Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

MMA: Nurmagomedov bude súťažiť s Fergusonom alebo Gaethjem

Na snímke z 26. novembra 2018 ruský bojovník a šampión UFC v ľahkej váhe Chabib Nurmagomedov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nurmagomedov mal pôvodne obhajovať svoj opasok proti Fergusonovi, no pre pandémiu nového koronavírusu sa nemohol dostať z domovského Ruska.

Moskva 9. apríla (TASR) - Šampión organizácie miešaných bojových umení UFC v ľahkej váhe Chabib Nurmagomedov sa stretne s víťazom nadchádzajúceho duelu medzi Tonym Fergusonom a Justinom Gaethjem. Američania budú súperiť o dočasný titul 18. apríla na galavečere UFC 249, kde mal pôvodne Nurmagomedov obhajovať svoj opasok proti Fergusonovi, no pre pandémiu nového koronavírusu sa nemohol dostať z domovského Ruska.

Tridsaťjedenročný Rus napriek absencii nepríde o riadny titul. "Je samozrejmé, že jeho najbližším protivníkom bude víťaz zápasu medzi Gaethjem a Fergusonom. Pre šampióna je povinnosť, aby obhajoval svoj opasok," povedal jeho manažér Rizvan Magomedov pre agentúru TASS. Nurmagomedov podpísal v novembri kontrakt na súboji s Fergusonom, v polovici februára aj pricestoval do USA, ale neskôr sa pre šírenie ochorenia COVID-19 vrátil domov do Dagestanu. Ich vzájomnú konfrontáciu znemožnili nepriaznivé okolnosti už po piaty raz.

Galavečer UFC 249 bol naplánovaný v Barclays Center v Brooklyne, táto možnosť však padla po tom, ako starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil núdzový stav. Podujatie by momentálne nepovolila žiadna štátna športová komisia. Prezident organizácie Dana White našiel náhradné dejisko v komplexe Tachi Palace Hotel & Casino. Ten sa nachádza na pôde patriacej indiánskemu kmeňu Tachi-Yokut neďaleko kalifornského mesta Lemoore. UFC sa presunom do indiánskej rezervácie vyhne nariadeniu o obmedzení pohybu, ktoré pre pandémiu platí v Kalifornii. Nepotrebuje ani odobrenie Kalifornskej štátnej športovej komisie (CSAC), tá zakázala všetky súboje do 31. mája.

Kasíno pre nákazu dočasne uzavrelo svoje brány 20. marca, no UFC tam plánuje usporiadať najbližšie štyri podujatia. Prvým bude galavečer UFC 249, na ktorom sa okrem hlavného zápasu odohrá ďalších jedenásť duelov. V odvete si mali zmerať sily bývalé šampiónky slamovej váhy Rose Namajunasová z USA a Brazílčanka Jessica Andradeová, ale Namajunasová z neznámeho dôvodu zrušila svoju účasť a organizátori narýchlo hľadajú náhradníčku.

V najprestížnejšej organizácii MMA majú problémy aj s galavečerom UFC 250, ktorý je na programe 9. mája. Mal sa konať v hale Ginasio do Ibirapuera, no aréna v Sao Paule sa počas pandémie premenila na nemocnicu a zápasy nebude hostiť minimálne do septembra. V hlavnom súboji sa nepredstaví Brazílčan Jose Aldo, vypršali mu pracovné víza do USA a americká ambasáda v jeho rodnej krajine v momentálne situácii nevydáva nové. Namiesto neho šampióna bantamovej divízie Henryho Cejuda z USA vyzve krajan Dominick Cruz. Brazílčanka Amanda Nunesová bude obhajovať titul v perovej hmotnostnej kategórii proti Kanaďanke Felicii Spencerovej.