Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Šport

Mladý Fín dosiahol na šampionáte v hode mobilom vyše sto metrov

Ere Karjalainen, ktorý pochádza z mesta Rantasalmi, prekonal svojím hodom 100-metrovú hranicu.

Helsinki 18. augusta (TASR) - Na Svetovom šampionáte v hode mobilom, ktorý sa dnes uskutočnil vo fínskom meste Savonlinna, zvíťazil domáci pretekár. Osemnásťročný Fín dosiahol s výsledkom 101,46 metra svetový rekord v hode mobilom.

Ere Karjalainen, ktorý pochádza z mesta Rantasalmi, prekonal svojím hodom 100-metrovú hranicu. Ako druhý sa umiestnil Jeremy Gallop z Juhoafrickej republiky (94,97 metra) nasledovaný minuloročným víťazom, Oskarim Heinonenom (86,94 metra).

Minulý mesiac údajne Brit Chris Hughff hodil na šampionáte v Belgicku mobilom do vzdialenosti 102,68 metra, ale fínski organizátori jeho výsledok neuznali. Médiá o tom informovala Christine Lundová, ktorá fínsky šampionát v roku 2000 založila. Uviedla, že fínski organizátori merajú výsledky nástrojmi založenými na využití satelitu.

V ženskej kategórii zvíťazila s výsledkom 42,47 metra domáca pretekárka Netta Karvinenová nasledovaná ďalšou Fínkou Heidi Subonenovou, ktorá hodila o približne tri metre menej. Ako tretia sa umiestnila Belgičanka Liselot Ghyselinková (35,87 metra).

V detskej kategórii do 12 rokov zvíťazil Aleksi Muukkonen s 39-metrovým hodom.

Ďalší dvaja Fíni, Santeri Patrikainen a Henri Makkonen, sa podelili o cenu vo freestylovej kategórii, kde porota hodnotí "štýl a estetický dojem".

Christine Lundová zhodnotila tohtoročné podmienky šampionátu ako "fantastické. Bolo slnečno, teplo a žiaden vietor". Súťaženie podľa nej slov sledovalo niekoľko stoviek divákov.

Uviedla, že medzi približne 50 súťažiacimi boli aj zástupcovia Ghany a Indie.

Pri hode mobilom využívajú zvyčajne staré Nokie, ktoré majitelia vracajú obchodníkom pri kúpe nového mobilu.