Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

MS 2022 osemfinále: Hakimi: Španieli vedia, že sa nás môžu báť

Marocký futbalista Hakim Ziyech (vpravo) sa teší z gólu počas zápasu základnej F-skupiny Kanada - Maroko na majstrovstvách sveta vo futbale v katarskom meste Dauha vo štvrtok 1. decembra 2022. Foto: TASR/AP

O veľké prekvapenie sa postarali v minulom roku práve Švajčiari na európskom šampionáte, keď v osemfinále zdolali úradujúcich majstrov sveta Francúzov (4:3 po rozstrele z 11 m).

Dauha 5. decembra (TASR) - Futbalisti Španielska nastúpia v pondelkovom osemfinále MS v Katare v Al Rajáne o 16.00 SEČ proti Maroku. "Čierny kôň" turnaja je odhodlaný podľa Achrafa Hakimiho zdolať aj Španielov. V ten istý deň sa stretne o 20.00 víťaz H-skupiny Portugalsko so Švajčiarskom. "Helvéti" budú chcieť napodobniť osemfinálový triumf z minuloročných ME, keď dokázali prekvapiť Francúzsko.

Španieli vstúpili do šampionátu víťazstvom 7:0 nad Kostarikou. Prvú výraznú previerku pre "La Furia Roja" priniesol až zápas proti Nemecku, v ktorom sa zrodila remíza 1:1. Na záver skupiny predviedlo Španielsko výkon s dominantným držaním lopty, avšak bez efektivity. Pri prehre 1:2 s Japonskom si španielski hráči úspešne prihrali až 992-krát, ale obliehanie japonskej šestnástky im úspech neprinieslo.

Herný obraz založený na vysokom pressingu, ofenzívnej aktivite a držaní lopty zo strany Španielska by mal byť prítomný aj v zápase proti Maroku. "Máme filozofiu, ktorá sa nikdy nemení, nech hráme proti akémukoľvek tímu," povedal Rodri, ktorý na poste stopéra dostal plnú minutáž vo všetkých troch skupinových dueloch. V Manchestri City má pritom v zostave miesto na pozícii defenzívneho stredopoliara. "Som si istý, že sa zatiahnu a budú stiahnutí. Budeme sa musieť pokúsiť ich vyčerpať, rýchlo prenášať loptu zo strany na stranu, možno aj trochu viac vertikálne, keď budeme mať príležitosť," uviedol pre AFP španielsky stredopoliar Carlos Soler. Dôležitým faktorom zápasu môže byť prvý strelený gól. "Ak proti Maroku budeme mať šťastie a pôjdeme do vedenia, Maroko bude opäť riskovať naplno," dodal tréner Luis Enrique.

Maročania v troch zápasoch "efka" inkasovali iba raz a s atraktívnym herným prejavom vyhrali skupinu v konkurencii Belgicka či Chorvátska. Špecifický zápas čaká kľúčového hráča Maroka Achrafa Hakimiho, ktorý sa narodil v hlavnom meste Španielska. Práve cez akadémiu madridského Realu sa vypracoval na jedného z najlepších pravých obrancov s výbornými ofenzívnymi inštinktmi. Hakimi sa však rozhodol, že reprezentovať bude krajinu, z ktorej pochádzajú obaja rodičia. "Cítil som, že Španielsko nie je to pravé miesto pre mňa, necítil som sa tam ako doma. Cítil som sa byť Maročan," povedal v rozhovore pre španielsky denník Marca.

Hakimi má motiváciu dosiahnuť s Marokom veľký triumf. "Skončili sme prví v skupine a myslím si, že si zaslúžime trochu rešpektu. Myslím si, že Španielsko vie, že sa nás musí trochu báť. A prečo by sme sa nemohli opäť postarať o prekvapenie? Náš tréner nás naučil víťaznú mentalitu, nezáleží na tom, proti komu nastúpime. Budeme hrať svoju hru a pokúsime sa ich zdolať," dodal Hakimi.

Portugalci v záverečnom skupinovom zápase podľahli už ako istý víťaz skupiny Kórejskej republike, pred osemfinále však pošetrili niekoľko kľúčových hráčov vrátane Bruna Fernandesa, Bernarda Silvu či Rubena Diasa. Iba do 65. minúty hral päťnásobný držiteľ Zlatej lopty Cristiano Ronaldo. Portugalsko sa na predošlých troch MS prebojovalo maximálne do štvrťfinále, medzi štyrmi najlepšími hrali naposledy v roku 2006 na MS v Nemecku. "Som si istý, že budeme hrať proti tímu Švajčiarska s veľkým držaním lopty," povedal stredopoliar William Carvalho na nedeľňajšej tlačovej konferencii a dodal: "Vieme, že to bude ťažký súper, ale môžem vám povedať, že Švajčiarsko bude čeliť úplne sústredenému portugalskému tímu. My urobíme všetko pre to, aby sme zápas vyhrali." Tridsaťročný hráč Realu Betis však upozorňuje pred nevyspytateľnými výsledkami na MS v Katare. "Stali sa naozaj veľké prekvapenia, to je fakt, takže sa musíme sústrediť od prvej do poslednej minúty, aby všetko išlo podľa našich predstáv."

O veľké prekvapenie sa postarali v minulom roku práve Švajčiari na európskom šampionáte, keď v osemfinále zdolali úradujúcich majstrov sveta Francúzov (4:3 po rozstrele z 11 m). Švajčiarsko skončilo v "géčku" na druhom mieste o skóre za favorizovanou Brazíliou. "Helvéti" si najskôr v úvodnom stretnutí poradili po góle kamerunského rodáka Breela Embola s Kamerunom 1:0. Následne dokázali vzdorovať viac ako trištvrte zápasu Brazílčanom, keď podľahli až po góle z 83. minúty. V treťom stretnutí otočili nepriaznivý stav proti Srbsku. Oba tímy sa tento rok už stretli dvakrát. V júni odohrali v priebehu týždňa proti sebe dva zápasy v Lige národov. Prvý zápas zvládli lepšie Portugalci, ktorí vyhrali 4:0, v druhom zvíťazili 1:0 Švajčiari. "Portugalsko poznáme, hrali sme s nimi viackrát v Lige národov. Pre mňa je všetko otvorené, ale vieme, že to bude dobrý zápas. Potrebujeme podať špeciálny výkon, ak chceme postúpiť," povedal pre AFP švajčiarsky krídelník Xherdan Shaqiri.

Ofenzívna sila portugalského mužstva nie je postavená iba na jednom hráčovi, čo si uvedomuje aj bývalý hráč Bayernu Mníchov či FC Liverpool: "Musíme si dať pozor aj na ostatných hráčov, pretože to nie je len Ronaldo, majú veľmi dobrých, mladých hráčov, ktorí môžu urobiť veľký rozdiel." Pred Švajčiarmi stojí náročná cesta medzi najlepšiu osmičku. "Kľúčom k úspechu je špeciálny výkon celého tímu. V našom tíme nie sú žiadni Cristianovia, na úspech potrebujeme celý tím. Ak budeme všetci držať spolu, každý pôjde na svoju najvyššiu výkonnostnú úroveň, som si istý, že máme šancu postúpiť," dodal Shaqiri.

Utorok, 6. decembra, 16.00 (SEČ), Education City štadión (mesto Al Raján)

osemfinále:

Maroko - Španielsko

rozhodujú: Fernando Andres Rapallini - Juan Pablo Belatti, Diego Yamil Bonfa (všetci Arg.)

Predpokladané zostavy:

Maroko: Bono - Hakimi, Aguerd, Saiss, Mazraoui - Ounahi, Amrabat, Sabiri - Ziyech, En-Nesyri, Boufal
Španielsko: Simon - Carvajal, Rodri, Laporte, Alba - Busquets, Pedri, Gavi - F. Torres, Morata, Olmo


Utorok, 6. decembra, 20.00 (SEČ), štadión Lusail (mesto Lusail)

osemfinále:

Portugalsko - Švajčiarsko

rozhodujú: Cesar Arturo Ramos Palazuelos - Alberto Morín Méndez, Miguel Ángel Hernández Paredes (všetci Mex.)

Predpokladané zostavy:

Portugalsko: Costa - Cancelo, Pepe, Dias, Guerreiro - Neves, W. Carvalho, B. Silva - Fernandes, Ronaldo, Felix
Švajčiarsko: Sommer - Widmer, Elvedi, Akanji, Rodriguez - Xhaka, Freuler - Shaqiri, Sow, Vargas - Embolo.