Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Česi myslia proti Talianom na postup, ich súper na prvý gól

Na snímke českí hokejisti. Foto: TASR/AP

Česi vstúpili do bratislavskej B-skupiny cenným víťazstvom 5:2 nad Švédskom a poľahky si poradili aj s nevýraznými Nórmi 7:2.

Bratislava 17. mája (TASR) - Motivácia hokejistov Česka a Talianska pred vzájomným súbojom na majstrovstvách sveta (v piatok od 20.15) bude výrazne odlišná. Zatiaľ čo Česi sa môžu výrazne priblížiť k postupu do štvrťfinále, Talianom pôjde nielen o prvé body na MS, ale aj o prvý gól.

Česi vstúpili do bratislavskej B-skupiny cenným víťazstvom 5:2 nad Švédskom a poľahky si poradili aj s nevýraznými Nórmi 7:2. Po zápase s Ruskom (0:3) ich vo štvrtok čakal zápas s Lotyšmi. Českí tréneri ešte neplánovali do duelu s Lotyšskom nasadiť brankára Pavla Francouza, skôr s ním počítali pre ďalšie súboje. "Potrebuje ešte čas, aby si zvykol na širšie klzisko," uviedol asistent trénera Robert Reichel pre idnes.cz. Na súpisku medzičasom dopísali obrancu Petra Zámorského a útočníka Radka Faksu, ktorý sa na tréningu objavil vo formácii s Jakubom Vránom a Ondřejom Palátom. Do pozície 13. útočníka sa posunul Filip Chytil.

Taliani majú zatiaľ katastrofálnu bilanciu, keď v zápasoch proti Švajčiarsku (0:9), Švédsku (0:8), Lotyšsku (0:3) a Rusku (0:10) nestrelili ani jeden gól a inkasovali až 30. Nemenej než strelecká mizéria však zaujala priepustná obrana, za ktorou sa zapotili obaja brankári. Viac však Andreas Bernard, ktorý čelil proti Lotyšom až 65 strelám. "Po 2. tretine som videl, že mali vyše 50 striel, až som sa chytil za hlavu. V tretej mi už spoluhráči viac pomohli, aj sa pokúsili skórovať, ale bez úspechu," povedal Bernard. V stredu brankári Talianska neboli veľkou prekážkou pre Rusov, ktorí pri výsledku 10:0 skórovali priemerne z každej štvrtej strely. Bernard prepustil v úvode 2. tretiny miesto náhradníkovi Marcovi De Filippovi.

Doterajšie vzájomné zápasy boli o dominancii českého tímu. Ten zvíťazil na MS pred piatimi rokmi 2:0, Taliani však už na MS od Čechov "nakúpili" aj 0:11 (2001) či 2:9 (2000).

Predpokladané zostavy:


Česko: Francouz - Hronek, Kolář, Rutta, Moravčík, Gudas, Sklenička, Musil, Zámorský – Voráček, Simon, Frolík – Vrána, Faksa, Palát – Řepík, Kovář, Kubalík – H. Zohorna, T. Zohorna, Jaškin - Chytil

Taliansko: Bernard – Zanatta, Tauferer, Trivellato, Pavlu, McMonagle, Helfer, Marchetti, Hofer – Miceli, D. Kostner, Insam - de Luca, Andergassen, Gander - S. Kostner, Lambacher, Hochkofle