Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ME 2020: Chorváti vydreli s Čechmi aspoň bod, Dalič: Nehráme dobre

Český futbalista Jan Bořil (vpravo) a Chorvát Sime Vrsaljko bojujú o loptu v zápase základnej D-skupiny Chorvátsko - Česká republika v Glasgowe v piatok 18. júna 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Česi boli s bodom spokojní, tréner Jaroslav Šilhavý poďakoval svojim hráčom za predvedený výkon.

Glasgow 19. júna (TASR) - Úradujúci vicemajstri sveta Chorváti majú po dvoch zápasoch na futbalovom EURO 2020 na konte len jeden bod a keď chcú postúpiť medzi 16 najlepších tímov, musia v záverečnom zápase D-skupiny v utorok so Škótmi na ich pôde v Hampden Parku vyhrať. Zverenci Zlatka Daliča po prehre 0:1 s Anglickom remizovali v piatok s Českom 1:1. Česi sú so štyrmi bodmi na najlepšej ceste k postupu.

Česi išli do vedenia osem minút pred koncom prvého polčasu. Stopér Chorvátov Dejan Lovrič vo vzdušnom súboji v šestnástke zasiahol lakťom do tváre Patrika Schicka a španielsky rozhodca Carlos del Cerro po vzhliadnutí videa nariadil pokutový kop. Jedenástku so zakrvaveným nosom Schick bezpečne premenil, strelil svoj tretí gól na šampionáte a usadil sa na čele kanonierov. "Bol som si istý, že penaltu premením. Hral som s tampónom v nose, ťažko sa mi dýchalo, ale nejako sme to zvládli," povedal Schick podľa agentúry DPA. "Šachovnicoví" mohli krátko po inkasovanom góle vyrovnať, ale Ante Rebič vo veľkej šanci zakončil ľavačkou nepresne.
Český futbalista Patrik Schick (vľavo) sa teší po strelení gólu počas zápasu základnej D-skupiny Chorvátsko - Česká republika v Glasgowe v piatok 18. júna 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Chorváti po zmene strán rýchlo vyrovnali, keď priamy kop pohotovo rozohral Andrej Kramarič, k lopte sa dostal Ivan Perišič a po peknej kľučke na Vladimíra Coufala, ktorého posadil na zem, rozvlnil sieť vydarenou krížnou strelou. Perišič sa stal prvým chorvátskym futbalistom, ktorý skóroval na štyroch veľkých turnajoch za sebou. Česi sa hnevali, že nechali súpera rýchlo rozohrať. "Je to škoda, mal som sa postaviť pred loptu," povedal pre iDnes.cz Schick. V podobnom duchu sa vyjadril aj Coufal: "Nechali sme ich, nepostavili sme sa pred loptu, nezavreli sme im to a Perišič nám tam ušiel. Ich šikovnosť, naša hlúposť."

V druhom polčase Chorváti pridali, boli lepším tímom, ale druhý gól už nedali. "Chceli sme vyhrať, mrzí nás to. Opäť sme nezačali dobre, boli sme dezorganizovaní, ale v druhom polčase to bolo lepšie. Dali sme gól, mohli sme pridať aj ďalší, škoda, že sme nevyhrali. Teraz musíme zdolať Škótov, aby sme išli ďalej," povedal kapitán a tvorca hry chorvátskeho tímu Luka Modrič. Tréner Dalič nie je spokojný s prejavom svojich zverencov. "Nehráme dobre, jednoducho nie. Príčiny nepoznám. Potrebujeme viac energie. Trápime sa, ale druhý polčas už vyzeral lepšie. Na víťazstvo to však nestačilo. Všetko však máme vo svojich rukách," uviedol Dalič, ktorý bol pred tromi rokmi pri finálovej účasti Chorvátov na MS v Rusku národným hrdinom.
Tréner českej futbalovej reprezentácie Jaroslav Šilhavý počas zápasu základnej D-skupiny Chorvátsko - Česká republika v Glasgowe v piatok 18. júna 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Česi boli s bodom spokojní, tréner Jaroslav Šilhavý poďakoval svojim hráčom za predvedený výkon: "Získali sme bod so silným súperom. Chalani do toho dali všetko. Uvidíme, aká bude matematika a či nám to bude stačiť na postup. Bol som prekvapený, že Chorváti v prvom polčase viac neútočili. Nechali nás hrať a snažili sme sa to využiť. Musíme byť vpred viac nebezpeční."

Po dvoch zápasoch sú na čele skupiny so štyrmi bodmi Česi, o skóre pred Angličanmi. Chorváti a Škóti majú po jednom bode.