Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ME v Basketbale: Oroszová považuje skupinu za hrateľnú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Slovenky si zabezpečili 13. účasť na európskom šampionáte v kvalifikačnej H-skupine, v ktorej obsadili druhú priečku s bilanciou štyroch víťazstiev a dvoch prehier.

Ľubľana 8. marca (TASR) – Basketbalistky Slovenska sa na tohtoročných majstrovstvách Európy v Slovinsku a Izraeli (15. – 25. júna 2023) stretnú v základnej D-skupine so Srbskom, Tureckom a Maďarskom. Zápasy skupinovej fázy odohrajú v ľubľanskej aréne Stožice. Rozhodol o tom stredajší žreb v slovinskej metropole.

Slovenky si zabezpečili 13. účasť na európskom šampionáte v kvalifikačnej H-skupine, v ktorej obsadili druhú priečku s bilanciou štyroch víťazstiev a dvoch prehier. Triumfy v domácich zápasoch proti Švajčiarsku (78:50) a Luxembursku (114:59) im napokon vyniesli postupové miesto v minitabuľke druhých tímov.

S výnimkou roku 2019 sa slovenskej ženskej reprezentácii podarilo z kvalifikácie postúpiť na ME pravidelne od roku 2009. Medzi jej najväčšie úspechy patrí striebro z roku 1997 a bronz z roku 1993. Dvakrát jej medaila tesne ušla (4. miesto – 1995, 1999). Naposledy obsadil slovenský výber na finálovom turnaji v Španielsku a Francúzsku 13. miesto.

Pred žrebom boli tímy rozdelené do výkonnostných košov na základe aktuálneho postavenia v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Slovensko bolo v treťom koši spolu s Veľkou Britániou, Čiernou Horou a Českom. Z prvého koša dostali zverenky Juraju Suju úradujúce majsterky Európy Srbky. Tradičný účastník záverečného turnaja zdvihol nad hlavu víťaznú trofej okrem roku 2021 aj v roku 2015. Hneď za Srbkami sa v rebríčku FIBA nachádza na piatej pozícii Turecko, pre ktoré pôjde o deviatu účasť na ME. Doposiaľ jeho najlepšími výsledkami sú striebro (2011) a bronz (2013). Na uplynulom šampionáte obsadilo 14. miesto. Žreb Slovenkám na záver prisúdil z posledného koša Maďarky, ktoré si vybojovali z kvalifikácie postup na turnaj taktiež ako jeden z najlepších tímov z druhých miest.

Program ME odštartuje v Izraeli a Slovinsku 15. júna skupinovou fázou. Priamy postup do štvrťfinále si zabezpečí len víťaz skupiny, tímy na druhom a treťom mieste čakajú 19. a 20. júna kvalifikačné zápasy o účasť vo vyraďovačke. Pre družstvo na poslednom mieste sa pôsobenie na turnaji skončí. Vyraďovacia fáza (22. – 25. júna) sa odohrá už len v Ľubľane. Päť tímov z ME si zároveň zabezpečí miestenku na kvalifikačný turnaj o účasť na olympijských hrách 2024 v Paríži, kde už majú istý štart domáce Francúzky.

Hlasy po žrebe:

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Žreb nám príliš neprial. Z prvého koša máme obhajcu titulu, z druhého podľa mňa jeden z dvoch najsilnejších tímov, ktoré tam boli, spoločne s Talianskom. Z posledného koša máme podľa mňa najsilnejší tím – Maďarsko. Hráme v Slovinsku, čo môže byť výhoda, nebude to také náročné na cestovanie a tamojšia klíma je lepšia. Do Slovinska majú aj fanúšikovia bližšie, v prípade pozitívneho vývoja sa nemusíme presúvať na druhú fázu.“

Sabína Oroszová, krídelníčka reprezentácie SR a hráčka UNI Győr: "Ja som osobne veľmi rada, že sme sa dostali do Ľubľany. Je to bližšie ku Slovensku, tak si myslím, že to priláka našich fanúšikov. Toto bola pre nás dobrá informácia. Čo sa týka skupiny, tak si myslím, že je veľmi hrateľná, ak budeme hrať dobrý basketbal. Asi je jasné, že o postupovú priečku sa budeme biť s Maďarkami. Veľmi dobre ich poznáme. Srbsko má svoju kvalitu a bude asi najťažší súper. Pri Turecku bude podľa mňa veľkým faktorom, či budú mať k dispozícii legionárku a ak áno, ktorú. Dôležité bude aj to, či sa Bernadett Határová dá dokopy po zranení."



Žreb 39. majstrovstiev Európy žien (15. – 25. júna 2023, Ľubľana/Slov. a Tel Aviv/Izr.):

A-skupina (Tel Aviv): Španielsko, Grécko, Čierna Hora, Lotyšsko

B-skupina (Tel Aviv): Belgicko, Taliansko, Česko, Izrael

C-skupina (Ľubľana): Francúzsko, Slovinsko, Veľká Británia, Nemecko

D-skupina (Ľubľana): Srbsko, Turecko, SLOVENSKO, Maďarsko


Predbežný program D-skupiny ME žien v Slovinsku a Izraeli (Ľubľana/Slov.):


15. júna: Turecko – Srbsko, SLOVENSKO – Maďarsko

16. júna: Maďarsko – Turecko, Srbsko – SLOVENSKO

18. júna: Turecko – SLOVENSKO, Maďarsko – Srbsko