Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

MS 2022 D-skupina: Francúzi môžu spečatiť postup do osemfinále

Francúzski hráči oslavujú druhý gól Oliviera Girouda vo futbalovom zápase D-skupiny Francúzsko - Austrália na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Wakrah 22. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Austrália potrebuje s Tuniskom v súboji outsiderov skupiny bodovať naplno, aby ešte reálne mohla pomýšľať na postup.

Dauha 25. novembra (TASR) - Futbalisti Francúzska si môžu už v sobotu zabezpečiť postup do osemfinále MS v Katare. Po jasnom triumfe nad Austráliou 4:1 rezervuje ďalší trojbodový zápis v súboji s Dánskom (17.00 SEČ v Dauhe) obhajcom titulu miesto vo vyraďovačke. Tunisko, ktoré v prvom dueli uhralo bezgólovú remízu s Dánskom, sa v ďalšom stretnutí tejto skupiny stretne o 11.00 h v meste Al Wakrah s Austráliou.

"Štart do šampionátu nám vyšiel, ale ešte nemáme nič isté. Vieme, aký súper nás teraz čaká a musíme sa na neho dobre pripraviť," narážal krídelník Ousmane Dembele na dve tohtoročné prehry s Dánskom v Lige národov. Dáni vyhrali v Paríži 2:1 a doma potom 2:0. Francúzom už nepomôže obranca Lucas Hernandez, ktorý si v prvom dueli vážne zranil koleno a v zostave ho s najväčšou pravdepodobnosťou nahradí brat Theo. Vo štvrtok nedokončil tréning pre problémy so svalom Kingsley Coman, naplno sa však už pripravoval Raphael Varane. Ten vynechal prvý zápas, keďže sa zotavuje po zranení.

Na čele historickej tabuľky strelcov francúzskeho národného tímu sa môže osamostatniť Olivier Giroud, ktorý proti Austrálii skóroval dvakrát a s 51 zásahmi vyrovnal rekord Thierryho Henryho. "Želám mu vždy všetko dobré, ale dúfam, že tentoraz budem mať navrch ja. Ollie je podľa mňa jeden z najlepších útočníkov v šestnástke súpera, treba si na neho dať pozor," vyhlásil pred zápasom Simon Kjaer, dánsky kapitán a Giroudov spoluhráč z milánskeho AC.

"Dvakrát sme ich v tomto roku už zdolali, ale na svetovom šampionáte čakám úplne iný zápas," varoval brankár dánskeho tímu Kasper Schmeichel. Tréner Kasper Hjulmand vie, že proti Francúzom musia jeho zverenci odohrať duel v oveľa vyššom tempe ako proti Tunisku: "Ak sa súperovi nevyrovnáme rýchlostne, asi budeme mať problémy. Chceme predviesť lepší výkon ako v prvom stretnutí a ukázať, čo v nás je." V zostave bude absentovať Thomas Delaney, ktorý si proti Tunisku zranil koleno a na trávniku by ho mal nahradiť Mikkel Damsgaard.

Austrália potrebuje s Tuniskom v súboji outsiderov skupiny bodovať naplno, aby ešte reálne mohla pomýšľať na postup. Tréner Graham Arnold očakáva výrazné zlepšenie najmä v bránení krídelných priestorov, odkiaľ pramenili všetky štyri inkasované góly v prvom zápase. “Bola to pre nás jasná lekcia. Je zrejmé, že si s centrovanými loptami musíme vedieť poradiť lepšie,” vyhlásil podľa AP austrálsky stredopoliar Jackson Irvine. Austrálčania nevyhrali na MS už sedem duelov za sebou, naposledy zdolali v roku 2010 v skupine Srbsko.

"Austrálčania už nemajú čo stratiť, takže pre nás to bude o to ťažšie. Bude to pre nich ako finále. Musíme byť rovnako dobre pripravení ako proti Dánom. Ak budeme opäť koncentrovaní, môžeme niečo dokázať," uviedol tuniský obranca Mohamed Dräger. Tunisko sa pri doterajších piatich účastiach na MS ešte ani raz nedostalo zo základnej skupiny. Oba tímy sa naposledy stretli na niekdajšom Pohári konfederácií FIFA v roku 2005, Tunisko vtedy zdolalo Austráliu 2:0.

Sobota, 26. novembra, 11.00 (SEČ)



Al Janoub štadión (mesto Al Wakrah)

D-skupina, 2. kolo:

Tunisko - Austrália
rozhodujú: Daniel Siebert - Rafael Foltyn, Jan Seidel (všetci Nem.)

Predpokladané zostavy:

Tunisko: Dahmen - Bronn, Meriah, Talbi - Dräger, Skhiri, Laidouni, Abdi - Khazri, Jebali, Msakni
Austrália: Ryan - Atkinson, Souttar, Rowles, Behich - Mooy - Leckie, Irvine, McGree, Goodwin - Duke


Sobota, 26. novembra, 17.00 (SEČ)

Štadión 974 (mesto Dauha)

D-skupina, 2. kolo:

Francúzsko - Dánsko
rozhodujú: Szymon Marciniak - Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (všetci Poľ.)

Predpokladané zostavy:

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Rabiot - Dembele, Griezmann, Mbappe - Giroud
Dánsko: Schmeichel - Andersen, Kjaer, Christensen - Kristensen, Damsgaard, Höjbjerg, Eriksen, Maehle - Skov Olsen, Dolberg


tabuľka D-skupiny:

1. Francúzsko   1  1 0 0  4:1  3
2. Tunisko      1  0 1 0  0:0  1
3. Dánsko       1  0 1 0  0:0  1
4. Austrália    1  0 0 1  1:4  0