Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Masters: Nadal zdolal Tsitsipasa a dostal cenu pre lídra rebríčka

Španielsky tenista Rafael Nadal. Foto: TASR/AP

V prípade, že vo večernom stretnutí zvíťazí ruský tenista, do semifinále postúpia z prvého miesta Nadal a z druhého Tsitsipas.

Londýn 15. novembra (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal zvíťazil v piatkovom zápase na turnaji majstrov v Londýne nad Grékom Stefanosom Tsitsipasom 6:7 (4), 6:4, 7:5 a udržal si nádej na postup zo skupiny Andreho Agassiho do semifinále. O všetkom rozhodne až posledný duel skupiny, v ktorom nastúpia Nemec Alexander Zverev a Rus Daniil Medvedev.

V prípade, že vo večernom stretnutí zvíťazí ruský tenista, do semifinále postúpia z prvého miesta Nadal a z druhého Tsitsipas. Ak vyhrá Zverev, postúpi z druhej priečky a z prvej pôjde ďalej Grék. Medvedev postúpiť nemôže, Tsitsipas mal účasť medzi najlepšou štvoricou istú už pred piatkovým duelom.

Duel lídra svetového rebríčka Nadala a šiesteho nasadeného Tsitsipasa bol od úvodnej loptičky nesmierne dramatický a vyrovnaný. Hráči predviedli niekoľko dlhých výmen a na oboch stranách padlo mnoho parádnych úderov, no i chýb v rozhodujúcich momentoch. Nadal v úvode ťažil z podania, ale kazil najmä po úderoch z forhendu. V úvodnom sete si obaja držali podania a dospel až do tajbrejku. V ňom už Španielovi prvý servis nevychádzal a prehral 4:7. V druhej sade sa Nadal vysunul bližšie k sieti, viac na súpera tlačil. V piatom geme si ako prvý v zápase vypracoval brejkbaly, no využil až štvrtý v deviatej hre a vyhral druhý set 6:4, keď premenil tretí setbal. V treťom dejstve to bol opäť boj o každú loptičku, Nadal si v piatom a siedmom geme vypracoval ďalšie tri brejkbaly, ale Tsitsipas ich dokázal odvrátiť. V jedenástej hre sa mu to už nepodarilo, Nadal ho druhýkrát brejkol a podával na víťazstvo a šancu na postup do semifinále. Tú si nenechal vziať a za stavu 40:15 využil hneď prvý mečbal.

Nadal rovnako ako v druhom skupinovom zápase s Medvedevom dokázal otočiť priebeh stretnutia, pričom proti Rusovi prehrával v treťom sete už 1:5 a za tohto stavu odvrátil mečbal.

Nadalovi po zápase odovzdali aj cenu pre koncoročného lídra svetového rebríčka, tú získal už piatykrát v kariére. "Som veľmi rád, že opäť držím túto trofej v rukách. Bolo za tým veľké množstvo tvrdej práce a bez môjho tímu by som to nedokázal, preto mu veľmi ďakujem. Táto trofej je za celoročnú prácu, ale chcem sa vám poďakovať aj za podporu v dnešnom zápase. Ešte neviem, či sa uvidíme aj zajtra, lebo to sa rozhodne až večer, ale myslím si, že dnes som pre to urobil úplne všetko. Ak nie, tak vám ďakujem a snáď o rok," povedal Nadal priamo na kurte.

Zo skupiny Björna Borga postúpil do semifinále z prvého miesta piaty nasadený Dominic Thiem z Rakúska a po triumfe nad Srbom Novakom Djokovičom aj tretí hráč turnaja Roger Federer zo Švajčiarska.

turnaj majstrov v Londýne:


dvojhra

skupina Andreho Agassiho

Rafael Nadal (1-Šp.) - Stefanos Tsitsipas (6-Gréc.) 6:7 (4), 6:4, 7:5

ďalší zápas:
cca 21.00 h Daniil Medvedev (4-Rus.) - Alexander Zverev (7-Nem.)

tabuľka:


1. Rafael Nadal (Šp.) 3 2 1 4:4 2

2. Stefanos Tsitsipas (Gréc.) 3 2 1 5:2 2*

3. Alexander Zverev (Nem.) 2 1 1 2:2 1

4. Daniil Medvedev (Rus.) 2 0 2 1:4 0

* - postup do štvrťfinále