Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Monument Okolo Flámska vyhral druhýkrát v kariére Van der Poel

Holandský cyklista Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Fenix triumfoval na nedeľnom 106. ročníku pretekov Okolo Flámska 3. apríla 2022 v belgickom meste Oudenaarde. Foto: TASR/AP

Víťaz podujatia z roku 2016 Peter Sagan v pretekoch neštartoval.

Oudenaarde 3. apríla (TASR) - Holandský cyklista Mathieu van der Poel triumfoval na nedeľnom 106. ročníku pretekov Okolo Flámska. Podujatie patrí medzi päticu najprestížnejších klasík, takzvaných monumentov. Jazdec tímu Alpecin-Fenix zdolal na cieľovej páske krajana Dylana van Baarleho z Ineosu Grenadiers a Francúza Valentina Madouas z Groupama-FDJ.

Štvrtý skončil Slovinec Tadej Pogačar z tímu UAE Emirates, ktorý sa mohol stať druhým pretekárom histórie, ktorý zvíťazil pri svojom debute na Okolo Flámska. Nezvládol však záverečný špurt, ktorému predchádzalo taktizovanie.

Víťaz podujatia z roku 2016 Peter Sagan v pretekoch neštartoval. Jazdca stajne TotalEnergies trápia zdravotné problémy, pred týždňom pre ne nedokončil worldtourovú klasiku Gent-Wevelgem. Útok na premiérový triumf musel odložiť aj domáci favorit Wout van Aert z Jumbo-Visma, ktorý mal pozitívny test na koronavírus.

Preteky sa konali v sychravom počasí na mokrej vozovke, no dážď cyklistov zväčša nesprevádzal. Pri absencii Van Aerta boli najväčšími kandidátmi na prvenstvo víťaz pretekov z roku 2020 Van der Poel a Pogačar. Oboch sa ešte 18 km pred cieľom držali aj van Baarle, Madouas a Brit Fred Wright z Bahrainu Victorious. Vrch Oude Kwaremont však už obaja najväčší favoriti prekonali osamotení.
Holandský cyklista Mathieu van der Poel z tímu Alpecin-Fenix triumfoval na nedeľnom 106. ročníku pretekov Okolo Flámska 3. apríla 2022 v belgickom meste Oudenaarde.
Foto: TASR/AP

Nerozhodol ani posledný kopec na trati Paterberg a Van der Poel tak začal prežívať déj vu. Pred rokom taktiež bojoval v závere vo dvojici a na cieľovej páske ho predstihol Dán Kasper Asgreen. Holanďan kilometer pred cieľom držal prvú figúru, Slovinec taktizoval, nechcel začať špurt ako prvý a ignoroval aj príchod skupiny prenasledovateľov. Tá vedúce duo napokon dobehla a Slovinec preto neskončil ani na pódiu. Van der Poel ukázal v šprinte svoje kvality a tešil sa z druhého triumfu na podujatí v kariére.

"Neskutočné. Vôbec som si nebol istý, či v tejto sezóne budem na klasikách jazdiť. Na záverečných dvoch kopcoch som sa iba snažil držať Tadeja. Bol tam naozaj veľmi silný, na Paterbergu som už bol na hranici síl. Potom som však mal pár kilometrov na to, aby sa moje nohy zregenerovali a mohol som sa sústrediť na šprint," tešil sa v cieli Van der Poel podľa Cycling News.

Okolo Flámska - výsledky:


1. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Fenix) 6:18:30 h,
2. Dylan van Baarle (Hol./Ineos Grenadiers),
3. Valentin Madouas (Fr./Groupama-FDJ),
4. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) všetci čas ako víťaz,
5. Stefan Küng (Švajč./Groupama-FDJ),
6. Dylan Teuns (Belg./Bahrain Victorious) obaja +2 s,
7. Fred Wright (V.Brit./Bahrain Victorious) +11 s,
8. Mads Pedersen (Dán./Trek-Segafredo),
9. Christophe Laporte (Fr./Jumbo-Visma),
10. Alexander Kristoff (Nór./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) všetci +48