Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

ME 2020: V ostrovnom derby gól nepadol, Kane: Remíza je spravodlivá

Anglický futbalista Phil Foden (vľavo) a škótsky futbalista Grant Hanley počas zápasu základnej skupiny D Anglicko - Škótsko na ME vo futbale v Londýne 18. júna 2021. Foto: TASR/AP

Prvýkrát nastúpil v reprezentácii od začiatku 20-ročný stredopoliar Chelsea Billy Gilmour a podal výborný výkon.

Londýn 19. júna (TASR) - Anglickí futbalisti remizovali na ME 2020 v ostrovnom derby s veľkým rivalom zo Škótska 0:0. V typicky britskom daždivom počasí mali favorizovaní Angličania niekoľko šancí, ale bližšie k víťazstvu napokon boli Škóti. Po záverečnom hvizde na londýnskom štadióne Wembley boli spokojné oba tímy.

Zverenci trénera Garetha Southgatea vstúpili do turnaja tesným víťazstvom 1:0 nad Chorvátskom a po remíze so Škótmi majú na konte štyri body. Výkonom však "Albión" v 115. derby nenadchol, oba tímy pozorne bránili a do riskantných ofenzívnych akcií sa púšťali len epizódne. Za "neochotou" vyhrať sa môže podľa britských médií skrývať aj špekulácia Angličanov, pretože víťaz D-skupiny sa v osemfinále stretne s druhým z F-skupiny, v ktorej sú Portugalci, Francúzi a Nemci. Na druhej strane tím z druhého miesta v D-skupine si v boji o postup do "osmičky" zmeria sily s druhým z E-skupiny, v ktorej sú slovenskí futbalisti, Švédi, Španieli a Poliaci. Zápas medzi Angličanmi a Čechmi tak bude veľmi zaujímavý.

"Remíza je spravodlivá. Treba pochváliť Škótov, hrali obetavo a mali aj niekoľko šancí. Nebol to náš najlepší výkon," povedal po zápase pre ITV kapitán Angličanov Harry Kane, ktorý výkonom opäť sklamal a štvrťhodinu pred koncom ho vystriedal Marcus Rashford. Škóti v prvom zápase na Hampden Parku prehrali s Čechmi 0:2, preto potrebovali aspoň bod. "Mali sme veľké šance. V určitých fázach zápasu sme dobre držali loptu, z čoho bol súper frustrovaný. Bod berieme, udržal nás v hre o postup," dodal podľa AP kapitán škótskeho tímu Andy Robertson.

Prvý medzinárodný zápas odohrali susedia v roku 1872 a duel sa takisto skončil bezgólovou remízou. Angličania majú vo vzájomných zápasoch lepšiu bilanciu, Škóti vyhrali vo Wembley naposledy v roku 1999.
Rozhodca Antonio Mateu Lahoz ukazuje žltú kartu škótskemu hráčovi Johnovi McGinnovi počas zápasu základnej skupiny D Anglicko - Škótsko na ME vo futbale v Londýne 18. júna 2021.
Foto: TASR/AP

Southgate spravil v porovnaní s prvým zápasom dve zmeny, keď Reece James nastúpil namiesto Kylea Walkera a Luke Shaw nahradil Kierana Trippiera. V škótskej zostave boli až štyri zmeny. Scott McTominay sa posunul zo zálohy do obrany, prvýkrát nastúpil v reprezentácii od začiatku 20-ročný stredopoliar Chelsea Billy Gilmour a podal výborný výkon. "Bol som pripravený. Spoluhráči mi pomohli, aby som sa upokojil. Hrať svoj prvý zápas a hneď proti Anglicku je veľká vec. Som na to hrdý," povedal Gilmour.

Angličania mohli otvoriť skóre už v 12. minúte, ale hlavička Johna Stonesa po rohovom kope skončila len na žrdi. Hlavou potom pohrozil aj Kane, pred zmenou strán však musel skvelý zákrok vytiahnuť Jordan Pickford, keď vyrazil na roh volej Stephena O'Donnella. Po prestávke sa peknou strelou spoza šestnástky prezentoval Mason Mount, ale Angličania nedokázali rozhýbať skalopevnú obranu Škótov. Polhodinu pred koncom mohli domáci inkasovať, strelu Lyndona Dykesa však vyhlavičkoval z bránky James. "Potrebovali sme viac zabiehať za obranu, cítil som, že Rashford nám dodá energiu, preto som ho striedal. Presadzovali sme sa ťažko, Škóti hrali dobre, nevedeli sme otvoriť ich obranu," uzavrel Southgate. Zápas sledovalo 22.500 divákov, bola to maximálna povolená kulisa v rámci opatrení v boji s koronavírusom.