Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Majstrovské perly Marcela Merčiaka, sekunduje mu Ľuboš Hlavena

Športový komentátor Marcel Merčiak s vuvuzelou Foto: TASR/Martin Baumann

V prvej polhodine vplával do semifinálových vôd nemecký žralok a trhal svoju obeť na kusy, komentoval M. Merčiak. Spolu s kolegami okorenili špičkové zápasy MS 2014.

Bratislava 14. júla (Teraz.sk) – Majstrovstvá sveta nie sú len športovým súbojom najlepších svetových futbalistov, ale aj obrovskou show, ktorú s napätím sledujú miliardy divákov. Tomu zodpovedajú aj výkony športových komentátorov a moderátorov, ktorí sa nemôžu uspokojiť len s lakonickým konštatovaním aktuálneho stavu na trávniku. Na diváka musia preniesť emócie, napätie, radosť, ale aj slzy a sklamanie z dramatického deja, ktorý sa pred obrazovkami odvíja. Slovenskí komentátori, na čele s výborne pripraveným Marcelom Merčiakom, sa nenechali zahanbiť.

Šok majstrovstiev

Po bitke je každý generál, ale komentátor pred začiatkom zápasu nevie, ako dopadne. Keďže však športové dianie sleduje dlhodobo, niečo predsa len tuší... „Karneval v zemi futbalu zasľúbenej, Mundial 2014, dvadsiate Majstrovstvá sveta, misia brazílskeho mužstva dospela k najtvrdšiemu testu. Bez kapitána a bez najväčšej hviezdy, ktorej strata privodila v Brazílii dojem národnej tragédie. Dnes hráme pre nás, pre našu vlasť a pre Neymara, povedal tréner Luiz Felipe Scolari. Je to zápas našich životov, vieme, že v ňom nemôžeme padnúť, dodal dnešný kapitán Brazílie David Luiz,“ dramaticky otvoril historické semifinálové stretnutie Brazílie s Nemeckom Merčiak. Zároveň však upozornil, že v tomto stretnutí nie je Brazília jednoznačným favoritom.

A už po niekoľkých minútach si všimol, že hra Brazílie nie je v poriadku. „Vidíme, že Brazílčania sa v prvých desiatich minútach predsa len dostávajú do spárov nervozity.“ Krátko na to padol prvý gól. „Ten najčiernejší scenár pre Brazíliu sa napĺňa,“ konštatoval Merčiak.

Ďalší vývoj zápasu však aj jemu vyrazil dych. „Vpredu osamotený Fred. Uvidíme, či to bude opäť pre Brazíliu mínus jeden hráč. Pretože útočníkovi s číslom 9 sa vôbec nedarí a je šokom, že niekto zo stredu útoku Brazílčanov sa stal komickou postavou šampionátu,“ štipľavo okomentoval brazílskeho útočníka v šestnástej minúte zápasu. Ale to už sa rozbiehala futbalová masakra. „Bol by to ôsmy, deviaty, aj desiaty div sveta, keby Brazília ešte dokázala s týmto stavom niečo urobiť,“ odhadol Merčiak po polhodine hry. „Brazília je zdeptaná, zbitá, ako keby do nej udieralo jedenásť Muhammadov Ali,“ dodal o pät minút. Polčasový výsledok 5:0 komentoval takto „V prvej polhodine vplával do semifinálových vôd nemecký žralok a trhal svoju obeť na kusy. Výsledok vidíte.“ Brazília napokon zažila historický debakel, Nemci ju rozstrieľali v pomere 7 : 1.

Domáci brazílsky futbalista David Luiz odchádza z ihriska po semifinálovom zápase futbalových MS v brazílskom meste Belo Horizonte 8. júla 2014. Futbalisti Brazílie prehrali 1:7.
Foto: TASR/AP


Majstri sveta v spievaní hymny

Merčiakov kolega Ľuboš Hlavena v úvode sobotného zápasu Brazília - Holandsko o tretie miesto už vedel o momentálnom psychickom rozpoložení brazílskeho tímu viac. „Nie je to súboj o bronz, ale ospravedlnenie sa dvestomiliónovému národu, ktorý zažil najväčšiu potupu,“ poznamenal. Keď zaregistroval brazílskych futbalistov, ktorí pomaly so slzami v očiach spievali štátnu hymnu, nedalo mu to. „Majstri sveta v spievaní štátnej hymny určite sú Brazílčania. Ale majstrami sveta vo futbale v roku 2014 určite nebudú,“ poznamenal ironicky. O štvrťhodinu už konštatoval ďalší šok pre Brazíliu – penaltu a krátko na to aj gól z hry. „Ozývajú sa fanúšikovia, volajú Brasil, Brasil, ale ich miláčikovia sú dnes opäť tragickí,“ uzavrel stručne Hlavena. A ako povedal, tak to aj dopadlo. Brazília prehrala aj v tomto zápase. Holandsko, ktoré v riadnom hracom čase neprehralo na šampionáte ani jeden súboj, ju pokorilo v pomere 3 : 0. Krajinu tulipánov z bojov o majstrovský titul vyradila po takticky zahranom semifinálovom zápase Argentína v penaltovom rozstrele.

Došlo aj na pápežov

Vrcholom majstrovstiev bolo, samozrejme, finále. Merčiak v úvode zápasu poznamenal, že najväčším favoritom na zisk titulu sú po deklasovaní Brazílie v semifinálovom súboji Nemci. Po desiatich minútach hry, v ktorej sa Argentína ukázala byť viac ako seberovným súperom Nemecka, však pripomenul: "Argentína dokázala amortizovať ofenzívu všetkých svojich súperov na Majstrovstvách sveta 2014."

"Nebude to pre Nemecko taká selanka, ako v semifinále proti Brazílii," odhadol v devätnástej minúte. A naozaj nebola, čas bežal, šance pribúdali a ani jeden zo súperov nedokázal vsietiť dôležitý gól. Merčiak upozornil na diváka, ktorý sa snažil vbehnúť na štadión, aj na to, že ešte žiadne finále MS nemalo takých nízkych kapitánov, ako dnes. "Dve veľké nuly ožiarujú Maracanu," konštatoval krátko pred koncom riadneho hracieho času. Ubiehal aj nadstavený čas a gól stále nepadol. To bol moment, kedy sa komentátor zamyslel nad sochou Krista Spasiteľa v Riu de Janeiro a nad úlohou nebies v zápase. "Bude sa tešiť krajina súčasného, alebo emeritného pápeža? Tak komu nebesá doručia tú najkrajšiu finálovú odmenu?," pýtal sa. Keď už sa zdalo, že dôjde na penalty, ako blesk z jasného neba padol gól do bránky Argentíny. "Srdcia Argentíny sú zranené a krvácajú. Messi musí vytiahnuť čarodejnú paličku, ak chce zachrániť šance Argentíny," reagoval Merčiak. Messimu však kúzlo nevyšlo ani v poslednom priamom kope. "Nemecko dotiahlo svoju futbalovú revolúciu až na samotný vrchol," blahoželal víťazom MS 2014 komentátor.