Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Moukoko je najmladším hráčom v budeslige, Favre: Má obrovský potenciál

Futbalista Borussie Dortmund Youssoufa Moukoko (uprostred), hráči Herthy Berlín Deyovaisio Zeefuik (vľavo) a Dedryck Boyata bojujú o loptu v zápase 8. kola nemeckej Bundesligy vo futbale Hertha Berlín - Borussia Dortmund v Berlíne v sobotu 21. novembra 2020. Moukoko prišiel v sobotnom zápase na ihrisko v 78. minúte a zapísal sa do histórie. Deň po svojich šestnástych narodeninách sa útočník Borussie Dortmund stal najmladším hráčom v histórii najvyššej nemeckej súťaže. Doterajší rekord Nuriho Sahina, tiež z Dortmundu, prekonal takmer o jedenásť mesiacov, keď bývalý stredopoliar debutoval vo veku 16 rokov a 335 dní. Foto: TASR/AP

Kamerunský rodák Moukoko zaujal už v mládežníckom tíme Dortmundu, za ktorý odohral 88 zápasov a strelil 141 gólov.

Dortmund 22. novembra (TASR) - Nemecký futbalista Youssoufa Moukoko prišiel v sobotnom zápase bundesligy na ihrisko v 78. minúte a zapísal sa do histórie. Deň po svojich šestnástych narodeninách sa útočník Borussie Dortmund stal najmladším hráčom v histórii najvyššej nemeckej súťaže. Doterajší rekord Nuriho Sahina, tiež z Dortmundu, prekonal takmer o jedenásť mesiacov, keď bývalý stredopoliar debutoval vo veku 16 rokov a 335 dní.

Moukoko odštartoval svoju bundesligovú kariéru pri jasnom triumfe Borussie na pôde Herthy Berlín 5:2. Hviezdou duelu bol ďalší z mladíkov v tíme "žltočiernych" Eirling Haaland, ktorý strelil štyri góly. Nórsky útočník nastúpil do zápasu už ako najlepší európsky futbalista do 21 rokov, keď v ankete "Golden Boy" odsunul na druhé miesto Španiela Ansua Fatiho z FC Barcelona a na tretie Kanaďana Alphonsa Daviesa z Bayernu Mníchov.
Osemnásťročný Nór v drese Dortmundu Erling Braut Haaland (vpravo) sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu, archívne foto.
Foto: TASR/AP

Kamerunský rodák Moukoko zaujal už v mládežníckom tíme Dortmundu, za ktorý odohral 88 zápasov a strelil 141 gólov. Podľa pravidiel bundesligy však na debut musel počkať, kým dovŕši šestnásť rokov, v opačnom prípade by sa zrejme dočkal premiéry aj skôr. "Myslím si, že je najväčší talent v súčasnosti. Čaká ho ohromná kariéra," povedal Haaland po zápase pre DAZN.

Moukoko trénoval s A-tímom Borussie od januára, keď pandémia koronavírusu sťažila tréningový proces mládeže. Svojím talentom ihneď zaujal aj trénera Luciena Favreho. "Má neuveriteľný potenciál. On ani nevie, ktorou nohou kope, obe má rovnako silné. Trénovať takéhoto hráča je zábava a je potešenie ho sledovať," uviedol Favre pre Deutsche Welle.
Futbalisti Borussie Dortmund Youssoufa Moukoko (vpravo) a Erling Haaland sa objímajú po zápase 8. kola nemeckej Bundesligy vo futbale Hertha Berlín - Borussia Dortmund v Berlíne v sobotu 21. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

V Dortmunde však nejde o ojedinelý jav, klub v uplynulých rokoch "zhromažďuje" mladé talenty, okrem Moukoka či Haalanda figurujú v kádri aj osemnásťročný Američan Giovanni Reyna či 17-ročný Angličan Jude Bellingham a obaja sa pravidelne dostávajú na ihrisko. Veľkú perspektívu má aj ďalší mladý Angličan Jadon Sancho, ktorý ako dvadsaťročný zaujal viacero európskych veľkoklubov na čele s Manchestrom United.