Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Slovensko proti nováčikovi v pozícii jasného favorita

Na snímke slovenskí hokejisti. Foto: TASR - Martin Baumann

Zverenci trénera Craiga Ramsayho síce už nemajú postupové karty vo svojich rukách, no šanca preniknúť do štvrťfinále ešte nezhasla.

Košice 18. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia v sobotňajšom stretnutí košickej A-skupiny MS proti Veľkej Británii (20.15 h) v pozícii veľkého favorita a chcú ju aj potvrdiť. Pre oba tímy to bude druhý duel za dva dni, Slováci si v piatok od 16.15 h zmerali sily s Francúzskom, nováčikovia Briti nastúpili o štyri hodiny neskôr na zápas s Fínskom.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho síce už nemajú postupové karty vo svojich rukách, no šanca preniknúť do štvrťfinále ešte nezhasla a aby ju čo najviac živili, musia vyhrať vo všetkých zostávajúcich dueloch. S tým pôjdu aj do súboja s Veľkou Britániou. "Videli sme prepočty, čo musí nastať, aby sme sa dostali do štvrťfinále. No najjednoduchší scenár je, že musíme vyhrať všetky naše zápasy, s tým môžeme ešte niečo spraviť a na to sa aj sústredíme. To, čo bude naokolo, či Amerika prehrá, to už v moci nemáme. Veríme, že svoje zápasy zvládneme a potešíme divákov. Chceme vyhrať hlavne kvôli sebe, lebo vieme, že na to máme," povedal útočník Marko Daňo. "Chceme vyhrať všetky ďalšie zápasy, dáme do toho srdce ako doteraz a verím, že sa konečne otočí šťastie na našu stranu. Uvidíme, čo nám potom ukáže tento turnaj," uviedol obranca Martin Marinčin.

Slovensko v doterajšej histórii odohralo s Veľkou Britániou iba tri zápasy a všetky tri vyhralo so skóre 20:5. Tímy sa predtým stretli v záverečnej príprave na šampionát. Zverenci trénera Craiga Ramsayho vtedy vyhrali v Poprade jednoznačne 6:1, o góly sa podelili Tomáš Zigo, Tomáš Tatar, Matúš Sukeľ, Róbert Lantoši, Martin Marinčin a Adam Liška. Dve predchádzajúce stretnutia sa konali ešte v 90-tych rokoch, Slovensko zdolalo Britániu v olympijskej kvalifikácii v roku 1993 7:1 a o dva roky neskôr v B-kategórii MS v Bratislave 7:3. Dva góly vtedy strelil aj súčasný asistent trénera Róbert Petrovický.

Veľká Británia bola už pred turnajom jasný outsider košickej A-skupiny a v doterajšom priebehu to aj potvrdzuje. Po štyroch dueloch má na konte štyri prehry so skóre 4:26. V úvodnom stretnutí dlho odolávala Nemecku, ktoré rozhodlo až v záverečnej desaťminútovke (1:3). Nasledovali vysoké prehry s Kanadou (0:8) a Dánskom (0:9), v stredajšom stretnutí s USA síce Briti dokázali streliť tri góly, no ani to na body nestačilo, keďže prehrali 3:6. Najproduktívnejší hráč výberu Petra Russella je zatiaľ dvojgólový strelec Mike Hammond.

Predpokladané zostavy:


Veľká Británia: Bowns - O'Connor, D. Phillips, Lee, Richardson, Swindlehurst, Billingsley, Ehrhardt, Mosey - Lake, Perlini, Shields - Farmer, Hammond, Dowd - Lachowicz, Davies, Betteridge - Ferrara, Myers, J. Phillips

Slovensko: Rybár/Čiliak - Černák, Sekera, Fehérváry, Koch, Čajkovský, Marinčin, Jaroš - Pánik, Hudáček, Tatar - Studenič, Krištof, Nagy - Lantoši, Sukeľ, Daňo - Liška, Buc, Lunter - Zigo