Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Sagan ťažkú etapu zdolal prekvapivo dobre, skončil druhý

Na snímke sprava slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Tinkoff-Saxo v zelenom drese pre vedúceho pretekára bodovacej, súťaže, Španiel Joaquim Rodriguez (Kaťuša) v bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára, Brit Chris Froome (Sky) v žltom drese vedúceho pretekára priebežného poradia a Španiel cyklista Alejandro Valverde (Movistar) čakajú na štart 16. etapy prestížnych cyklistických pretekov Tour de France, ktorá vedie z Bourg-de-Peage do Gapu a meria 201 km, 20. júla 2015. Foto: TASR/AP

Sagan bol rovnako ako cez víkend opäť veľmi aktívny a krátko po štarte sa dostal do úniku dvanástich jazdcov.

Gap 20. júla (TASR) - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil v pondelňajšej 16. etape slávnych pretekov Tour de France opäť druhé miesto a zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres. Z triumfu sa tešil Španiel Ruben Plaza Molina, ktorému vyšiel únik v závere. Jazdec stajne Lampre - Merida zvládol 201 km dlhú trať z Bourg-de-Peage do Gapu za 4:30:10 hodiny. Tretí skončil Jarlinson Pantano Gomez z Kolumbie.

"Bolo ťažké dostať sa do cieľa a vyhrať. V úniku som sa cítil celkom dobre a dobre sme spolupracovali. Táto etapa ma zaujala. Chcem sa poďakovať svojmu tímu za podporu. Vedel som, že Sagan ide za mnou a že je dobrý v zjazdoch, ale na kopci som mal dostatočný náskok. Okolo 50 sekúnd, takže som nepanikáril. V 35-ke si užijete víťazstvo viac ako 25-ročný. Posledný triumf na Grand Tour som dosiahol ešte v roku 2005 na Vuelte. Som nesmierne šťastný," povedal v cieli Plaza Molina.

Sagan zvýšil náskok na svojho najväčšieho konkurenta v boji o zelený dres Andreho Greipela z Nemecka už na 89 bodov. Navyše, rovnako ako v nedeľu, organizátori ocenili jeho výkon cenou pre najbojovnejšieho pretekára etapy.

"Zjazd som poznal spred dvoch rokov a z pádu Josebu Belokiho. Znova som bol veľmi blízko. Som rád, pretože som išiel na druhé miesto. Ale nie, robím si srandu. Už naozaj neviem, čo by som mal ešte robiť lepšie. Skúšal som všetko. Vedel som, že v zjazde musím ísť úplne naplno, i keby to znamenalo zomrieť. Do kopca som ťahal práve ja, pretože nikto so mnou nechcel ísť," povedal Sagan pre oficiálnu stránku podujatia.

Nič sa nezmenilo na čele celkového poradia. Lídrom je stále Brit Chris Froome, ktorý má 3:10-minútový náskok pred druhým Nairom Quintanom z Kolumbie. Tretia priečka patrí Američanovi Tejayovi van Garderenovi (+3:32 min).

Španiel Ruben Plaza Molina sa teší z víťazstva po tom, čo dorazil do cieľa ako prvý v pondelok, 20. júla 2015
Foto: TASR/AP


Pondelňajšia etapa priniesla jednu rýchlostnú (87. km) a dve vrchárske prémie druhej kategórie. Obe až v druhej polovici trasy, pričom druhá prémia Col de Manse (1268 m.n.m.) mala vrchol 12 km pred cieľom a odtiaľ išli pretekári už len dole kopcom.


Sagan bol rovnako ako cez víkend opäť veľmi aktívny a krátko po štarte sa dostal do úniku dvanástich jazdcov. Chvíľu po nich sa od hlavného poľa odtrhla druhá skupinka šestnástich pretekárov, postupne však štyria odpadli. Po 30 kilometroch mali lídri asi päťminútový náskok. V takomto rozložení prišli aj na rýchlostnú prémiu, ktorú vyhral opäť Peter Sagan a do boja o zelený dres si pripísal ďalších 20 bodov.

Španiel Ruben Plaza Molina sa teší z víťazstva po tom, čo prešiel do cieľa ako prvý v pondelok, 20. júla 2015
Foto: TASR/AP


Obe skupiny vpredu nepoľavili z vysokého tempa ani napriek tomu, že panovalo horúce počasie s teplotami nad 30 stupňov Celzia. Skupiny sa spojili ešte pred prvou vrchárskou prémiou Col de Cabre (1180 m.n.m.) na 130. km a na čele tak spolupracovalo 23 cyklistov. Pelotón sa ich nesnažil dohnať a strata sa postupne vyšplhala až na 12 minút. Po prvom kopci sa od vedúcej skupiny oddelili Adam Hansen a Marco Haller, ktorí si vypracovali asi minútový náskok, pelotón strácal už vyše 15 minút a strata sa časom vyšplhala až nad 20. Saganova skupina dvojicu na stúpaní na Col de Manse dostihla, pričom slovenský pretekár predvádzal opäť výborný výkon a v kopci držal krok so silnými vrchármi. O rozhodujúci únik sa postaral Španiel Ruben Plaza Molina, ktorý sa odtrhol pár kilometrov pred vrcholom, išiel na čele s asi minútovým náskokom a vyhral aj horskú prémiu.

Sagan sa v závere spoliehal najmä na svoje zjazdárske schopnosti, keďže posledné kilometre z vrcholu do cieľa boli už len dole kopcom. Dvadsaťpäťročný jazdec stajne Tinkoff-Saxo to rozbehol naplno, no minútová strata na lídra Molinu bola príliš veľká a tak finišoval opäť na druhom mieste s 30-sekundovým mankom na víťaza, už piatykrát na tohtoročnej Tour.

"Ďalšie druhé miesto. Ja si myslím, že sú lepšie ako prvé, lebo on sa stáva stále viac a viac populárny tými druhými miestami. Mne dosť 'lepí', keď ide dole kopcom. Tak intenzívne som pozerala na posledných desať kilometrov a videla som, ako v tej jednej zákrute skoro spadol," povedala v cieli Saganova priateľka Katarína Smolková.

V závere sa bojovalo aj v pelotóne. Od hlavného pola sa odtrhla skupina favoritov na celkový triumf. Do čela vyrazil Vincenzo Nibali, ktorý si vypracoval 20-sekundový náskok pred lídrom Froomeom, Contadorom, Quintanom, van Garderenom, Barguilom a Bardetom. Pádu sa nevyhol Geraint Thomas, ktorý narazil hlavou do stĺpu a po ňom mal kolíziu aj Warren Barguil. Obaja však prišli do cieľa. "Som v poriadku, trochu otlčený, ale v poriadku. Už som mal horšie kolízie," povedal Thomas.

"Nikdy nie je príjemné počuť, že jeden z vašich kolegov havaroval. Najmä keď je to Geraint Thomas, ktorý pre mňa pracoval od začiatku pretekov a sám bojuje o umiestnenie v celkovom poradí. Ale je v poriadku. Je nešťastné, že sme stratili Petra Kennaugha, ktorý mal ťažké posledné dni s chorobou a stratil veľa energie, aby sa v nedeľu udržal v pretekoch. V stúpaní sme videli niekoľko útokov, išiel Tinkoff-Saxo, Valverde a aj Nibali. To isté môžeme čakať aj v posledných štyroch etapách pred Parížom. Ale som presvedčený, že máme tím na to, aby sme kontrolovali preteky a doviedli žltý dres do Paríža. Všetci sa už tešia na voľný deň. Príde moja žena, takže dúfam, že s ňou strávim trochu času," povedal Froome.

V utorok čakal na cyklistov druhý voľný deň, po ktorom nasledovala záverečná fáza Tour v náročných Alpách.

výsledky 16. etapy (Bourg-de-Peage - Gap, 201 km):
1. Ruben Plaza Molina (Šp./Lampre) 4:30:10 h, 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo) +30 s, 3. Jarlinson Pantano (Kol./IAM Cycling) +36, 4. Simon Geschke (Nem./Giant) +40, 5. Bob Jungels (Lux./Trek), 6. Christophe Riblon (Fr./AG2R) obaja rovnaký čas, 7. Daniel Teklehaimanot (Eritrea/MTN) +53, 8. Thomas De Gendt (Belg./Lotto) +1:00, 9. Luis Angel Mate (Šp./Cofidis) +1:22, 10. Thomas Voeckler (Fr./Europcar) rovnaký čas

celkové poradie:
1. Chris Froome (V.Brit./Sky) 64:47:16 h, 2. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:10, 3. Tejay van Garderen (USA/BMC) +3:32, 4. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +4:02, 5. Alberto Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) +4:23, 6. Geraint Thomas (V.Brit./Sky) +5:32, 7. Robert Gesink (Hol./LottoNL) +6:23, 8. Vincenzo Nibali (Tal./Astana) +7:49, 9. Bauke Mollema (Hol./Trek) +8:53, 10. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin) +11:03, ... 26. SAGAN +47:46

bodovacia súťaž: 1. SAGAN 405 b, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto) 316, 3. John Degenkolb (Nem./Giant-Alpecin) 264

súťaž vrchárov: 1. Froome 61 b, 2. Joaquim Rodriguez (Šp./Kaťuša) 52, 3. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) 41

súťaž mladých pretekárov: 1. Quintana 64:50:26 h, 2. Warren Barguil (Fr./Giant-Alpecin) +7:53, 3. Romain Bardet (Fr./AG2R) +10:00, ... 5. SAGAN +44:36