpravo) sa teší po strelení gólu v mestskom derby 21. kola talianskej Serie A Inter Miláno – AC Miláno v Miláne v nedeľu 5. februára 2023. Foto: TASR - AP

Argentínsky útočník mal prvýkrát na rukáve kapitánsku pásku, prevzal ju od slovenského obrancu Milana Škriniara, ktorý v lete opustí tím a ako voľný hráč zamieri do Paríža St. Germain.

Miláno 6. februára (TASR) - Aj druhé tohtoročné milánske derby sa stalo korisťou futbalistov Interu. Po januárovom triumfe 3:0 nad AC vo finále talianskeho Superpohára dokázali mestského rivala zdolať aj v nedeľnom súboji 21. kola Serie A, keď na San Sire vyhrali 1:0 gólom Lautara Martineza. Argentínsky útočník mal prvýkrát na rukáve kapitánsku pásku, prevzal ju od slovenského obrancu Milana Škriniara, ktorý v lete opustí tím a ako voľný hráč zamieri do Paríža St. Germain.

"Som veľmi hrdý, že môžem nosiť kapitánsku pásku. Od momentu, keď som prišiel do Interu, som sa vždy snažil vydať zo seba maximum. Toto je navyše špeciálny zápas a nám sa ho opäť podarilo zvládnuť," spokojne konštatoval Martinez. Inter mal hernú i streleckú prevahu, v prvom polčase ju korunoval práve argentínsky zakončovateľ, ktorý sa presadil v 34. minúte hlavou po rohovom kope. Dvadsaťpäťročný útočník strelil jubilejný 70. gól v najvyššej talianskej súťaži. Majster sveta z Kataru sa stal dvanástym hráčom Interu a iba tretím zahraničným, ktorý dosiahol 70-gólovú hranicu v Serii A. "Na tento zápas sme sa celý týždeň veľmi zodpovedne pripravovali. Som skutočne šťastný, že sme zvíťazili, ukázali sme, že Miláno je modro-čierne. Zisk titulu majstra sveta mi dodal extra vzpruhu, dostal som najkrajší možný darček. Na šampionáte som sa veľa naučil a teraz sa to budem snažiť odovzdať na ihrisku v klubovom drese," dodal pre klubový web.

Inter si upevnil druhú priečku v tabuľke, na lídra SSC Neapol má manko 13 bodov. Bolo to v poradí 178. milánske ligové derby s bilanciou 68-56-54 v prospech Interu. "Hrali sme skutočne dobre. Naša hra v prvom polčase mala blízko k dokonalosti a aj v druhom sme kontrolovali dianie. Pre trénera je potešením, keď vidí u svojich zverencov taký výkon. Bol veľkolepý a hráčom som sa zaň poďakoval, hrali sústredene a pozorne. V priebehu 20 dní sme dokázali zvíťaziť dvakrát v derby, nebolo to ľahké a som za to šťastný," tešil sa tréner Interu Simone Inzaghi. Škriniar odohral v drese domácich celý zápas.

Obhajca titulu AC svojím výkonom v derby podčiarkol súčasné herné trápenie. Po tretej ligovej prehre za sebou figuruje v tabuľke až na šiestej priečke, päť bodov za Interom. Od vlaňajších MS získali "rossoneri" iba päť bodov zo šiestich ligových vystúpení. Navyše vypadli aj v Talianskom pohári. V derby mali len 36-percentné držanie lopty a nevyslali ani jednu strelu na bránku. "V uplynulých týždňoch sme hrali vzadu veľmi solídne, no my nechceme hrať defenzívny futbal. To bola chyba. Ak by sme sa však snažili prevádzať našu skutočnú hru, boli by sme ešte vo väčších ťažkostiach," agentúra AFP citovala trénera Stefana Pioliho.

Neapol potvrdil prvú priečku, aj vďaka dvom gólom Victora Osimhena vyhral na pôde Spezie 3:0 a slávil piaty ligový triumf v sérii. Celý zápas za SSC odohral slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka. Neapol sa opäť priblížil k zisku svojho tretieho majstrovského titulu, prvého od roku 1990. "Každé víťazstvo je dôležité. Potrebujeme si udržať ´momentum´ a snažiť sa vyhrať zostávajúce zápasy. Nie je ľahké udržať si kurz, Serie A je veľmi náročná súťaž a my musíme odviesť maximum, ak chceme byť na konci úspešní," uviedol v rozhovore pre Sky Italia kanonier Osimhen, ktorý je so 16 gólmi na čele tabuľky ligových strelcov.