Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Michalski kritizuje MOV a FIFA: Sú nezodpovední a prospechárski

Pracovníci tlačia vozík v olympijskej dedine zimných olympijských a paralympijských hier v Pekingu v piatok 24. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Hostiteľská krajina čelí vlne kritiky pre zaobchádzanie s menšinami Ujgurov a Tibeťanov, vyhrážky Taiwanu či obsadenie demokratickej enklávy Hong Kong.

Berlín 3. januára (TASR) - Nemecký zástupca Organizácie pre ľudské práva (HWR) Wenzel Michalski v nedeľu vyzval viacerých popredných športových funkcionárov, aby odstúpili zo svojich pozícií v spojitosti s februárovými ZOH. Je medzi nimi napríklad aj prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Hostiteľská krajina čelí vlne kritiky pre zaobchádzanie s menšinami Ujgurov a Tibeťanov, vyhrážky Taiwanu či obsadenie demokratickej enklávy Hong Kong. "Ak ešte aj obchodný sektor vyžaduje odsúdenie porušovania slobody občanov v Sin-ťiangu, tak musí byť pánovi Bachovi a ostatným jasné, že prišiel ich čas," povedal Michalski v rozhovore pre DPA. "Musia odstúpiť a prenechať miesto novej generácii, ktorá si uvedomuje dôležitosť ľudských práv." Okrem MOV kritizoval aj Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) za organizovanie MS 2022 v Katare: "FIFA ukázala nezodpovedné a prospechárske správanie."