Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Ministerstvo zahraničných vecí USA podporilo zadržanú Grinerovú

Na archívnej snímke z 13. októbra 2021 americká basketbalistka Brittney Grinerová z Phoenixu Mercury počas 2. zápasu finále zámorskej ženskej basketbalovej WNBA Phoenix Mercury - Chicago Sky vo Phoenixe. Foto: TASR/AP

Grinerová sa pokúsila z krajiny vyviezť väčšie množstvo hašišového oleja, ktorý je v Rusku zakázaný.

Washington 3. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí USA označilo zadržanie americkej basketbalistky Brittney Grinerovej v Rusku za nespravodlivé. Dvojnásobnej olympijskej šampiónke vyjadrilo podporu. Spravilo to však až dva mesiace po jej zadržaní na letisku v Moskve.

Grinerová sa pokúsila z krajiny vyviezť väčšie množstvo hašišového oleja, ktorý je v Rusku zakázaný. Čin sa stal ešte 17. februára, pred vypuknutím rusko-ukrajinského konfliktu. USA a Rusko nemajú dohodu o vydávaní zadržaných osôb, pred týždňom však napriek zhoršeniu medzinárodnej situácie jedna výmena prebehla a úspešná basketbalistka nebola jej súčasťou.

Tridsaťjedenročná Grinerová je aj dvojnásobná majsterka sveta s tímom USA. V roku 2014 sa stala šampiónkou WNBA s družstvom Phoenix Mercury, trikrát sa dostala do najlepšej päťky súťaže. Od roku 2014 paralelne hrala v Rusku, kde majú basketbalistky vyššie príjmy ako v USA. S Jekaterinburgom získala štyrikrát titul v Eurolige. Správu priniesla agentúra AFP.