Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

MOV neuznal zvolenie Viktora Lukašenka za prezidenta NOC

Viktor Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Viktor Lukašenko nahradil vo funkcii svojho otca a prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka. Do funkcie ho zvolili minulý piatok na zasadaní v Minsku.

Berlín 8. marca (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmietol uznať zvolenie Viktora Lukašenka za prezidenta Bieloruského olympijského výboru (NOC). Informovala o tom agentúra dpa po pondelkovom zasadnutí MOV, ktoré sa pre pandémiu koronavírusu konalo virtuálne.

Viktor Lukašenko nahradil vo funkcii svojho otca a prezidenta krajiny Alexandra Lukašenka. Do funkcie ho zvolili minulý piatok na zasadaní v Minsku. Jeho otec bol na čele výboru od roku 1997. Po vlaňajších voľbách a najmä zásahom proti protestom sa voči Alexandrovi Lukašenkovi postavili viacerí bieloruskí športovci, ktorí kritizovali brutalitu bezpečnostných síl.

Pre nestálu situáciu prišlo Bielorusko o právo spoluorganizovať tohtoročné MS v hokeji a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už skôr obom Lukašenkovcom zakázal oficiálnu účasť na OH v Tokiu. Podľa portálu insidethegames.biz navyše tamojším športovcom hrozí, že sa v Japonsku predstavia iba pod neutrálnou vlajkou.

MOV v tejto súvislosti pozastavila finančnú podporu NOC. Peniaze na prípravu na OH 2020 a ZOH 2022 v Pekingu posiela bieloruským športovcom priamo.