Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

MOV navýši finančnú pomoc pre ukrajinských športovcov

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Foto: TASR/AP

MOV reagoval vo februári na inváziu odporúčaním pre medzinárodné športové organizácie, aby zakázali na svojich podujatiach štart zástupcom Ruska a Bieloruska.

Kyjev 4. júla (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) navýši finančnú pomoc pre ukrajinských športovcov. Uviedol to prezident MOV Thomas Bach na stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Bach zároveň prisľúbil, že MOV urobí všetko pre to, aby ukrajinskí športovci mohli napriek ťažkostiam po ruskej invázii do ich krajiny štartovať na OH 2024 v Paríži a na ZOH 2026 v Miláne-Cortine.

"MOV strojnásobí prostriedky, ktorými sme podporili Ukrajinu po začiatku vojenskej invázie, z 2,5 milióna na 7,5 milióna dolárov," uviedol Bach pre AFP. "Mnoho ukrajinských športovcov a trénerov sa pripojilo k ozbrojeným silám. Pri bránení našej krajiny zahynulo 89 z nich, pričom trinásti sú v ruskom zajatí," nadviazal Zelenskyj na slová Bacha.

MOV reagoval vo februári na inváziu odporúčaním pre medzinárodné športové organizácie, aby zakázali na svojich podujatiach štart zástupcom Ruska a Bieloruska. Bach potvrdil, že organizácia zatiaľ na svojom striktnom postoji nič nemení. "Ešte nenastal čas zrušiť toto odporúčanie," uviedol Bach.