Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na ME 2020 vo futbale skolaboval na ihrisku hráč Dánska Ch. Eriksen

Záchranári oživujú dánskeho futbalistu Christiana Eriksena, ktorý skolaboval počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021. Foto: FOTO TASR/AP

Záchranári ho oživovali na ihrisku a potom ho transportovali do nemocnice.

Kodaň 12. júna (TASR) - Sobotný zápas majstrovstiev Európy medzi futbalistami Dánska a Fínska v Kodani prerušili v závere prvého polčasu po kolapse domáceho hráča Christiana Eriksena. Záchranári ho oživovali na ihrisku a približne po pätnástich minútach ho transportovali do nemocnice. Podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) bol v stabilizovanom stave, na sociálnych sieťach kolovala fotografia, na ktorej bol na nosidlách pri vedomí.

Dvadsaťdeväťročný stredopoliar odpadol v 43. minúte pri postrannej čiare, keď naňho lopta smerovala po autovom vhadzovaní. Spoluhráči okamžite privolali lekársku pomoc, neskôr na trávnik zišla aj Eriksenova manželka, ktorú utešovali kapitán Simon Kjaer a brankár Kasper Schmeichel. Dáni okolo Eriksena vytvorili hradbu, po jeho odvoze zamierili do šatne rovnako ako fínski hráči a rozhodcovia pred nimi.

Sobotný zápas majstrovstiev Európy medzi futbalistami Dánska a Fínska v Kodani dohrali od 20.30 h. Dánska futbalová asociácia to oznámila na twitteri po tom, ako hráči dostali ubezpečenie, že domáci hráč Christian Eriksen je po kolapse v poriadku. "Christian Eriksen je pri vedomí a jeho stav je naďalej stabilizovaný. V nemocnici podstúpi ďalšie vyšetrenia," informovala Dánska FA na twitteri. "Takéto momenty ukážu skutočné hodnoty v živote. Želám Christianovi rýchle a úplné uzdravenie, jeho rodine prajem silu a vieru. V týchto okamihoch sa ukazuje jednota futbalovej rodiny. Počul som, ako fanúšikovia oboch táborov skandovali jeho meno. Futbal je krásny a Christian je skvelý hráč," povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Riaditeľ DBU Peter Moeller pre rozhlasovú stanicu Danmarks Radio povedal, že bol v kontakte s Eriksenom. "Áno, aj niektorí naši hráči s ním hovorili. Má sa dobre a to sú skvelé správy. Spoluhráči budú určite bojovať na ihrisku aj za neho." Hrdinom situácie bol podľa dánskych médií Simon Kjaer. Kapitán národného tímu totiž duchaprítomne zabránil, aby Eriksenovi po strate vedomia zapadol jazyk a udusil sa.

O večerné dohratie stretnutia požiadali oba tímy a Európska futbalová únia (UEFA) im po krízovom zasadnutí vyhovela. Pokračovalo sa záverečnými štyrmi minútami prvého polčasu, druhé dejstvo sa malo začať po päťminútovej prestávke.

Dánsky futbalista Christian Eriksen, ktorý skolaboval počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021.
Foto: FOTO TASR/AP


Anglicko zrušilo tlačovú konferenciu


Anglická futbalová reprezentácia zrušila predzápasovú tlačovú konferenciu s trénerom Garethom Southgateom a kapitánom Harrym Kaneom po tom, ako počas zápasu B-skupiny EURO 2020 s Fínskom skolaboval dánsky stredopoliar Christian Eriksen.

Angličania vstúpia do šampionátu v nedeľu proti Chorvátsku. "Dnes večer myslíme na Christiana, na jeho rodinu a na všetkých ľudí spojených s dánskym futbalom," zaznelo vo vyhlásení Anglickej futbalovej asociácie (FA).

Sobotný zápas medzi Dánskom a Fínskom tesne pred koncom prvého polčasu prerušili po tom, ako na ihrisku skolaboval dánsky reprezentant Christian Eriksen.

Záchranári oživujú dánskeho futbalistu Christiana Eriksena, ktorý skolaboval počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021.
Foto: FOTO TASR/AP


Osobnosti vyjadrujú Eriksenovi podporu


Reakcie osobností, futbalových klubov a národných zväzov na kolaps dánskeho reprezentanta Christiana Eriksena v závere prvého polčasu zápasu B-skupiny EURO 2020 Dánsko - Fínsko v Kodani:

Premier League: "Celá Premier league myslí na Christiana Eriksena a jeho rodinu."

Španielsky futbalový zväz: "Kráľovský španielsky futbalový zväz a národný tím vyjadrujú úprimnú podporu a želanie skorého uzdravenia Christianovi Eriksenovi. Myslíme na teba. Všetko dobre dopadne."

Jadon Sancho, anglický reprezentant: "Moje modlitby idú do Dánska."

Mesut Özil, majster sveta 2014: "Som šokovaný. Všetci sme s tebou, Christian. Prosím, buď v poriadku."

Jerome Boateng, majster sveta 2014: "Dúfam, že Christian bude opäť v poriadku."

Gary Lineker, bývalý reprezentant Anglicka: "Bože môj, vyzeralo to hrozne."

FC Barcelona: "Buď silný, Christian."

Manchester United: "Myslíme na Christiana a modlíme sa za neho."

Záchranári odvážajú na nosidlách dánskeho futbalistu Christiana Eriksena, ktorý skolaboval počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021.
Foto: FOTO TASR/AP


Záchranári odvážajú na nosidlách dánskeho futbalistu Christiana Eriksena, ktorý skolaboval počas zápasu základnej B-skupiny Dánsko - Fínsko na európskom šampionáte v Kodani v sobotu 12. júna 2021.
Foto: FOTO TASR/AP