Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Mesiac boja proti rakovine prostaty opäť podporia športovci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

Cieľom je zvýšiť povedomie o rakovine prostaty a možnostiach jej prevencie. Na znak podpory iniciatívy si športovci nechajú narásť fúzy.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Kampaň Dal som to opäť podporí mesiac boja proti rakovine prostaty a medzinárodnú iniciatívu Movember. K jej tváram z minulého roku, ktorými boli hokejisti na čele s Róbertom Pukalovičom, sa v tomto ročníku pridá aj boxer Tomi Kid Kovács. Prostredníctvom videa mužov motivuje, aby sa nebáli a navštívili urológa.

Cieľom je zvýšiť povedomie o rakovine prostaty a možnostiach jej prevencie. Na znak podpory iniciatívy si športovci nechajú narásť fúzy. Slovenská asociácia hráčov ľadového hokeja kampaň podporí napríklad aj dražbou špeciálnej edície dresov. Podľa prezidenta Slovenskej urologickej spoločnosti Ivana Minčíka je kampaň pre rizikové skupiny naozaj prospešná. „Minulý rok bol veľmi úspešný, aktivita pacientov po tejto kampani stúpla,“ uviedol.

Rakovina prostaty postihuje najmä mužov po päťdesiatke a patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov. Pacientov na Slovensku stále pribúda. Za rok diagnostikujú lekári vyše 2000 nových prípadov, z čoho 700 pacientov zomrie. „Voľakedy boli krivky výskytu a úmrtnosti rovnobežky. Dnes už ale nie každý pacient na toto ochorenie zomiera, čo znamená, že včasná diagnostika sa zlepšuje,“ povedal urológ Peter Bujdák.

Podľa Bujdáka je povedomie o ochorení na Slovensku ešte stále nízke. Väčšinu pacientov posielajú obvodní lekári, prípadne mužov posielajú na vyšetrenie manželky. „Pacient by sa však mal pýtať na vyšetrenie po päťdesiatom roku života sám,“ doplnil.

Prevencia a šírenie vedomosti o ochorení je preto podľa neho veľmi dôležité. „Šance na vyliečenie ochorenia sú vysoké, ak sa ochorenie zachytí včas. Karcinóm prostaty je ochorenie, ktoré rastie relatívne pomaly. V stave, kedy vieme pacienta vyliečiť a zbaviť ho ochorenia, pacient ešte nevie, že toto ochorenie má. Dôležité však je, že my poznáme bezpríznakové štádium a vieme prostatu vyšetriť. Na základe výsledkov potom dokážeme včas zachytiť karcinóm a pacienta kuratívnou liečbou zbaviť tohto ochorenia.“

Medzi rizikové faktory ochorenia patrí najmä genetika. Ak má príbuzný karcinóm, pacient má niekoľkonásobne vyššie riziko. „U takýchto pacientov odporúčame prevenciu už od 40. roku života. U všetkých ostatných po 50. roku. Vyšetrenie je naozaj jednoduché. Vyšetrí sa prostata cez konečník, zdôrazňujem, že to nebolí a odoberie sa krv. Toto by sa malo opakovať v trojročných intervaloch, ak bolo prvé vyšetrenie negatívne,“ vysvetlil Bujdák.