Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

MOV ignoruje ľudské práva ukrajinských športovcov, tvrdí expertka

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (vpravo) hovorí na zasadnutí výkonnej rady MOV 28. marca 2023 v Lausanne. Výkonná rada MOV má na svojom zasadnutí, ktoré potrvá do 30. marca, prerokovať výsledky konzultácií o štatúte športovcov z Ruska a Bieloruska. Foto: TASR - AP

Myslí si to odborníčka na ľudské práva Patricia Wiaterová.

Paríž 31. marca (TASR) - Pri opätovnom prijatí ruských a bieloruských športovcov na svetové podujatia Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ignoroval ľudské práva ukrajinských športovcov. Myslí si to odborníčka na ľudské práva Patricia Wiaterová.

"Otázkou je, či sú navrhované podmienky dostatočné na to, aby zaručili dodržiavanie ľudských práv ukrajinských športovcov. A či sú primerané na to, aby sa zabránilo využitiu športových podujatí na vojnovú propagandu. Žiaľ, vo vyhlásení MOV sa táto otázka neriešila," citovala agentúra AFP vyjadrenie Wiaterovej.

Hoci MOV ešte nerozhodol, či Rusi a Bielorusi môžu súťažiť na olympijských hrách v Paríži v roku 2024, ich opätovný vstup do medzinárodnej súťaže im umožní kvalifikovať sa na toto podujatie.

MOV odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu. To sa však zatiaľ netýka budúcoročných olympijských hier v Paríži.