Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Mbappe o Pelém: Opustil nás kráľ futbalu

Brazílsky futbalista Pelé strieľa gól v bránke Venezuely Fabrizio Fasano v brazílskom Riu de Janeiro 24. augusta 1969. Foto: TASR/AP

Legendárny brazílsky futbalista Pelé zomrel vo veku 82 rokov.

Sao Paulo 29. decembra (TASR) - Reakcie svetových futbalových osobností na úmrtie legendárneho Brazílčana Pelého, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov /zdroj: Twitter, Instagram, Marca, Gazzetta dello Sport/:

Gary Lineker, bývalý anglický reprezentant : "Pelé zomrel. Najúžasnejší z futbalistov a najradostnejší z mužov. Hral hru, ku ktorej sa priblížilo len niekoľko vyvolených. V tom krásnom žltom drese zdvihol trikrát tú najcennejšiu zlatú trofej. Možno nás opustil, ale vždy bude mať futbalovú nesmrteľnosť. R.I.P. Pelé."

Kylian Mbappe, francúzsky útočník, majster sveta z roku 2018 a vicemajster sveta z MS 2022 v Katare: "Kráľ futbalu nás opustil, ale jeho veľkosť nebude nikdy zabudnutá."

Real Madrid, oficiálne vyjadrenie klubu: "Real Madrid by rád vyjadril sústrasť jeho rodine, blízkym, klubom, Brazílskej futbalovej konfederácii a všetkým futbalovým fanúšikom v Brazílii a na celom svete. Legendárneho Pelého si budú navždy pamätať všetci, ktorí milujú tento šport, a jeho odkaz z neho robí jeden z najväčších hráčov svetového futbalu."

Sergio Ramos, španielsky obranca: "Odišiel Kráľ. Futbalový svet si ťa navždy zapamätá. Odpočívaj v pokoji."

Franco Baresi, bývalý taliansky obranca: "Zbohom Pelé. Navždy zostane v našich spomienkach, bol to najlepší futbalista svojej éry. Ikona a svetová legenda."

Usain Bolt, bývalý jamajský šprintér, svetový rekordér na 100 a 200 m: "Športová legenda. Odpočívaj v pokoji, kráľ Pelé."

Cristiano Ronaldo, portugalský útočník, majster Európy z roku 2016: "Vyjadrujem hlbokú sústrasť celej Brazílii a najmä rodine Pelého. Jednoduché slovo "rozlúčka" s večným kráľom nikdy nebude stačiť na vyjadrenie toho, čo v tejto chvíli prežíva celý futbalový svet. Je inšpiráciou pre státisíce ľudí. Nezabudne sa na neho a jeho pamiatka zostane navždy v pamäti každého z nás, futbalových fanúšikov. Odpočívaj v pokoji, Pelé."

FC Barcelona, oficiálne vyjadrenie klubu: "Barcelona vyjadruje ľútosť nad smrťou Pelého, jedného z najlepších futbalistov všetkých čias. Urobil futbal lepším. Nech odpočíva v pokoji."

Romario, bývalý brazílsky reprezentant a majster sveta z roku 1994: "Dnes sa Brazília lúči s jedným zo svojich najslávnejších synov. Pelém, kráľom futbalu. Vybrali ho za športovca storočia, prinútil svet pokloniť sa jeho talentu tým, že na oltár bohov postavil brazílsky futbal. Počas svojho života Pelé inšpiroval generácie športovcov a zaslúži si všetky uznania. Úprimnú sústrasť rodine a priateľom. Nech odpočíva v pokoji."

Neymar, brazílsky útočník a spoločne s Pelém historicky najlepší strelec reprezentácie: "Pred Pelém bolo 10 len číslo. Niekde som túto frázu čítal. Ale táto krásna fáza je nekompletná. Povedal by som, že pred Pelém bol futbal výlučne športom. Pelé zmenil všetko. Transformoval futbal na umenie a zábavu. Dal hlas chudobným, černochom a čo je najdôležitejšie, zviditeľnil Brazíliu. Futbal a Brazília sa dostala na tento status vďaka Kráľovi! Odišiel, ale jeho kúzlo ostane. Pelé je nesmrteľný!!"

Futbalista Neymar (vľavo) a brazílska futbalová legenda Pele sa spoločne smejú počas osláv stého výročia založenia tímu v brazílskom meste Santos.
Foto: TASR/AP


Roberto Rivellino, majster sveta z roku 1970 a bývalý Pelého spoluhráč z brazílskej reprezentácie: "Tvoje miesto je na Božej strane. Môj večný kráľ. Odpočívaj v pokoji."

Lionel Messi, argentínsky futbalista a majster sveta z Kataru 2022: "Odpočívaj v pokoji, Pelé."

Geoff Hurst, bývalý anglický futbalista: "Mám toľko spomienok na Pelého, bezpochyby najlepšieho futbalistu, proti ktorému som kedy hral (s Bobbym Mooreom, najlepším futbalistom, s ktorým som kedy hral). Pre mňa zostáva Pelé najlepší všetkých čias a som hrdý, že som s ním bol na ihrisku. Odpočívaj v pokoji a ďakujem."

Jack Wilshere, bývalý anglický reprezentant: "Pelé bol skutočný džentlmen. Mal som veľké šťastie, že som ho stretol a vymenil si s ním dres a rozprával sa s ním o hre, ktorú milujeme. Tvoje slová ma nikdy neopustia, odpočívaj v pokoji."

Mesut Özil, nemecký futbalista: "Odpočívaj v pokoji. Tvoj odkaz bude žiť navždy. Som si istý, že v "FC Nebo" budú s Maradonom nezdolateľní."

Rio Ferdinand, bývalý anglický reprezentačný obranca: "Legenda, ktorá stojí najvyššie medzi legendami. Vždy si na každého našiel čas. Mal som tú česť hrať pre neho charitatívny zápas a rozprávať sa s ním. Bolo to veľmi obohacujúce. Hráč, muž, ikona."