Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Motoristické podujatie Rallye Tatry sa v tomto roku neuskutoční

Na snímke diváci sledujú česko-slovenskú posádku Aleš Máčala a Lukáš Šintal na vozidle Mercedes-Benz 500 SLC v prvej rýchlostnej skúške na mestskom okruhu v Poprade. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Zároveň je zrušený aj FIA Európsky pohár v rely pravidelnosti historických vozidiel (regularity) a 3. ročník Green Rallye Tatry, jazdy pravidelnosti vozidiel s elektrickým a hybridným pohonom.

Poprad 8. septembra (TASR) – Štyridsiaty siedmy ročník Rallye Tatry sa v tomto roku v podtatranskom regióne neuskutoční. Informoval o tom predseda organizačného výboru a riaditeľ pretekov Stanislav Hanzeli. Hlavným dôvodom odvolania tejto medzinárodnej súťaže je podľa neho nepriaznivý vývoj situácie pre pandémiu nového koronavírusu a sprísnené odporúčané opatrenia zo strany vlády SR pre konanie hromadných akcií.

V súčasnej dobe aj vzhľadom k predpokladanému nárastu chorých na nový koronavírus, keď denné prírastky dosahujú rekordné počty, nie sme schopní splniť napriek všetkému úsiliu všetky požiadavky na konanie súťaže z hygienického hľadiska, aby sme neohrozili zdravie všetkých účastníkov pretekov a prítomných divákov,“ uviedol Hanzeli.

Organizátori z AOS klubu Poprad už začiatkom apríla oznámili, že pre pandémiu a opatrenia padlo rozhodnutie o odložení 47. Rallye Tatry 2020 v pôvodnom termíne 5. – 7. júna. Rely pod Tatrami sa však neuskutoční ani v náhradnom termíne 18. – 20. septembra. Ako ďalej priblížil Hanzeli, za súčasných nariadených opatrení nie je možné uskutočniť divácky veľmi populárny mestský okruh v Poprade, slávnostný štart, cieľ súťaže a rad ďalších sprievodných akcií vrátane autogramiády. Tieto udalosti podľa neho každoročne sledovali tisícky fanúšikov, čo v súčasnosti nie je možné a organizátori nechcú divákov o tieto atrakcie v programe tatranskej rely pripraviť.

Vedľa hlavného dôvodu zrušenia rely v Poprade je potrebné sa zmieniť aj o nezáujme finančne podporiť tatranskú rely zo strany verejnej správy, či už na úrovni štátu, vyššieho územného celku a samosprávy. V neposlednom rade sme predpokladali tiež väčší počet prihlásených posádok. Záujem nebol taký, aký sa avizoval v prázdninových mesiacoch,“ ozrejmil Hanzeli. Všetkým prihláseným posádkam sa organizátori ospravedlňujú za zrušenie podniku dva týždne pred samotným štartom a uvádzajú, že prihlásené vklady budú všetkým súťažiacim vrátené v najbližších dňoch v plnej výške.

Hanzeli doplnil, že zároveň je zrušený aj FIA Európsky pohár v rely pravidelnosti historických vozidiel (regularity) a 3. ročník Green Rallye Tatry, jazdy pravidelnosti vozidiel s elektrickým a hybridným pohonom.