Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Mbappe začal ako kapitán Francúzska víťazne: Fungovalo to dobre

Na snímke francúzsky útočník Kylian Mbappe strieľa gól v zápase B-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2024 vo futbale Francúzsko - Holandsko v Paríži 24. marca 2023. Foto: TASR/AP

Vicemajstri sveta skórovali už v 3. minúte. Antoine Griezmann sklzom odobral súperovi loptu a po osi Kolo Muani - Kylian Mbappe akciu aj sám presne zakončil.

Paríž 25. marca (TASR) - Futbalisti Francúzska odštartovali kvalifikáciu na ME 2024 dominantným výsledkom. V šlágri B-skupiny zdolali doma v St. Denis najväčšieho konkurenta o víťazstvo v "béčku" z Holandska hladko 4:0. Domáci útočník Kylian Mbappe strelil dva góly a priviedol tím v prvom zápase v pozícii kapitána k triumfu.

Francúzi spravili s Holanďanmi krátky proces a už po 21 minútach viedli 3:0. "Neviem, či to bol perfektný večer, ale bol veľmi pekný. Na začiatku sme boli efektívni a duel sme zvládli aj v druhom polčase. Stále sme boli nebezpeční," povedal tréner domácich Didier Deschamps.

Vicemajstri sveta skórovali už v 3. minúte. Antoine Griezmann sklzom odobral súperovi loptu a po osi Kolo Muani - Kylian Mbappe akciu aj sám presne zakončil. Griezmann bol o päť minút neskôr aj na začiatku druhého gólového momentu, po jeho centri zo štandardky dopravil loptu do siete Dayot Upamecano. A keď Mbappe po pase od Aureliena Tchouameniho zvýšil na 3:0, boli hostia zrelí na uterák.

V závere pridal svoj druhý gól v zápase Mbappe. "Nechceli sme sklamať našich fanúšikov. Bol to náš prvý duel po MS a naozaj sme chceli nadviazať na to, kde sme skončili. S výnimkou finále," povedal Mbappe, ktorý zaznamenal za "Les Blues" 38 gólov, čím prekonal Karima Benzemu a dostal sa na piate miesto v historickom rebríčku francúzskych strelcov.

Útočník Paríža Saint-Germain prevzal kapitánsku pásku po Hugovi Llorisovi, ktorý po MS v Katare ukončil kariéru. "Snažím sa hrať svoju hru a strhnúť so sebou všetkých ostatných. Fungovalo to dobre, ale je to len začiatok. Nemôžeme sa uspokojiť," skonštatoval Mbappe. Deschamps poprel, žeby bol Griezmann sklamaný z toho, že sa nestal kapitánom mužstva: "Našťastie neviem, čo sa hovorí a píše. Títo dvaja vychádzajú spolu dobre, spolupracujú a majú rovnaký cieľ. Tým je, aby francúzsky tím podával presvedčivé výkony. Nie je tam najmenší problém." Tréner na tlačovej konferencii zdôraznil, že v pondelkovej zostave na ihrisku Írska môžu nastať zmeny: "Bude to ďalší zápas, ktorý musíme zvládnuť."

Staronovému kormidelníkovi "tulipánov" Ronaldovi Koemanovi nevyšla obnovená premiéra na reprezentačnej lavičke. K dispozícii však nemal opory Codyho Gakpa, Matthijsa de Ligta a ďalších troch hráčov, ktorých vyradil vírus. V priebehu týždňa už vypadli z nominácie aj stredopoliar Frenkie de Jong z FC Barcelona a krídelník Steven Bergwijn z Ajaxu Amsterdam.

"Samozrejme, že príprava nebola ideálna, ale neospravedlňuje to náš výkon. V zápase bolo príliš veľa momentov, v ktorých sme zlyhali. Nepočítal som s tým, že rozdiel bude taký veľký. Od každého som očakával viac. Tímový výkon bol pod priemerom," uviedol hosťujúci kouč Koeman. Holanďania mohli v nadstavenom čase druhého polčasu znížiť na 1:4, ale Memphis Depay nepremenil pokutový kop. Hostia mali v stretnutí 55-percentné držanie lopty a len o jednu strelu menej ako domáci (11:12).

"Francúzsko má veľmi dobrý tím, ktorý čaká na šancu a okamžite ju dokáže využiť. Nebolo to preto len o nás, ale aj o kvalite súpera. Vieme však, na čom sme a musíme sa z toho poučiť," dodal Koeman, na ktorého nadviazal kapitán Virgil van Dijk: "Príliš často sme strácali loptu a prehrávali sme súboje. Druhý gól bol z vyloženej šance, ale ostatné padli preto, že sme im odovzdali loptu. Francúzsko má takú kvalitu, že to okamžite využije. Duel si rozoberieme a dobre sa pozrieme na to, čo môžeme urobiť lepšie. Sme však veľmi sklamaní." Holanďania privítajú v pondelok v Rotterdame Gibraltár vo svojom druhom zápase B-skupiny.