Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Montreal vymenil kontrakt Webera do Vegas za Dadonova

Hokejista Shea Weber z Montrealu Canadiens. Foto: TASR/AP

Weber vlani ako kapitán priviedol Canadiens do finále play off, v ktorom kanadský klub podľahol šampiónovi Tampe Bay v piatich zápasoch.

Las Vegas 17. júna (TASR) - Vedenie klubu NHL Montreal Canadiens vymenilo zraneného kapitána Shea Webera do Vegas Golden Knights za ruského hokejistu Jevgenija Dadonova. Transakcia umožní obom klubom odľahčiť napätý platový strop.

Weber prišiel do Montrealu v júni 2019 z Nashvillu výmenou za iného obrancu P.K. Subbana. Vlani ako kapitán priviedol Canadiens do finále play off, v ktorom kanadský klub podľahol šampiónovi Tampe Bay v piatich zápasoch. Tridsaťšesťročný bek však pre zranenia členka vynechal kompletný ročník 2021/2022 a je vysoko pravdepodobné, že jeho hráčska kariéra sa už zo zdravotných dôvodov skončila. Má však ešte štyri roky platnú zmluvu s priemerným ročným zárobkom 7,857 milióna dolárov. Montreal sa jeho výmenou zbavil tejto záťaže a navyše získal hráča, od ktorého si sľubuje, že posilní ofenzívu.

Dadonov nazbieral v tomto ročníku v drese Golden Knights 43 bodov (20+23) v 78 stretnutiach. "Rytieri", pracujúci s veľmi napätým platovým rozpočtom, ho vymenili v marci do Anaheimu, no vedenie NHL celý trejd anulovalo. Vysvitlo, že 33-ročný krídelník má v zmluve klauzulu, ktorá ho neumožňuje vymeniť do iného klubu bez jeho súhlasu a Knights ju nerešpektovali. Dadonov má ešte rok platnú zmluvu s priemerným ročným platom päť miliónov dolárov.

Golden Knights angažovaním Webera síce pridali do svojho rozpočtu vysoký kontrakt, no bývalého kanadského reprezentanta plánujú zaradiť na listinu dlhodobo zranených hráčov, takže sa im jeho mzda nebude započítavať pod platový strop. "Táto výmena pomôže obom tímom," tvrdí generálny manažér Montrealu Kent Hughes. "Vegas získava flexibilitu, ktorú tak veľmi potrebuje. Nám zasa dáva flexibilitu do budúcich rokov, plus získali sme hráča, ktorý by nám mohol pomôcť z hľadiska ofenzívy," citoval ho oficiálny web profiligy.