Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Messi a Alvarez odzbrojili Chorvátov, šieste finále pre Argentínu

Lionel Messi oslavuje gól do siete Chorvátov v semifinále MS Argentína - Chorvátsko v katarskom meste Lusail 13. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Ich tím zabojuje o tretí titul v nedeľu o 16.00 proti víťaznému mužstvu zo súboja medzi Francúzskom a Marokom.

Lusail 14. decembra (TASR) – Lionel Messi a Julian Alvarez poslali Argentínu šiestykrát do finále futbalových majstrovstiev sveta. Postarali sa o všetky góly pri víťazstve 3:0 nad Chorvátskom v utorkovom semifinále MS v Katare. Ich tím zabojuje o tretí titul v nedeľu o 16.00 proti víťaznému mužstvu zo súboja medzi Francúzskom a Marokom.

V úvodnej polhodine hry boli bližšie ku gólu Chorváti, ktorí klasicky kombinovali v strede poľa, ale neodstali sa do vyloženej šance. Ich brankár Dominik Livakovič neskôr fauloval pri úniku Alavareza a exekútor pokutového kopu Messi poslal nekompromisne prudkú strelu pod brvno. Vsietil tak jedenásty gól na MS, čím prekonal reprezentačný rekord Gabriela Batistutu. Kľúčovú úlohu zohral aj pri zvýšení na 2:0, keď po rohovom kope Chorvátov predĺžil loptu na Alvareza, ktorého sólovú akciu nezastavili Josip Juranovič ani Borna Sosa a mladý útočník prekonal aj Livakoviča. "Bol to pekný gól. Bežne nedržím loptu takto dlho, no situácia si to žiadala," uviedol ku gólu samotný strelec pre agentúru AP.

Prihrávku na ďalší presný zásah mu slávnejší spoluhráč doslova naservíroval – Messi si spracoval loptu na krídle v polovici ihriska a napriek tlaku Joška Gvardiola ju dostal až na hranicu päťky. Spätnou prihrávkou našiel nestráženého Alvareza a ten zakončil prudkou strelou z prvej. Vsietil tak štvrtý gól v predchádzajúcich štyroch zápasoch a stal sa najmladším hráčom od roku 1958, ktorý skóroval v semifinále viac ako raz. Miesto v základnej zostave Argentíny pritom dostal až v treťom stretnutí skupinovej fázy proti Poľsku (2:0).

"Verili sme si a opäť sme vo finále majstrovstiev sveta. Toto sme chceli. Je super postúpiť tak ďaleko, musíme si to užiť," povedal k triumfu Messi, ktorý dostal druhú a pravdepodobne poslednú šancu na zisk titulu. Momentálne najlepší strelec turnaja spolu s Kylianom Mbappem neuspel vo finále svetového šampionátu v roku 2014 proti Nemecku (0:1 pp). "Toto víťazstvo je pre moju rodinu, v ťažkých časoch vždy stojí pri mne. Taktiež ho venujem celej Argentíne," dodal Messi, ktorý vyrovnal v utorok aj rekord Nemca Lothara Matthäusa v počte odohraných duelov na MS (25).

"Po prvom góle bolo náročné hrať proti tímu, ako je Argentína. A potom je tu ešte Messi. Pri treťom góle ste videli jeho možnosti. Urobili sme maximum, no po prvom polčase sme prehrávali 0:2. To bol problém. Gratulujem Argentíne," zhodnotil stretnutie chorvátsky obranca Sosa, ktorého tím zabojuje v sobotu o tretie miesto proti neúspešnejšiemu z dvojice Francúzsko-Maroko.