Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Nemci uštedrili Lotyšom pred ME2020 druhú najvyššiu prehru v histórii

Na archívnej snímke vpravo nemecký obranca Robin Gosens oslavuje gól v priateľskom medzištátnom futbalovom zápase Nemecko - Lotyšsko v Düsseldorfe 7. júna 2021. Foto: TASR/AP

V priebehu druhého polčasu vybehlo na ihrisko, na oboch stranách, šesť nových hráčov. Nemci naďalej drvili svojho súpera a v 50. minúte pridal šiesty gól Timo Werner.

Mníchov 8. júna (TASR) – Nemeckí futbaloví reprezentanti oslávili 100. zápas brankára Manuela Neuera v najcennejšom drese zdrvujúcim víťazstvom 7:1 v generálke pred majstrovstvami Európy s Lotyšskom. Ofenzívny stredopoliar Thomas Müller sa strelecky presadil prvýkrát od návratu do reprezentácie po dvojročnej prestávke.

Futbalový trpaslík prišiel pred duelom pre pozitívny test na koronavírus o nemenovaného člena výpravy a favoritovi odolával len do 19. minúty. Po spätnej prihrávke od Kaia Havertza z ľavej strany prepálil Robin Gosens v páde všetko, čo mu stálo v ceste. Obranca talianskej Atalanty Bergamo si otvoril strelecký účet v národnom tíme a odštartoval kanonádu Nemcov. Ešte do polčasu sa presadili Ilkay Gündogan, Thomas Müller, vlastný gól si dal brankár Robert Ozols a na 5:0 upravil v 45. minúte Serge Gnabry.

Na snímke fanúšikovia Nemecka na tribúne pred priateľským medzištátnym futbalovým zápasom Nemecko - Lotyšsko v Düsseldorfe 7. júna 2021.
Foto: TASR/AP


V priebehu druhého polčasu vybehlo na ihrisko, na oboch stranách, šesť nových hráčov. Nemci naďalej drvili svojho súpera a v 50. minúte pridal šiesty gól Timo Werner. Štvrťhodinu pred koncom duelu pokazil Neuerovi jubilejný 100. štart striedajúci Aleksej Saveljevs. Na jeho krížnu bombu z hranice pokutového územia však nemal nárok. Posledné slovo mali napokon Nemci, ktorí pretavili 71-percentné držanie lopty do gólu Leroya Saneho. Prehra 1:7 je druhá najvyššia v lotyšskej histórii. Rovnaký počet gólov inkasovali aj na olympijských hrách v roku 1924 od Francúzska, v Paríži však nestrelili žiadny. "Výsledok dnes nebol až tak dôležitý. Chceli sme sa sústrediť predovšetkým na náš herný prejav, čo sa nám napokon aj podarilo," povedal pre televíziu RTL Müller.

V F-skupine majstrovstiev však Nemcov čakajú súperi z iného súdka. Na úvod vyzvú úradujúcich majstrov sveta Francúzov (15. júna), potom prídu na rad kontinentálni šampióni z Portugalska (19. júna) a skupinovú fázu uzavrú súbojom s Maďarskom (23. júna). Lotyšsko sa na turnaj neprebojovalo.