Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Moderná gymnastika: 20. ročník Vianočnej Nitry je prvýkrát FIG

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Okrem súťažiacich mladých talentov prijali pozvanie na podujatie aj osobnosti slovenskej modernej gymnastiky, ktoré v Nitre pôsobili už od sedemdesiatych rokov.

Nitra 21. novembra (TASR) - V slovenskej modernej gymnastike sa v "spoločkových" polsezónach stalo tradíciou široké medzinárodné podujatie v Nitre. Tento rok sa od piatka do nedele koná v nadväznosti na minulovíkendové MSR jednotlivkýň a naopak, nadväzuje naň domáci šampionát v dvojiciach/trojiciach a v spoločných skladbách. Vianočná Nitra 2019 ráta svoj 20. ročník a jej obsahom sú súťaže množstva vekových i formátových kategórií.

Malé jubileum sa teší z veľkej veci - z licencie Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG), ktorá podujatie zaraďuje medzi tie elitné vo svetovom meradle. Ide teda už o gymnastický festival s 1. ročníkom súťaže FIG Christmas Nitra 2019, za účasti 270 pretekárok zo 60 klubov a z 24 krajín sveta. Pod Zobor zavítalo 69 dospelých a juniorských gymnastiek s FIG licenciou, na Slovensko ich vyslalo 19 federácií. "Takáto medzinárodná účasť je doposiaľ najväčším úspechom za 20 ročníkov súťaže, a dovoľujeme si tvrdiť, že patrí k veľkým úspechom v dejinách modernej gymnastiky na Slovensku," zdôraznil prezident Slovenskej gymnastickej federácie (SGF) Ján Novák.

Pozvanie na podujatie prijali aj predstaviteľky svetovej modernej gymnastiky – prezidentka technickej komisie FIG pre modernú gymnastiku Natalija Kuzminová a predsedníčka Komisie športovcov FIG Liubu Charkašynová. Súťaže zaradené medzi podujatia Medzinárodnej gymnastickej federácie (FIG) podliehajú prísnym organizačným, technickým a etickým kritériám stanovených medzinárodnou inštitúciou. „Sme veľmi hrdí na to, že aj za pomerne krátke obdobie od roku 2017, keď sa moderná gymnastika stala súčasťou Slovenskej gymnastickej federácie, sa nám podarilo splniť všetky predpoklady a získali sme licenciu, vďaka ktorej môžeme predstaviť podujatie svetového charakteru," konštatoval šéf federácie.

Okrem súťažiacich mladých talentov prijali pozvanie na podujatie aj osobnosti slovenskej modernej gymnastiky, ktoré v Nitre pôsobili už od sedemdesiatych rokov. Plus zástupcovia všetkých ambasád zúčastnených krajín, rovnako ako zástupcovia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Súčasťou víkendového podujatia v Nitre budú tri súťažné akcie:

- 1. ročník FIG Christmas Nitra Slovakia 2019
Mesto Nitra sa zaradí do zoznamu organizátorov, ako sú napríklad Moskva, Baku, Lisabon, Luxemburg, Budapešť, či Toronto.

- 20. ročník medzinárodnej pohárovej súťaže Vianočná Nitra 2019
Dôležitá akcia z hľadiska histórie slovenskej gymnastiky.

- Majstrovstvá Slovenska spoločných skladieb, dvojíc/trojíc
Prvýkrát v Nitre.

Program (Mestská športová hala, Dolnočermánska ul., Nitra):

piatok:

8.00 Vianočná Nitra 2019 (rôzne kategórie)

13.15 otvárací ceremoniál

sobota:

8.15 Vianočná Nitra 2019

10.00 vyvrcholenie kvalifikácia FIG Christmas Nitra 2019

(dospelé a juniorky)

nedeľa:

8.30 Vianočná Nitra 2019

11.30 finále FIG Christmas Nitra 2019

13.15 MSR dvojíc/trojíc

15.30 MSR v spoločných skladbách