Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Mečíř st. sa stal novým prezidentom STZ

Na archívnej snímke Miloslav Mečíř. Foto: TASR/Michal Svítok

Päťdesiatsedemročný Mečíř st. nahradil na poste Tibora Macka, ktorý sa neuchádzal ďalej o funkciu.

Bratislava 9. apríla (TASR) - Novým prezidentom Slovenského tenisového zväzu (STZ) sa stal Miloslav Mečíř st. V sobotňajších voľbách uspel pred dvojicou bývalých daviscupových reprezentantov Martinom Kližanom a Jánom Krošlákom. Olympijský šampión zo Soulu 1988 dostal vo verejnom hlasovaní na zasadnutí Rady STZ v Bratislave 21 hlasov, Kližan osem, Krošlák nedostal žiadny hlas.

Päťdesiatsedemročný Mečíř st. nahradil na poste Tibora Macka, ktorý sa neuchádzal ďalej o funkciu. Dlhoročný prezident STZ, ktorý bol na čele slovenského tenisu od roku 1998, sa rozhodol vzdať kandidatúry práve v prospech Mečířa st. Jeden z najúspešnejších slovenských tenistov histórie zvíťazil vo voľbách jednoznačne, hlasovalo zaňho 21 z 33 zúčastnených.

"Je to dosť zaväzujúce. Uvedomujem si, že je to významná funkcia, spojená s mnohými povinnosťami. Verím, že budeme vedieť zúročiť moje skúsenosti a budem zväzu nápomocný," povedal na sobotňajšej tlačovej konferencii nový šéf zväzu. V hlasovaní mal vysokú podporu: "Netipoval som, ako to dopadne. Pred voľbami som sa zúčastnil na viacerých regionálnych konferenciách, viedol som viaceré debaty a rozhovory v krajoch. Veľa klubov mi už predtým vyslovilo podporu, napriek tomu som si netrúfal predpovedať výsledok. Teraz nás čaká veľa práce, hneď po veľkonočných sviatkoch ideme makať. Už som sa zhováral s predsedami zväzov. Určíme si teraz hlavné priority, treba urobiť komisie, ktoré budú zodpovedné za určité oblasti."

Mečíř st. bol 23 rokov daviscupový kapitán SR. Dlhodobo sa angažoval v aktivitách STZ, je aj šéftréner Národného tenisového centra. Ešte nedávno priznal, že si nepripúšťal ďalšie pôsobenie na funkcionárskom poli, ale viaceré okolnosti z uplynulého obdobia vrátane vyhrotenej prezidentskej kampane ho prinútili k zmene názoru. Zdôraznil, že má ambíciu nadviazať na prácu Macka.

"Keď som bol malý chlapec a pozeral som sa, ako sa páni schôdzujú, vravel som si, že to nemá s tenisom nič spoločné. Ale dospel som do veku, keď veľa vecí vidím inak. Som rád, že môžem odovzdať skúsenosti. Záleží mi na tenise. Keď som videl nejasnú budúcnosť, že niekto chce prísť s veľkou reformou, pritom nebolo jasné, z čoho sa to bude celé financovať a na akých princípoch chce zväz stáť, nezdalo sa mi to férové. To ma naštartovalo a rozhodol som sa uchádzať o funkciu. Budem sa snažiť pomôcť svojimi skúsenosťami."

Cieľom Mečířa je spojiť tenisové hnutie na Slovensku, nevylučuje ani spoluprácu so zdolanými protikandidátmi vo voľbách: "Vyzval som aj Martina Kližana, že ak má dobré nápady, nie sme proti tomu, aby sme nejaké implementovali. Bude záležať od ich vôle, ako budú chcieť spolupracovať. Pre mňa je dôležité, aby boli nastavené jednotné pravidlá a vedeli sme spolu vychádzať, dávať si navzájom rady a zdieľať svoje postrehy."