Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Maskotom EYOF 2022 v Banskej Bystrici bude permoník

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborná porota ocenila pätnásť návrhov z 1102 prác.

Banská Bystrica 25. mája (TASR) - Maskotom XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici bude banský škriatok permoník. Už čoskoro bude známa aj jeho definitívna podoba.

Odborná porota ocenila pätnásť návrhov z 1102 prác, ktoré prišli do výtvarnej súťaže Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) a organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica. Vzhľadom na úroveň diel sa rozhodla udeliť v každej zo štyroch kategórií ocenenia bez určenia poradia. Z profesionálnych návrhov najviac zaujali práce Milana Prekopa a Kataríny Lucinkiewiczovej. Podobu maskota zverejní organizačný výbor po detailnejšom profesionálnom spracovaní jedného z ocenených návrhov.

"Celoslovenský veľký záujem o zapojenie sa do výtvarnej súťaže nás veľmi potešil. Kvalita celkovo 1102 zaslaných prác od žiakov základných, stredných a umeleckých škôl, staršej generácie i profesionálnych grafikov a výtvarníkov bola naozaj vysoká. Preto aj výber najlepších návrhov v jednotlivých kategóriách bol náročný. Rozhodli sme sa oceňovať bez určenia poradia. Verím, že definitívna podoba maskota, ktorú čoskoro zverejníme sa bude verejnosti, a najmä Banskobystričanom, páčiť," uviedol v tlačovej správe prezident organizačného výboru EYOF 2022 Banská Bystrica a primátor mesta Ján Nosko. V porote boli zástupcovia mesta Banská Bystrica, Slovenského olympijského a športového výboru, Akadémie umení Banská Bystrica, profesionálni výtvarníci i bývalá slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová.

Pod Urpínom sa predstaví 3600 mladých športovcov do 18 rokov na najväčšom multišportovom podujatí určenom pre nich v Európe. V poradí XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici sa uskutoční od 24. do 30. júla 2022.