Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Movsesjan bude v lete opäť atrakciou Štiavnického živého šachu

Sergej Movsesjan Foto: TASR/Tomáš Doboš

V Banskej Štiavnici sa odohrá tradičné podujatie -šach naslepo na námestí so živými figúrami.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Jedným zo šachových veľmajstrov, ktorí v lete zavítajú do Banskej Štiavnice odohrať tradičnú partiu naslepo na námestí so živými figúrami, bude Sergej Movsesjan. Podujatie sa podľa informácie oficiálnej internetovej stránky Slovenského šachového zväzu (SŠZ) uskutoční 13. júla v rámci majstrovstiev SR mužov a žien, ktoré budú prebiehať v dňoch 6.-14. júla.

Movsesjan, ktorý je momentálne reprezentantom Arménska a v minulosti hájil aj slovenské farby, je štvornásobným víťazom podujatia s názvom Štiavnický živý žach (2005-2008), keď postupne zdolal veľmajstrov Igora Štohla, Davida Navaru, Zbyňka Hráčka a Jána Markoša. V roku 2009 jeho duel s Viktorom Lázničkom prerušilo nepriaznivé počasie a v roku 2010 utrpel v Štiavnici prvú prehru, keď ho zdolal hviezdny Hikaru Nakamura z USA. Minulý rok bol síce nad jeho sily maďarský veľmajster Zoltán Almási, už o niekoľko týždňov sa mu však vydaril revanš. Na šachovej olympiáde v Istanbule Sergej vybojoval zlatú medailu s družstvom Arménska, keď v rozhodujúcej partii posledného kola zdolal práve Zoltána Almásiho. Meno jeho tohtoročného štiavnického súpera bude podľa portálu www.chess.sk zverejnené v priebehu najbližších dní.

Sergej Movsesjan sa narodil 3. novembra 1978, vyrastal ako Armén v Gruzínsku, šach sa naučil hrať, keď mal 4 roky. Ako 15-ročný sa presťahoval do Českej republiky, kde žije až do súčasnosti. V roku 2002 získal slovenské občianstvo a bol nepretržite jednoznačne najlepším slovenským hráčom. Od roku 2011 znovu reprezentuje vlasť svojich predkov – Arménsko, naďalej je však občanom SR.

Svoj najvyšší rating dosiahol v januári 2009, keď jeho 2751 elo bodov znamenalo miesto v prvej desiatke svetového rebríčka. Sergej je polyglot, ovláda deväť jazykov – anglický, nemecký, ruský, srbochorvátsky, český, poľský, arménsky, gruzínsky a samozrejme aj slovenský.

Podujatie Štiavnický živý šach sa spolu s Medzinárodnými majstrovstvami SR realizuje v rámci Štiavnického šachového festivalu. Festival sa uskutočňuje s podporou Medzinárodného vyšehradského fondu, Mesta Banská Štiavnica, Slovenského šachového zväzu a ďalších. Oficiálna stránka podujatia: http://www.livechess.sk.