Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

MS 2022 D-skupina.: Francúzi s istotou, Dánsko i Tunisko musia vyhrať

Francúzski hráči oslavujú druhý gól Oliviera Girouda vo futbalovom zápase D-skupiny Francúzsko - Austrália na MS 2022 vo futbale v katarskom meste Al Wakrah 22. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Obhajcovia titulu z Francúzska nevyhrali všetky tri zápasy v skupinovej fáze od MS v roku 1998, keď napokon na domácej pôde vybojovali titul.

Dauha 29. novembra (TASR) - Futbalisti Francúzska nastúpia v stredu do záverečného kola základnej D-skupiny na MS s Katare vo vrecku so šiestimi bodmi a osemfinálovou miestenkou. Ich súper v popoludňajšom dueli v Al Rajáne Tunisko potrebuje bezpodmienečne vyhrať a spoliehať sa aj na priaznivý výsledok z druhého stretnutia. V ňom musia naplno zabodovať Dáni v meste Al Wakrah proti Austrálii, ak chcú pomýšľať na prienik do vyraďovačky. V boji o druhú priečku má zatiaľ najlepšiu pozíciu Austrália s tromi bodmi, Dánsko a Tunisko majú jeden. Obe stretnutia majú výkop o 16.00 SEČ.

Obhajcovia titulu z Francúzska nevyhrali všetky tri zápasy v skupinovej fáze od MS v roku 1998, keď napokon na domácej pôde vybojovali titul. V stredu si už kouč Didier Deschamps môže dovoliť luxus zmien v zostave, keďže vzhľadom na výrazne lepšie skóre by nemalo byť ohrozené ani prvé miesto jeho tímu v skupine. "Určite budú v zostave zmeny. Každý z hráčov na súpiske je pripravený hrať," avizoval deň pred stretnutím Deschamps. Na otázku, či sa hviezdny útočník Kylian Mbappe uspokojí aj s prípadným miestom na lavičke odpovedal: "Fyzicky je v poriadku. Kylian nemá veľké ego, je pre nás dôležitý a je to rozdielový hráč. Vždy však akceptuje to, čo potrebuje tím. Nečaká nás ľahký zápas, pretože Tunisko hrá o postup a vloží do toho všetko."

Tunisania pri predchádzajúcich piatich štartoch na MS ešte nikdy nepostúpili zo základnej skupiny, zo 17 doterajších stretnutí si pripísali iba dve víťazstvá. V stredu potrebujú pridať tretie proti vysokému favoritovi a dúfať, že druhý zápas v skupine sa skončí nerozhodne. V takom prípade by určite postúpili. Šancu budú mať aj pri simultánnej výhre Dánska, v takom prípade by medzi nimi a Dánmi rozhodli pomocné kritériá v poradí celkové skóre, viac strelených gólov a hodnotenie fair play. "Futbal nepozná zázraky, pozná len ťažké zápasy a veľké zápasy. Proti Francúzom sa musíme pokúsiť získať tri body. Sme si vedomí, že nás čaká veľmi silný súper, no občas sa zrodia aj prekvapenia. Budeme musieť zo seba vydať to najlepšie a veriť, že premeníme šance a napravíme chyby z predchádzajúcich zápasov,“ povedal kouč Jalel Kadri v rozhovore pre Le Figaro.

Dánsko zatiaľ získalo jediný bod za bezgólovú remízu s Tuniskom, potom nasledovala prehra s Francúzmi 1:2. Tréner Kasper Hjulmand pred rozhodujúcim duelom s Austráliou priznal, že "emócie sú veľmi-veľmi vysoko". Semifinalisti vlaňajších ME musia vyhrať a zároveň dúfať, že Tunisko sa nepostará o senzáciu s Francúzmi. Austrálii bude stačiť aj remíza v prípade, že Tunisko nezíska tri body, inak by išiel ďalej africký tím. "Všetci sme pripravení a urobíme maximum pre víťazstvo. Už netreba kalkulovať, rátajú sa iba tri body. Samozrejme, že cítime tlak, ale musíme ho zvládnuť. Naši hráči sú zvyknutí hrať veľké zápasy a odmalička je každého sen nastúpiť v stretnutí, v ktorom ide o veľa. Je to privilégium," vyhlásil Hjulmand.

Iba raz sa Austrálčanom doteraz podarilo na MS postúpiť medzi šestnástku najlepších - v roku 2006 v Nemecku. "Socceroos" sa do výhodnej pozície dostali triumfom nad Tuniskom 1:0 a chcú ho potvrdiť proti Dánsku. "Bolo úžasné tešiť sa z víťazstva, ale ešte sme nič nedosiahli. Ešte nie sme spokojní. Chceme viac a veríme, že sa môžeme dostať zo skupiny ďalej. To je náš hlavný cieľ," povedal austrálsky útočník Mitchell Duke. Austrália sa s Dánskom stretla aj v skupinovej fáze predchádzajúcich MS 2018 a zrodila sa vtedy remíza 1:1.

Streda, 30. novembra, 16.00 (SEČ)


Education City štadión (mesto Al Raján)

D-skupina, 3. kolo:

Tunisko - Francúzsko

rozhodujú: Matthew Conger - Mark Rule (obaja N.Zél.), Tevita Makasini (Tonga)

Predpokladané zostavy:

Tunisko: Dahmen - Bronn, Talbi, Meriah - Kechrida, Skhiri, Laidouni, Abdi - Msakni, Sliti - Khazri
Francúzsko: Mandanda - Pavard, Konate, Varane, Camavinga - Guendouzi, Fofana; - Coman, Griezmann, Mbappe - Thuram


Al Janoub štadión (mesto Al Wakrah)

D-skupina, 3. kolo:

Austrália - Dánsko

rozhodujú: Mustapha Ghorbal - Mokrane Gourari, Abdelhak Etchiali (všetci Alž.)

Predpokladané zostavy:

Austrália: Ryan - Karacic, Souttar, Rowles, Behich - Leckie, Irvine, Mooy, McGree, Goodwin - Duke
Dánsko: Schmeichel - Andersen, Kjaer, A. Christensen - Kristensen, Höjbjerg, Eriksen, Maehle - Skov Olsen, Dolberg, Damsgaard


tabuľka D-skupiny:

1. Francúzsko 2 2 0 0 6:2 6*
2. Austrália    2 1 0 1 2:4 3
3. Dánsko 2 0 1 1 1:2 1
4. Tunisko      2 0 1 1 0:1 1

* - postup do osemfinále