Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

VIDEO: Slovák Čermák v sobotu robil s loďou saltá, v nedeľu už závodil

Loď s Tomášom Čermákom letí vzduchom v talianskom Miláne. Foto: Nonsolomare.tv

Tomáš Čermák si dnes v seriáli Majstrovstiev sveta kategórie F2 v Miláne vyjazdil skvelé šieste miesto na rovnakej lodi, ktorú v sobotu rozbil.

Bratislava 12. októbra (Teraz.sk) - Bratislava 12. októbra (Teraz.sk) – Slovenský pilot rýchlostných motorových člnov Tomáš Čermák v sobotu v plnej rýchlosti robil hororové saltá vo vzduchu s tvrdým dopadom na hladinu a už v nedeľu atakoval špicu pelotónu pretekárov v seriáli Majstrovstiev sveta kategórie F2. Napokon si dnes v Miláne vyjazdil skvelé šieste miesto na rovnakej lodi, ktorú v sobotu rozbil. S technikmi talianskeho tímu iBoat Racing, za ktorý jazdí, ju počas noci opravili. „Dnes ráno sme doskladali motor po sobotnej havárii. Do ranného worm up (tréningu) som nenastúpil, pretože sme to nestihli. Išiel som rovno do preteku. Štartoval som z 12-teho miesta, ktoré mi zostalo zo soboty. Pri presune na štart mi ešte motor hlásil poruchu palivového systému, to sa podarilo odstrániť tri minúty pred štartom,“ opísal dnes pokračovanie dramatického vývoja jeho pretekov.

Nenudil sa ani po štarte

„Po štarte mi dve lode po mojom boku úplne zavreli cestu - zrazili sa, a tým ma spomalili. Našťastie prudkým manévrom som sa im vyhol a podarilo sa mi stratu dobehnúť. Pri prejazde prvým kolom som bol na 9. mieste. Cítil som, že motor a loď je v poriadku, tak som začal tlačiť. Pomaly som sa posúval dopredu. Najväčšie súboje som mal s Francúzom Petrom Morinom, ktorý bol priebežným lídrom seriálu MS,“ opísal preteky Čermák. Stupne víťazov dnes obsadili Švédi. Vyhral Erik Stark pred Pierrom Lundinom a Erikom Edinom.


Dramatické video so saltom Tomáša Čermáka:





Čermák v sobotu začal saltami
Neplánovaný akrobatický letecký prvok Tomáša Čermáka v 180-kilometrovej rýchlosti našťastie dopadol bez vážnych následkov. Najprv urobil 360-stupňové salto dozadu a keď sa jeho čln dotkol vody, ešte „skočil“ dopredu o 180 stupňov.
Tomáš Čermák
Foto: foto TČ
„Išiel som bok po boku s jednou mojou rivalkou so Švédska a naťahovali sme sa o miesto... Na meranom tréningu a na konci rovinky, v rýchlosti asi 180 kilometrov za hodinu som to potiahol na doraz. Priblížili sme sa k sebe a vzduch, ktorý ona rozrážala, sa mi dostal pod loď. Tým zostala bez kontroly. Cítil som, ako sa mi odlepila od hladiny, videl som cez okno, že som veľmi vysoko... Predklonil som sa, aby som si pri náraze neublížil. Ešte som stihol dať nohu dolu z plynového pedála, aby sa nepoškodil motor, keď sa do neho dostane voda vo vysokých otáčkach,“ opísal Čermák dramatické momenty pre portál Teraz.sk.

Článok o úspechu Tomáša Čermáka na ME si prečítajte TU.