Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Minister Čaplovič: Bol to pozdrav pre Paľa Demitru do neba od všetkých

Radosť Slovákov z víťazstva nad Českom, zľava brankár Ján Laco, Michal Sersen, Michal Handzuš, Marek Hovorka a Libor Hudáček. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tam, kde bola medaila, nikdy nechýbal ani otec charizmatického reprezentanta Emil Šatan. Ako vraví, lídri ako Zdeno Chára, Mišo Handzuš a syn Miro vedia mladých spoluhráčov usmerniť.

Helsinki 20. mája (TASR) - Rezortný minister slovenskej vlády bol v sobotu tam, kde proste musel byť. Dušan Čaplovič fandil hokejistom priamo na MS v Helsinkách.

TASR prezradil, že za semifinálového stavu 1:1 nestrácal nádej ani pri najväčšom tlaku Čechov: "Ja som si povedal, že druhá tretina je na šampionáte naša krízová tretina. A bol som rád, že sme dostali len jeden gól a bola remíza. A naozaj, potom prišli krásne chvíle skvelého dua Šatan - Hudáček, ktorými zaklincovali perfektnú hru a perfektné víťazstvo."

Že úspech hokeja vždy dosahuje rekordné rozmery spoločenských pohybov na Slovensku, to je známe. Niet inej udalosti, ktorá by viac zomkla národ a vytiahla z neho viac emócií. Za tým sa ale skrýva sústava malých zázrakov, umenia, vôle, odriekania a koncosezónnej driny.

"Vďaka všetkým občanom Slovenska, že im fandili. A najmä vďaka tým, ktorí pripravili takýto skvelý manšaft, teda realizačnému tímu, trénerovi a priateľovi z Moravy Vladimírovi Vůjtekovi. Je to úžasné. Poviem to úprimne - bol to pozdrav skvelému hokejistovi Pavlovi Demitrovi, poslaný do neba. Za všetkých hráčov a za celé Slovensko. Som nesmierne dojatý, hokejisti dokázali, že sú hrdinovia a najviac si cením, že aj skutoční vlastenci," rozplýval sa Čaplovič.

Svoje poďakovanie tlmočil aj novému šéfovi zväzu. Igor Nemeček a jeho exekutívny tím mal šťastnú ruku pri výbere kormidelníka, ktorý mal otočiť kurz blúdiacej hokejovej lode. Ale že na severe Európy pôjde po vzore Vikingov a dobyje poklady, o tom azda sníval iba v kútiku duše.

"Je to senzácia," priznal pre TASR: "Odchádzali sme sem veľmi skromne s tým, že si chceme zabezpečiť priamu účasť na zimnej olympiáde. To sa nám podarilo už pred niekoľkými dňami, ale rozprávka pokračuje ďalej. Veľmi veľa ľudí nám fandilo, ale málokto nám veril. Ale poskladali sme parádny tím s množstvom nových hráčov a Slovensko sme postavili na nohy."

Realizačný tím počas hymny pre víťaza, zľava asistent trénera Jerguš Bača, prezident SZĽH Igor Nemeček, tréner Vladimír Vůjtek, generálny manažér Otto Sýkora a zranený obranca Dominik Graňák.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Takto pred rokom mal Nemeček zmiešané pocity. Ako šéf organizačného výboru historických MS si pochvaľoval úspešný priebeh turnaja v Bratislave i Košiciach, ale smutný bol z nevydareného vystúpenia hokejistov. No ako Fíni prišli dobyť zlato na Slovensko, Slováci teraz zavítali na "nákupy" cenných kovov do Fínska: "Je to každopádne satisfakcia. Chlapci spravia určite všetko pre to, aby to bol ten najcennejší lesk. Ideme vo finále na Rusov ako v zlatom Göteborgu a všetko je možné, lebo títo chalani sú fanatici..."'

Otec slovenského hokejového reprezentanta Emil Šatan /vľavo/ nechýbal ani na MS 9. mája 2002 v Göteborgu. Na snímke v rozhovore so synom na tréningu pred desiatimi rokmi.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Tam, kde bola medaila, nikdy nechýbal ani Emil Šatan. Otec charizmatického reprezentanta rozdával v Helsinkách dobrú náladu ešte v závere základnej fázy a už vtedy pre TASR naznačil, že domov sa tak skoro nechystá. Po sobotňajšom víťazstve nad Českom zapadal aj medzi najvášnivejších mladých fanúšikov.

A téma mladých je pre neho vždy otvorená: "Je to tu dobré preto, že takí traja lídri ako Zdeno Chára, Mišo Handzuš a Miro, vedia tých mladých usmerniť. Mladí vedia v tých ich mysliach sem-tam zastrečkovať a lídri to dokážu znegovať. A títo traja sú práve takí hráči, ktorí sa nevenujú neblahým nehokejovým aktivitám. Pre tých mladých to je vynikajúci príklad, ich to ťahá dopredu a motivuje. Keď vidia, že ich vzory nepotrebujú mimo hokeja žiadne iné zábavky a že sa hokeju venujú naplno, tak si myslím, že aj tí mladí to tak budú robiť."

Tu bude player