Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Michalovce proti Trenčínu druhýkrát v play off, bez jasného favorita

Roman Durný v zápase HK Dukla Trenčín - HK Dukla Ingema Michalovce v Dubnici nad Váhom. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Séria nemá jednoznačného favorita a predpokladom jej vyrovnanosti sú nielen podobné bodové zisky, ale aj vzájomné zápasy v základnej časti.

Michalovce/Trenčín 7. marca (TASR) - Druhýkrát v histórii slovenskej extraligy, no prvýkrát v kvalifikácii do štvrťfinále, sa vo vzájomnej konfrontácii stretnú dve Dukly. Michalovská vstúpi do boja o postup do hlavnej fázy vyraďovacích bojov v pozícii 8. tímu po základnej časti, keď nazbierala o 4 body viac než 9. Trenčín (72:68).

Séria nemá jednoznačného favorita a predpokladom jej vyrovnanosti sú nielen podobné bodové zisky, ale aj vzájomné zápasy v základnej časti. Až v troch zo v základnej časti sa tešili z víťazstva hostia. Úvodné tri stretnutia sa skončili najtesnejším rozdielom, pričom prvý a druhý rozhodlo až predĺženie. V histórii slovenskej extraligy pôjde o druhú konfrontáciu Michaloviec s Trenčínom. Prvú odohrali pred dvomi rokmi a z postupu do semifinále sa po víťazstve 4:2 na zápasy tešili Michalovce.

Pre najvýchodnejší tím extraligy je táto sezóna štvrtá v najvyššej slovenskej súťaži. V jej základnej časti postupne obsadili 7., 2. a 4. miesto a tak je 8. miesto po ich najhoršie umiestnenie. Počas doterajšieho priebehu sezóny sa prezentovali kolísavou formou a víťazné série striedali s viacerými neúspešnými zápasmi po sebe. V klube sa až dvakrát odhodlali k výmene trénera. Toma Coolena, ktorý prišiel do Michaloviec pred sezónou 2022/23, nahradil Roman Stantien, no ani on sezónu v klube nedokončil. Vo februári ho nahradil doterajší asistent Peter Kudelka, ktorý je vo veku 35 rokov najmladší hlavný tréner v súťaži.

Hráčom Dukly Trenčín ovplyvnila základnú časť rekonštrukcia ich Zimného štadiónu Pavla Demitru. Niekoľko týždňov hrali zápasy iba na klziskách súperov, neskôr absolvovali dočasný "domáci" azyl v Dubnici nad Váhom a na vlastnom ľade sa prvýkrát predstavili až v polovici februára. Po rozpačitom úvode sezóny si napokon zvykli aj na časté cestovanie, začali zbierať body a pohybovali sa na priečkach zaručujúcich kvalifikáciu do štvrťfinále. V nej sa predstavia tretíkrát za sebou. Pred dvomi rokmi zdolali Banskú Bystricu 3:1 na zápasy, vlani rovnakému súperovi podľahli 1:3. Trenčania sú spomedzi mužstiev, ktoré sa umiestnili na horšej ako 6. priečke jediný tím, ktorý nesiahol v základnej časti k výmene trénera a Róbert Döme vydržal pri kormidle celý čas.

Vzájomná bilancia zápasov v prebiehajúcej sezóne z pohľadu Michaloviec: 1:2 pp, 3:2 pp, 4:3 (v), 2:5

Michalovce - Trenčín v play off:

štvrťfinále 2020/2021: 4:2 na zápasy

Kompletný program série Michalovce - Trenčín v kvalifikácii o postup do štvrťfinále play off (na tri víťazné zápasy):

1. zápas, streda, 8. marca: Michalovce - Trenčín /18.30/

2. zápas, štvrtok, 9. marca: Michalovce - Trenčín /17.30/

3. zápas, sobota, 11. marca: Trenčín - Michalovce /17.00/

4. zápas, nedeľa, 12. marca: Trenčín - Michalovce /18.00/

5. zápas, utorok, 14. marca: Michalovce - Trenčín /18.00/


Dukly čaká druhá vzájomná séria, Bjalončík: Zaváži kolektívny výkon



Michalovce/Trenčín 7. marca (TASR) - Sériu kvalifikácie do štvrťfinále play off extraligy medzi hokejistami Michaloviec a Trenčína rozhodne chuť bojovať jeden za druhého. Pre TASR to uviedol útočník michalovského tímu Peter Bjalončík, ktorý verí, že po rozpačitej základnej časti tím vygraduje formu v play off.

Trenčania by sezónu, v ktorej dlho nemali k dispozícii vlastný štadión, radi zavŕšili revanšom za michalovské vyradenie spred dvoch rokov. Práve v sezóne 2020/21 sa odohrala zatiaľ jediná séria play off medzi Michalovcami a Trenčínom. Tím z východu zvíťazil vo štvrťfinále 4:2 a v pozícii mierneho favorita je aj tentokrát. V sérii hranej na tri víťazné zápasy odohrá úvodné dve stretnutia na domácom ľade a pred vlastnými divákmi bude hrať aj prípadný rozhodujúci piaty duel. Štyri vzájomné stretnutia v základnej časti však ukázali, že v súboji Dukiel nehrá rolu domáce prostredie.

Na snímke zľava Ryan Valentini (Michalovce) a Rob Flick (Dukla) bojujú o puk v zápase 30. kola Tipos extraligy HK Dukla Trenčín - HK Dukla Ingema Michalovce v Dubnici nad Váhom v utorok 17. januára 2023.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


V troch zo štyroch duelov sa tešili hostia. "Domáce prostredie nebolo pre nás výhoda, no verím, že sa to teraz zlomí," poznamenal Bjalončík pre TASR. V michalovskom klube nastali v základnej časti až dve trénerské zmeny a po Tomovi Coolenovi a Romanovi Statienovi je Peter Kudelka tretí tréner tímu v prebiehajúcom ročníku. "Je ambiciózny a aj s asistentmi to chytili za správny koniec. Myslím si, že je to veľmi pozitívna zmena. Dostavili sa už aj výsledky, no ešte stále pociťujeme resty, ktoré ukazujú, že nie sme konzistentní vo výsledkoch a striedame lepšie výkony s horšími. Dokázali sme zdolať Slovan či Zvolen a prehrali sme s Liptovským Mikulášom," pripomenul Bjalončík s nádejou, že michalovský tím ukáže vo vyraďovacích bojoch svoje prednosti. "Je to nová súťaž, všetko sa začína odznova. Rozhodovať bude kolektív, partia a to, kto dokáže bojovať jeden za druhého. Verím, že pôjdeme čo najďalej," dodal Bjalončík.

Zatiaľ čo v Michalovciach dvakrát vymenili hlavného trénera, trenčiansky Róbert Döme vydržal celú sezónu. Jeho zverenci sa v úvode prezentovali slabšími výsledkami, no postupne sa zdvihli herne aj výsledkovo a napriek dlhodobej absencii domáceho prostredia boli v hre o prvú šestku. Napokon je z toho tretíkrát po sebe účasť v kvalifikácii do štvrťfinále. Trenčania ju odštartujú dvomi zápasmi v Michalovciach. "Vždy je lepšie začať doma, ale takto to vyšlo. My sme si počas sezóny zvykli na zápasy u súperov a už sme ani veľmi nevnímali, že hráme vonku. Verím, že zápasy v Michalovciach zvládneme a na domácom ľade nás budú povzbudzovať zaplnené tribúny," povedal útočník Šimon Petráš pre TASR.

Tri zo štyroch vzájomných zápasov sa skončili najtesnejším výsledkom a aj vzhľadom na postavenie tímov v tabuľke sa dá vyrovnaný hokej očakávať aj tentoraz. "Myslím si, že to môžu byť vyrovnané zápasy," poznamenal Petráš, ktorý strelil v tejto sezóne Michalovciam dva góly. "Nedá sa povedať, že by mi Michalovce ako súper sedeli, ale vyberať si nemôžeme. Ako tím však s nimi vieme hrať a verím, že uspejeme," konštatoval Petráš, ktorý má v tíme súpera viacero bývalých spoluhráčov vrátane brankára Stanislava Škorváneka či útočníka Romana Žitného. "Poznáme sa a nejaké podpichovanie určite prebehne, ale asi to nebude nič veľké. Ako Stana poznám, tak sa pred zápasmi asi zatvorí do svojho sveta a nebude sa zaujímať o okolie," dodal s úsmevom Petráš.