Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slováci zdolali Azerbajdžan 2:0. O EURO zabojujú v baráži proti Írsku

Na snímke vstrede hráč Slovenska Róbert Boženík strieľa úvodný gól v zápase 10. kola skupiny E kvalifikácie EURO 2020 Slovensko - Azerbajdžan v Trnave 19. novembra 2019. FOTO TASR - Michal Svítok Foto: TASR

Slovenská futbalová reprezentácia musí zabojovať o postup na EURO 2020 v play off Ligy národov. V domácom prostredí privíta 26. marca Írsko.

Trnava 20. novembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zdolala v utorňajšom záverečnom stretnutí E-skupiny kvalifikácie EURO 2020 Azerbajdžan 2:0. V Trnave otvoril skóre Róbert Boženík v 19. minúte, v závere pridal druhý gól kapitán Marek Hamšík. Na priamy postup to však nestačilo, keďže Wales zvíťazil nad Maďarskom 2:0 a zabezpečil si druhé miesto. Slováci budú mať ďalšiu šancu v play off Ligy národov.

Slováci nazbierali za štyri výhry a jednu remízu 13 bodov, skupinu vyhrali so 17 bodmi vicemajstri sveta z Chorvátska a spolu s nimi postúpil na ME aj 14-bodový Wales.

E-skupina, 10. kolo kvalifikácie EURO 2020:



Slovensko - Azerbajdžan 2:0 (1:0)

Góly: 19. Boženík, 86. Hamšík, ŽK: Haraslín, Škriniar - Israfilov, J. Husejnov, Chalilzade, rozhodovali: Bojko - Volodin, Šlončak (všetci Ukr.), 7825 divákov.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Gyömbér, Škriniar, Hancko - Lobotka, Kucka (85. Duda) - Bero, Hamšík, Haraslín (71. Ďuriš) - Boženík (77. Mráz)

Azerbajdžan: Balejev - A. Husejnov, Mustafadze, B. Husejnov, Krivocjuk (72. Chalilzade) - Garajev, Israfilov (46. Džamalov) - Isgandarli, J. Husejnov (75. Dadašov), Rahimov - Šejdajev




Slováci sa do súpera zahryzli od úvodných sekúnd. Kombinovali na polovici Azerbajdžanu a súpera na svoju takmer nepustili. Hostia sa ani raz v prvom polčase nedostali do domáceho pokutového územia. Prvé väčšie vzrušenie priniesla 13. minúta, tvrdý projektil Kucku spoza šestnástky brankár Balajev vyrazil. V 19. minúte pokoj na domáce kopačky priniesol úvodný gól. Hamšík vysunul Boženíka, ten si loptu prichystal do pozície a umiestnenou strelou cez obrancu trafil presne k pravej tyčke. Obraz hry bol stále rovnaký, domáci sa tlačili dopredu, často im chýbal do lepšieho zakončenia kúsok ako napríklad aktívnemu Haraslínovi. V 34. minúte to opäť skúsil strelou Kucka, no brankárovi hostí nenarobil väčšie problémy.

Hneď na začiatku druhého polčasu sa dobre uvoľnil Haraslín, jeho strelu brankár vyrazil ku Pekaríkovi, ktorý síce dorazil loptu do siete, ale rozhodcovia mu odpískali ofsajd. V 64. minúte takmer zahrmelo na druhej strane, Krivocjuk z ľavej strany napálil padajúcu loptu na slovenskú bránu a Dúbravka ju musel s námahou vytiahnuť spod brvna na roh. Hostia boli v druhom polčase nebezpečnejší, Hapalovci akoby vypadli z tempa, prebudiť ich mohli zakončenia Bera či Lobotku, prvý z otočky vystrelil slabšie, druhý spoza šestnástky nepresne. A trest mohol prísť v 81. minúte, keď sa so slovenskou obranou pohral striedajúci Dadašov a len skvelý Dúbravka domácich zachránil od vyrovnania. Slováci sa ale v závere presadili ešte raz vďaka tvrdej strele Hamšíka.

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS, TASR/:

Pavel Hapal, tréner SR: "Vedeli sme, že súper bude brániť, bolo ťažké sa presadiť. Druhý polčas nebol ideálny, hostia mohli vyrovnať. Ale pramenilo to aj z toho, že hráči poznali výsledok z Walesu. Ale napokon sme pridali druhý gól. O tom, že sme nepostúpili priamo na ME, rozhodli zápasy s Chorvátskom a Walesom, v ktorých sme získali len bod. Máme mladý tím, verím, že sa dobre pripravíme na baráž, a že postúpime."

Róbert Boženík, strelec prvého gólu v zápase: "Nepostupujeme, ale vieme, že nás čaká baráž a pobijeme sa o postup na ME. Som rád, že sme sa rozlúčili víťazstvom. Pomohol nám dnes prvý gól, v druhom polčase to bolo o tom, kedy dáme druhý."

Marek Hamšík, kapitán SR a strelec druhého gólu v zápase: "Vedeli sme, že to bude ťažké, a že zápas treba čím skôr zlomiť. Hrali sme lepšie v prvom polčase, v druhom nám chýbal pohyb. Ale našťastie sme to zvládli, súper mal len jednu šancu, podržal nás vtedy Maťo Dúbravka. Pri mojom góle som mal šťastie, ale aj taký poteší. Škoda dvojzápasu s Walesom, ten ma mrzí najviac, čo sa týka stratených šancí na priamy postup."

Peter Pekarík, obranca SR: "Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom, keďže sa nám nepodarilo postúpiť priamo na ME. Urobíme všetko pre to, aby sme túto druhú šancu využili. Mal som možnosť vidieť Írov, čaká nás naozaj ťažký súper. Na priamy postup nám chýbali body s Walesom, v tých zápasoch sme mali vyťažiť viac."

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR: "Mali sme silnú skupinu, rozhodovalo sa do posledného kola, bohužiaľ sme nepostúpili. Ale máme šancu v baráži a my sa o ňu určite pobijeme. Verím, že sa šťastie prikloní na našu stranu."

Matúš Bero, stredopoliar SR: "Pocity sú extrémne zmiešané, vedeli sme, že potrebujeme zvíťaziť a čakali sme na výsledok iného zápasu. My sme vyhrali, žiaľ, ten výsledok nebol pre nás priaznivý. Bol to veľmi ťažký zápas, Azerbajdžan prišiel v zavretej obrane. Podarilo sa nám to prelomiť prvým gólom a myslím si, že potom už nebolo o čom."

Nikola Jurčevič, tréner Azerbajdžanu: "Slovensko si zaslúžilo zvíťaziť, gratulujem mu. Hoci nepostúpilo priamo, bude hrať v play off cez Ligu národov. My sme mali problémy so zraneniami. V prvom polčase sme boli nervózni. Kazili sme prihrávky. V druhom polčase sme hrali lepšie, mali sme dobrú kombináciu. A mali sme obrovskú šancu vyrovnať. Na konci ale Slováci spečatili výsledok. Ďakujem za korektnú a priateľskú atmosféru na Slovensku."

Konečná tabuľka E-skupiny:

1. Chorvátsko 8 5 2 1 17:7 17

2. Wales 8 4 2 2 10:6 14

3. Slovensko 8 4 1 3 13:11 13

4. Maďarsko 8 4 0 4 8:11 12

5. Azerbajdžan 8 0 1 7 5:18 1